Δελτίο τύπου για την επιτυχημένη απεργία στα ξενοδοχεία της Αττικής

FacebookTwitterGoogle+Share

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 24/6 με μεγάλη επιτυχία η 24ωρη απεργία στα Ξενοδοχεία της Αττικής. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία από όλες τις ειδικότητες. Σήμερα απέργησαν καμαριέρες, καθαρίστριες ελληνίδες και μετανάστριες, μάγειρες και σερβιτόροι, ρεσεψιονίστ και γκρούμ, εργαζόμενοι στη συντήρηση και τα γραφεία των Ξενοδοχείων.

Η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου χαιρετίζει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που συμμετείχαν και ιδιαίτερα τη μαζική συμμετοχή στην απεργία από τους εργαζόμενους των Ξενοδοχείων INTERCONTINENTAL, TITANIA, ROYAL OLYMPIC. Οι απεργοί σε αυτούς τους χώρους δουλειάς απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι τα Ξενοδοχεία , είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι, χωρίς εμάς είναι κουφάρια , τίποτα δεν δουλεύει.

Κατά τη διάρκεια της μαζικής κινητοποίησης όπου κατέληξε με συνθήματα έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους των Ξενοδόχων και αντιπροσωπείας του Συνδικάτου και των επιχειρησιακών σωματείων.

Εκ μέρους των εργαζομένων μεταφέρθηκε για άλλη μια φορά το αίτημα έναρξης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή τοπικής κλαδικής σύμβασης στα Ξενοδοχεία που θα συμπεριλαμβάνει αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο να δουλεύουμε σαν σκλάβοι στο 2022. Γιατί δεν ανεχόμαστε ένας εργαζόμενος να κάνει τη δουλειά για 10. Γιατί δεν αντέχουμε άλλο τα 10ωρα τα 7ημερα, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα βασικά μέσα σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε ξανά τα κέρδη τους και την ανάπτυξη τους.

Οι εκπρόσωποι της ΕΞΑ γνωστοποίησαν ότι η απόφαση τους είναι να μην συζητήσουν με τους εργαζόμενους την περίπτωση της βελτίωσης των συνθηκών και την ικανοποίηση των αιτημάτων , λέγοντας ότι τους καλύπτει η πανελλαδική κλαδική σύμβαση. Δηλαδή , τους καλύπτει να δίνουν τον ίδιο μισθό με το 2012, να μας απασχολούν ανάλογα την πληρότητα μέχρι και 7μέρες την εβδομάδα τους μήνες αιχμής, να πληρώνουν κατώτατο μισθό για τους νεοεισερχόμενους και να μας έχουν όμηρους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με επινοικίαση από δουλεμπορικά γραφεία, να μην εντάσσονται όλες οι ειδικότητες όπως οι υπάλληλοι στα γραφεία, τη φύλαξη, τη συντήρηση κ.λπ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, στο χώρο της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου με παρόντες όλους τους απεργούς. Για άλλη μια φορά απόντες ήταν οι εκπρόσωποι της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού , οι οποίοι έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στη κατάργηση των δικαιωμάτων μας, στην οποία στηρίζονται οι Ξενοδόχοι για να συνεχίσουν το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Από την απεργιακή μαχητική συνεδρίαση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα τη συνέχεια των κινητοποιήσεων με νέες στάσεις εργασίας και απεργία , με παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις στα Ξενοδοχεία που ανήκουν στα μέλη της Διοίκησης της ΕΞΑ και στα μέλη του ΣΕΤΕ.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε το εξής πρόγραμμα κινητοποιήσεων:

  • Τετάρτη 29 Ιουνίου 4ωρη στάση εργασίας από τις 12μμ έως τις 4μμ και συγκέντρωση στις 13:00μμ στα ξενοδοχεία CROWN PLAZA, STRATOS VASILIKOS.
  • Τετάρτη 6 Ιουλίου 4ωρη στάση εργασίας από τις 12μμ έως τις 4μμ και συγκέντρωση στις 13:00μμ στα ξενοδοχεία POLIS GRAND ,PARNON.
  • Τετάρτη 13 Ιουλίου 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9:30 στο ξενοδοχείο ELECTRA METROPOLIS.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν θέση σε αυτό τον αγώνα. Με συναδελφικότητα και ενότητα με οργάνωση στα σωματεία μας θα σπάσουμε το φόβο και τη τρομοκρατία. Με συμβιβασμό και υποχώρηση δε κερδίσαμε τίποτα μέχρι σήμερα, μόνο χάσαμε. Τώρα είναι η ώρα, τώρα υπάρχουν προϋποθέσεις να βάλουμε φρένο στην απαράδεκτη κατάσταση που ζούμε.

ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ , ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΦΑΡΙΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  1. Υπογραφή τοπικής κλαδικής σύμβασης στα Ξενοδοχεία της Αττικής με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ημερο, 8ωρο χωρίς καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
  2. Προσλήψεις και κάλυψη όλων των θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση και συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  3. Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.
  4. Ένταξη στα ΒΑΕ των καμαριέρων, των μαγείρων, επαναφορά των ειδικοτήτων που ήταν ενταγμένες μέχρι το 2012.
  5. Επαναφορά του ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία χωρίς τις μειώσεις που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.
  6. Μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  7. Κατάργηση του Ν. Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων.