Με αγωνιστικές και δυναμικές κινητοποιήσεις οι διανομείς απάντησαν στους εκβιασμούς της E-food

FacebookTwitterGoogle+Share

Με μαζική συμμετοχή και αγωνιστικό παλμό πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης κινητοποίηση των διανομέων στην Αθήνα απαντώντας στον εκβιασμό της εργοδοσίας της «e-food», με τον οποίο επιδιώκει να μετατρέψει διανομείς από μισθωτούς σε «συνεργάτες».

Η κινητοποίηση γίνεται στο πλαίσιο στάσης εργασίας με απόφαση που έλαβαν οι εργαζόμενοι στην έκτακτη Γενική τους Συνέλευση σαν μια πρώτη απάντηση στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Οι διανομείς συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Άρεως και με μοτο-πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (λεωφ. Ηρακλείου 409).

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και άλλες πόλεις τηε Ελλάδας.

Τα σωματεία απαιτούν εδώ και τώρα: Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου, με απευθείας πρόσληψη από την «e-food», με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.

Επίσης διεκδικούν: Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων. Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.λπ., σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, ένσημα Βαρέα – Ανθυγιεινά, εταιρικό κινητό και δίκυκλο). Χώρους με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζόμενων διανομέων.

Ακόμη στη Λάρισα, με μοτοπορεία και καθολική συμμετοχή στη στάση εργασίας απαντούν οι εργαζόμενοι της «e – food» απέναντι στις εκβιαστικές μεθοδεύσεις της εταιρείας, που προωθούνται αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων.

Με δεκάδες μηχανάκια και ποδήλατα, βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και μοίρασαν στους περαστικούς την ανακοίνωση με τα αιτήματα τους.

Στο πλευρό τους βρίσκεται αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, του Σωματείου Επισιτισμού, του παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ και άλλων σωματείων.