Αντιγόνη Μαυρομάτη: Το άνοιγμα του τουρισμού γίνεται με τα πρωτόκολλα των εργοδοτών!

FacebookTwitterGoogle+Share

Στη σημερινή μαχητική κινητοποίηση των σωματείων στο Υπουργείο Υγείας συμμετείχε και το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού ν. Αθήνας. Η συναδέλφισσα Αντιγόνη Μαυρομάτη μίλησε περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και τα ξενοδοχεία. Παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία:

«Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων του Ν. Αττικής συμμετέχει αγωνιστικά στη σημερινή κινητοποίηση απαιτώντας – έστω και τώρα – την ενίσχυση επιτέλους του δημόσιου συστήματος υγείας για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο 4ο κύμα αυτής της πανδημίας αλλά και μέτρα ουσιαστικής προστασίας στους χώρους δουλειάς. Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την καθυστέρηση των εμβολιασμών, για την ελλιπή και στρεβλή ενημέρωση των εργαζομένων, για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία μας, για το συνωστισμό στα Μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και για τα πρωτόκολλα λάστιχο που χρησιμοποιούνται στον τουρισμό με μόνο στόχο να διασφαλιστούν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, των αεροπορικών εταιρειών και των tour operators.

Όπως προστάτεψε προκλητικά τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές από την επίταξη, έτσι ακριβώς υπέκυψε και σε όλες τις απαιτήσεις του τουριστικού κεφαλαίου – για επέκταση των αναστολών, το πρόγραμμα Συνεργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα κομμένα ρεπό και τη μεταφορά της κανονικής άδειας ως το τέλος του ’22. Το αντεργατικό έκτρωμα που ψηφίστηκε πριν από ένα μήνα περίπου, με την επί της ουσίας στήριξη που πήρε η κυβέρνηση από τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου, έδωσε αέρα στην μεγαλοεργοδοσία του κλάδου για να ξεσαλώσει, εκμεταλλευόμενη την δεινή οικονομική κατάσταση των συναδέλφων που βρίσκονταν σε αναστολή, μισό δουλειά ή ανεργία.

Η σκληρή πίεση, η εντατικοποίηση, η δουλειά σε 2 και 3 πόστα και η παράταση του ωραρίου, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι τα διλήμματα και οι εκβιασμοί του τύπου «υγεία και ασφάλεια» ή «δουλειά και εισόδημα». Πιέζουν τους εργαζόμενους στην εστίαση και τα ξενοδοχεία να κάνουν τα στραβά μάτια, στη μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και στην ανυπαρξία μέτρων προστασίας και φυσικά τους καλούν να κάνουν νέες θυσίες για τη διατήρηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η θέση εργασίας τους. Είναι πολλά τα περιστατικά που ακόμα και μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα, γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης και συνέχισης της λειτουργίας επιχειρήσεων, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Είναι δεκάδες οι καταγγελίες συναδέλφων από επιχειρήσεις εστίασης και πολυτελή ξενοδοχεία σε όλη την Αττική, για απανωτά κρούσματα covid σε πελάτες και εργαζόμενους. Είναι δεκάδες και οι περιπτώσεις που η εργοδοσία απαιτεί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με δική τους ευθύνη και προσωπικό τους κόστος να πραγματοποιούν διαγνωστικούς αυτοελέγχους. Η πολυδιαφημισμένη επανεκκίνηση του τουρισμού έγινε χωρίς καμία πρόβλεψη για μέτρα μαζικού ελέγχου των επισκεπτών-τουριστών, για αποσυμφόρηση αεροπλάνων και πλοίων που τους μεταφέρουν, ή για συχνούς ελέγχους μέσα στους χώρους δουλειάς, με rapid test και με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

Προβάλουν λοιπόν τη χώρα ως έναν ασφαλή προορισμό με σύνθημα All you need is GREECE και με οδηγό το μοντέλο της αυτοδιάγνωσης, πετώντας το γνωστό μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στον κάθε εργαζόμενο. Την ίδια ώρα όμως αποδεκατίζουν πλήρως το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, τον έναν δηλαδή και απαραίτητο όρο για να είναι ένας προορισμός ασφαλής, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους κάθε περιοχής. Είναι πολλά τα παραδείγματα μεγάλων τουριστικών προορισμών, στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη αλλά και την Αττική, όπου οι τραγικές ελλείψεις και η υποστελέχωση των νοσοκομείων, εκθέτουν σε διαρκή κίνδυνο την υγεία του λαού ακόμα και σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον τώρα σε περίοδο πανδημίας και ταυτόχρονα τουριστικής έκρηξης με τον πληθυσμό να διπλασιάζεται ή και να τριπλασιάζεται.

Κουβέντα για τους εργαζόμενους που είναι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες στα βαγόνια του μετρό και τα λεωφορεία, χωρίς καμιά απολύτως απόσταση, μέχρι να φτάσουν στη δουλειά τους ή να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Να ενισχύσουν τώρα τα Μέσα μαζικής μεταφοράς, με πύκνωση των δρομολογίων, με προσλήψεις προσωπικού και ανανέωση των οχημάτων. Κουβέντα και για την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών στις επιχειρήσεις, τόσο στις συνθήκες εργασίας, όσο και στα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής. Πού είναι άραγε η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με εξειδικευμένους γιατρούς που μπορούν να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού; Πού είναι ο ρόλος του γιατρού εργασίας που με προσωποποιημένη ενημέρωση θα απαντήσει στους δισταγμούς και τους φόβους των συναδέλφων;

Τα εμβόλια αποτελούν τεράστια επιστημονική κατάκτηση και δικαίωμα για το λαό. Απαιτούμε μαζικούς εμβολιασμούς, με όλα τα διαθέσιμα και ασφαλή εμβόλια, αυτό όμως το αναγκαίο μέτρο, από μόνο του, δεν αρκεί για τον περιορισμό της πανδημίας. Οι εξαγγελίες περί υποχρεωτικοτητας φανερώνουν την υποκρισία της κυβέρνησης, σε όλο της το μεγαλείο, και αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε η ανασφάλεια, η αμφιβολία και ο φόβος στους εργαζόμενους του κλάδου, σε σχέση με τα εμβόλια. Όταν η αναγκαία επιστημονική ενημέρωση αντικαθίσταται από διαφημιστικές καμπάνιες περί ατομικής ευθύνης και όταν ο αναγκαίος εμβολιασμός καθίσταται αντικείμενο ανταπόδοσης με δωράκια, όπως τα 150€ στους νέους μας, αλλά και ποινές, καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι αξιοποιείται μόνο για την ενίσχυση του κοινωνικού αυτοματισμού και διώξεων σε βάρος εργαζομένων.

Και από τη σημερινή κινητοποίηση δηλώνουμε ότι ως Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Αττική θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια απόλυσης και εκβιασμού σε όσους δεν έχουν αποφασίσει ακόμα, φοβούνται ή αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης, τόσο στο ζήτημα της πανδημίας, όσο και στα εργασιακά που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να διώκουν εργαζόμενους που δήθεν δεν συμμορφώνονται, με στερήσεις μισθών, άδειες άνευ αποδοχών, απολύσεις, ακόμα και μηνύσεις για διαφυγόντα κέρδη, στο όνομα πάντα της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης.

Λέμε όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την περιστολή των δικαιωμάτων μας με πρόσχημα την πανδημία. Ξέρουμε καλά ότι το θαύμα του τουρισμού, με τα ρεκόρ και τα αμύθητα κέρδη χτίστηκε πάνω στα θεμέλια της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων του κλάδου και ότι δεν έδιναν δεκάρα για την υγεία και τη ζωή μας, ούτε πριν την πανδημία, ούτε και τώρα. Φεύγουμε από τις επιχειρήσεις τους κυριολεκτικά παραπατώντας, τσακισμένοι, διαλυμένοι και απειλούμενοι από εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες, ψυχολογική πίεση και τρομοκρατία.

Μπαίνουμε μπροστά για να μεγαλώσει ο αγώνας απέναντι σε αυτή την πολιτική της απαξίωσης και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Μιας πολιτικής που βάζει όρια στην υγεία και τη ζωή του λαού, όρια που χαράσσονται με μόνο κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου. Αυτή η πραγματικότητα είναι που μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η μόνη προοπτική για το λαό βρίσκεται στην κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία αλλά και στο ξερίζωμα κάθε καπιταλιστικής ιδιοκτησίας.

Η αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, δεν επιτρέπει σε κανέναν εργαζόμενο να έχει ψευδαισθήσεις, ότι κάτι θα αλλάξει, χωρίς να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, χωρίς να διεκδικήσουμε. Όπως μεθοδικά τα αστικά κόμματα, χέρι- χέρι με τους επιχειρηματικούς ομίλους σχεδιάζουν και υλοποιούν σε βάρος των εργαζομένων, έτσι ακριβώς και εμείς έχουμε καθήκον να πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Επειδή η πανδημία έχει ακόμα δρόμο, δυναμώνουμε τον οργανωμένο αγώνα των συνδικάτων, με υποδειγματικά κάθε φορά μέτρα προστασίας και έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιστημονική γνώση και τη δύναμη μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να εμβολιαστούν, προστατεύοντας τη δική τους υγεία και την υγεία όλων μας. Απαιτούμε όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους και με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες, τις οποίες χρησιμοποιούμε καθημερινά, με περισσότερα δρομολόγια και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Απαιτούμε μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, τόσο στα νοσοκομεία μας, όσο και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δεν δεχόμαστε καμία περιστολή των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων, με πρόσχημα την πανδημία».