Νέο εργοδοτικό έγκλημα σε διανομέα που δούλευε παράνομα μέσα στον καύσωνα

FacebookTwitterGoogle+Share

Συναδέλφισσα και συνάδελφε,

Λίγες μέρες μετά τον θάνατο του συναδέλφου μας στην Χαλκίδα από θερμοπληξία, τον ξυλοδαρμό ενός διανομέα την Άνοιξη επειδή έκανε λάθος μια διεύθυνση, ήρθε να προστεθεί στη λίστα ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ενός συναδέλφου μας διανομέα, εν μέσω καύσωνα.

Παρόλο που η διανομή την συγκεκριμένη μέρα είχε απαγορευτεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, ο διανομέας δούλευε μέσα στον καύσωνα, και μάλιστα ανασφάλιστος, όπως και οι υπόλοιποι διανομείς στο ψητοπωλείο Πεζόδρομος στα Πετράλωνα.

Ο συνάδελφος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική στο νοσοκομείο Μεταξά.

Να σημειωθεί ότι ο εργαζόμενος, εκτός από τις παραγγελίες, είχε πάνω του και προεκλογικό υλικό υποψήφιου κοινοτικού συμβούλου με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη….

Αναμενόμενα, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου, επισκέφθηκε το κατάστημα ώστε να επιβεβαιωθεί από τον εργοδότη, ότι ο συνάδελφος δούλευε στο συγκεκριμένο κατάστημα και να γίνουν γνωστά τα αιτήματα για την τήρηση της ΣΣΕ με πλήρη ένσημα, δώρα, επιδόματα, άδειες, το επίδομα του 15% για το μηχανάκι κλπ. Ο υπεύθυνος του καταστήματος τα αρνήθηκε με προκλητική μάλιστα συμπεριφορά.

Η επιχείρηση λοιπόν παραβίασε την απαγόρευση διανομής και οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να εργάζονται, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και μάλιστα χωρίς να τους χορηγείται κράνος, όχημα ή αποζημίωση οχήματος, χωρίς πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Πόσο πιο καθαρά να το πούμε;

Ή τα κέρδη τους, Ή οι ζωές μας!

Από καρδιάς ευχόμαστε να αναρρώσει σύντομα ο συνάδελφος μας, και καλούμε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης να γραφτούν στο Συνδικάτο ώστε όλοι μαζί να απαιτήσουμε:

Να μπουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα στην επιχείρηση που δε τήρησε τα μέτρα προστασίας και παραβιάζει την εργατική νομοθεσία

Να καλυφθούν όλα τα έξοδα νοσηλείας μεροκάματα, αντικατάσταση οχήματος ένσημα κλπ στον συνάδελφο διανομέα που νοσηλεύεται

Να ασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι με βάση την πραγματική εργασία τους, να καταβληθούν ολα τα νόμιμα δικαιώματα για την αποζημίωση οχήματος, για τα ΜΑΠ και να εφαρμοστεί η κλαδική συλλογική σύμβαση

Να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση για:

  • Ένταξη των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Σταθερή εργασία για όλους 5ήμερο, 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
  • Επίδομα 600€ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίαςμε διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών διακιωμάτων.
  • Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησηςνα παρέχονται από την επιχείρηση. Να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας παροχή εξοπλισμού Μέσων Ατομικής Προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κλπ.
  • Να απαγορεύεται η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες.
  • Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.   

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ