Ανοικτή επιστολή του Σωματείου Athens Marriott

FacebookTwitterGoogle+Share

Κύριε υπουργέ,

Είμαστε οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Athens Marriott και οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε στον κλάδο του τουρισμού για πολλά έτη. Εμείς είμαστε αυτοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτελούμε την «ατμομηχανή» της οικονομίας αυτής της χωράς, όπως χαρακτηριστικά λέτε εσείς και υπόλοιποι συνάδελφοί σας.

Εμείς είμαστε ένα μέρος από αυτούς που χρόνο με το χρόνο έσπαγαν τα ρεκόρ τουρισμού και εσοδών της  «ελληνικής οικονομίας», δουλεύοντας με εξαντλητικά ωράρια, σε απάνθρωπες συνθήκες, με συμβάσεις αβεβαιότητας και μισθούς πείνας.

Ενώ εσείς και οι όμοιοι σας πανηγυρίζατε και καμαρώνατε, σας ενημερώνουμε ότι το «θαύμα» του τουρισμού το χτίσαμε εμείς, με την δική μας δουλειά και όχι με την δική σας βοήθεια.

Αντιθέτως, η μια κυβέρνηση μετα την άλλη,  αναμετρηθήκατε για το ποιος είναι το καλύτερο παιδί και εκπληρώνει όλα τα θελήματα του ΣΕΤΕ,  καταστρατηγώντας κάθε εργατικό δικαίωμα και κλείνοντας τα μάτια ηθελημένα στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Σήμερα, και ενώ βρισκόμαστε ήδη δυόμιση μήνες σε αναστολή προσπαθώντας να ζήσουμε τις οικογένειές μας με τα 800 ευρώ, το κράτος έδειξε για ακόμη μια φορά ποιους θέλει να προστατέψει. Πριν από λίγες ήμερες ο κος πρωθυπουργός σε διάγγελμα του, μιλώντας για εθνική ενότητα και ομοψυχία, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρα για τον τουρισμό, τα οποία διασφαλίζουν για ακόμη μια φορά τα κέρδη των εργοδοτών, διαλύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μετα από συλλογικές διαδικασίες, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου μας αποφάσισαν την συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο του συνδικάτου μας, την Πέμπτη 28 Μαΐου. Μαζί με χιλιάδες συνάδελφους μας, πολλοί από εμάς για πρώτη φορά, διαδηλώσαμε και  βρεθήκαμε έξω από το υπουργείο σας για να σας κάνουμε γνωστά τα αιτήματά μας.

Εσείς κρυφτήκατε κάτω από το γραφείο σας, κλείνοντας το υπουργείο εργασίας μην τυχών και σας βρουν οι εργάτες, περιφρουρημένος από διμοιρίες ΜΑΤ που μας ραντίζανε με χημικά.

Την επόμενη μέρα που καταφέρατε να βρείτε το θάρρος να βγείτε κάτω από το γραφείο σας, μας είπατε ότι δεν μας θεωρείτε ανθρώπους του τουρισμού, γιατί προφανώς άνθρωποι του τουρισμού για εσάς είναι οι μεγαλοξενοδόχοι, που συναγελάζεστε συχνά πυκνά μέσα στα υπουργεία σας.

Τώρα βγαίνει το νόημα γιατί αποτελεί «ατμομηχανή» ο τουρισμός για εσάς:  γιατί εμάς απλά μας θεωρείτε καύσιμη ύλη,  για να δουλεύουν τα ξενοδοχεία και να θησαυρίζουν οι ξενοδόχοι και οι μεγάλοι όμιλοι.

Την Πέμπτη, στις 4/6 αν βρείτε το θάρρος πίσω από το σιδερόφραχτο υπουργείο σας, κατεβείτε να μας κοιτάξετε κατάματα. Θα δείτε ότι εμείς είμαστε οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, με όνομα και επίθετο και δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.

Δεν μας τρομάζουν ούτε τα ΜΑΤ ούτε τα χημικά σας.