ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ- 9/9 ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΑ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ

FacebookTwitterGoogle+Share

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 5ΜΜ
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΑ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ

Την Τρίτη 27/8/2019 η εταιρεία ‘Αγία Δύναμις Α.Ε.’ απέλυσε από το ξενοδοχείο Electra Metropolis τον συνάδελφό μας Βαγγέλη Μπάκα.
Ο συνάδελφος που εργαζόταν ως μάγειρας στο ξενοδοχείο τα τελευταία 2,5 χρόνια, για την δουλειά του οποίου οι εργοδότες δεν είχαν ποτέ παράπονο, άρχισε να απασχολεί την εργοδοσία όταν αποφάσισε μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο να διεκδικήσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Η παρέμβασή του αυτή ξεκίνησε σε μία περίοδο που στον χώρο επικρατούσαν ως καθεστώς οι απλήρωτες υπερωρίες, οι απανωτές παραιτήσεις, η εντατικοποίηση. Ενόχλησε τα στελέχη της διεύθυνσης γιατί δεν κοιτούσε μόνο το συμφέρον του και το ‘να βγαίνει η δουλειά’ αλλά δρώντας συλλογικά, αγωνιζόταν για όλους τους εργαζόμενους. Τους ενόχλησε κυρίως γιατί η στάση του ήταν απειλή για τα συμφέροντα των ξενοδόχων με αποτέλεσμα την απόλυσή του για λόγους όπως ότι ‘δεν μπορούσε να δέσει με την ομάδα’ κ.ά.

Συνάδελφοι γνωρίζετε καλά ποια είναι η αλήθεια.
Κάθε φορά που κάποιος εργαζόμενος διεκδικεί τα αυτονόητα χαρακτηρίζεται ως «κακός εργαζόμενος». Αυτό που επιδιώκουν είναι η ‘σιγή νεκροταφείου’ στον χώρο δουλειάς. Η απόλυση ήρθε σε μια περίοδο που όλο και περισσότεροι συσπειρώνονται στο Συνδικάτο και η συσπείρωση αυτή είναι που φοβίζει την εργοδοσία. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα η διεύθυνση εξαφάνιζε τις ανακοινώσεις του Συνδικάτου, έκανε τα πάντα για να μην ακούγεται μέσα στο χώρο δουλειάς η φωνή μας. Ούτε τυχαίο είναι ότι οι ενέργειες αυτές έρχονται την εποχή που η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή τον νέο συνδικαλιστικό νόμο για να επιβάλει την ‘εργασιακή ειρήνη’ στους χώρους δουλειάς κατά παραγγελία των μεγαλοεργοδοτών, για να εμποδίσουν το ότι οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.
Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα τους αφήσουμε!
Αυτό που η εργοδοσία δεν μέτρησε καλά είναι ότι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Θα παλέψουμε για την ανάκληση της απόλυσης με όλα τα μέσα, αφού δεν αφορά μόνο το ξενοδοχείο Electra Metropolis, αλλά όλο τον κλάδο. Κάθε απόλυση συνδικαλιστή που υπερασπίζεται τα εργασιακά μας δικαιώματα είναι αιτία πολέμου. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που με τον αγώνα των εργαζομένων στο πλάι του Συνδικάτου η εργοδοσία αναγκάστηκε να πάρει πίσω τέτοιες εκδικητικές απολύσεις. Τα παραδείγματα είναι πολλά με πιο πρόσφατο αυτό της ανάκλησης απόλυσης συναδέλφου μάγειρα στο Grand Hyatt.

Η δική μας απάντηση είναι η οργάνωση στο Συνδικάτο. Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία. Αυτό που λένε ορισμένοι συνάδελφοι ότι «όποιος τους πάει κόντρα φεύγει» ισχύει μόνο όπου βασιλεύει η σιωπή, τα σκυμμένα κεφάλια, η αποδοχή όλων των αντεργατικών μεθοδεύσεων. Όπου οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι, συσπειρωμένοι σαν μια γροθιά και διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, η εργοδοσία τα βρίσκει σκούρα. Η απόλυση αυτή δε πρέπει να φοβίζει κανένα συνάδελφο αντιθέτως να μας πεισμώσει, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.
Όλοι μαζί με μπροστάρη το Συνδικάτο Επισιτισμού- Τουρισμού & Ξενοδοχείων Ν.Αττικής, που έχει στις γραμμές του δεκάδες επιχειρησιακά σωματεία και χιλιάδες εργαζόμενους, να διεκδικήσουμε πιο αποφασιστικά τη ζωή που μας αξίζει, ξεκινώντας από την δική μας οργάνωση στο χώρο δουλειάς.

Να ακουστεί δυνατά το σύνθημα:
ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου σε pdf: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΑ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ