Δυναμώνουμε την πάλη μας, συντονιζόμαστε με άλλους κλάδους, ισχυροποιούμε το Συνδικάτο!

FacebookTwitterGoogle+Share

Το ζοφερό εργασιακό σκηνικό που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο, τα συμπεράσματα από τις μάχες που έδωσε το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, αλλά και τα επόμενα βήματα της δράσης του, συζήτησε σε ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής του Διοίκησης, το απόγευμα της Παρασκευής, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής.

Η συνεδρίαση έγινε με τη συμμετοχή των παραρτημάτων, σωματειακών επιτροπών, επιχειρησιακών σωματείων, οι εκπρόσωποι των οποίων συνέβαλαν στη συζήτηση με τις παρεμβάσεις τους.

Στην εισηγητική του ομιλία, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, συνόψισε πλευρές της πείρας από τη δράση του Συνδικάτου και των σωματείων, τη λειτουργία τους ακόμα και στις συνθήκες των περιοριστικών μέτρων, τη μάχη που οργάνωσαν ενάντια στο νόμο που τσακίζει το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, την ενίσχυση των γραμμών του με νέες εγγραφές και περισσότερες σωματειακές επιτροπές.

«Η επίθεση που δεχόμαστε δε σταματά εδώ», τόνισε και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, τα οποία «τρέχει» τις μέρες αυτές η κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή, προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις σε συντονισμό με συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων κλάδων.

Όσον αφορά την κατάσταση στον κλάδο, η πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς αναστολής, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή την παράταση του σχετικού μέτρου και για το μήνα Ιούλη για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Παράλληλα, μια σειρά επιχειρήσεις ήδη δεν ανανεώνουν συμβάσεις εργαζομένων και προχωρούν σε απολύσεις, κάτι που αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, ενώ σε δεινή θέση βρίσκονται οι χιλιάδες εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Αναφερόμενος στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, ο Γ. Στεφανάκης τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας στους χώρους δουλειάς όχι μόνο για την εφαρμογή της κλαδικής Σύμβασης στα Ξενοδοχεία αλλά και να υπογραφούν επιχειρησιακές Συμβάσεις με καλύτερους όρους και με διασφάλιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, κόντρα στις ρυθμίσεις της «διευθέτησης» που έχουν συμπεριλάβει στη σύμβαση η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και οι εργοδότες. Αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και στον Επισιτισμό, όπου η Σύμβαση που υπάρχει δεν είναι υποχρεωτική. Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδικάτου αναφέρθηκε στη μάχη για την ισχυροποίηση των γραμμών μπροστά και στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν τους επόμενους μήνες.

Την πείρα από τους χώρους δουλειάς μετέφεραν με τις παρεμβάσεις τους οι εργαζόμενοι

Τη μετατροπή της δουλειάς τους σε λάστιχο και της ζωής τους σε κινούμενη άμμο, την αδυναμία να προγραμματίσουν στοιχειωδώς την καθημερινότητά τους, μετέφεραν οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο. Αναστολές συμβάσεων, πρόγραμμα Συν-εργασία και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Είναι ενδεικτικό ότι σε μια σειρά ξενοδοχεία οι εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν την 1η Ιούλη στη δουλειά και τη μέρα εκείνη πληροφορήθηκαν ότι βγαίνουν ξανά σε αναστολή, αφού στις 30 Ιούνη ανακοινώθηκε η παράταση του μέτρου. Σε μεγάλα ξενοδοχεία τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο επιχειρηματικών συμφωνιών και αγοραπωλησιών, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μεγάλη αβεβαιότητα και βλέπουν την απειλή της ανεργίας μπροστά τους.

Σε «πεντάστερες» μονάδες, οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου παραμένουν σε αναστολή, οι συνάδελφοι τους που δουλεύουν ως «ενοικιαζόμενοι» καλούνται να επιστρέψουν στη δουλειά, να πληρώσουν το κόστος για το μοριακό τεστ, ενώ ενημερώνονται πως την πρώτη και τη δεύτερη μέρα της δουλειάς η εταιρεία δεν θα τους «δηλώσει», θα δουλέψουν δηλαδή «μαύρα»! Στον Επισιτισμό, η καταστρατήγηση του ωραρίου έχει χτυπήσει «κόκκινο», ενώ οι διανομείς καλούνται να δουλέψουν ατελείωτες ώρες ακόμα και στις συνθήκες του καύσωνα.

«Κάθε φορά που κάνουμε μια υποχώρηση, η επόμενη μέρα είναι χειρότερη», τόνισαν εργαζόμενοι ενώ κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για την ανάγκη να τους βρει η επίθεση της εργοδοσίας οργανωμένους και έτοιμους να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. «Ενότητα, αλληλεγγύη, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και τη δράση, είναι η μόνη λύση», ανέφεραν. «Οι εργοδότες το Συνδικάτο το φοβούνται», διαπίστωσαν άλλοι ενώ συνάδελφοι τους πρόσθεσαν πως «το Συνδικάτο το φοβούνται αλλά πρέπει κι εμείς να το δυναμώσουμε».