Φτάνει πια η κοροϊδία! Να απαγορευτεί άμεσα η διανομή με μηχανάκι μέσα στον καύσωνα!

FacebookTwitterGoogle+Share

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 30 Ιουνίου παρέμβαση από μέλη της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου στο Υπουργείο Εργασίας απαιτώντας να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων του κλάδου μας ειδικά όσον αφορά στην αυριανή μέρα του καύσωνα.

Ενδεικτικό των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας είναι η πρακτική μεγάλης αλυσίδας διανομής γρήγορου φαγητού όπου με μήνυμα προτρέπει τους εργαζόμενους διανομείς να «μείνουν σε σκιερό μέρος, να πίνουν αρκετό νερό και να τηρούν τον ΚΟΚ»!

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕ ΜΗΧΑΝΑΚΙ ΣΤΟ ΚΑΥΣΩΝΑ

ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΜΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΎΣ ΧΩΡΟΥΣ.

Η θερμοκρασία στην Αττική έχει φτάσει αυτές τις μέρες πάνω από 40 βαθμούς υπό σκιά και οι εργαζόμενοι διανομείς με μηχανάκι ,βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς. Ειδικά αύριο Πέμπτη η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 43 βαθμούς γεγονός που καθιστά απόλυτα επικίνδυνη την δουλειά στον ήλιο πόσο μάλλον την οδήγηση.

Όλες οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης , οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού συνεχίζουν κανονικά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση την διανομή , βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς , οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα στον καύσωνα και όχι υπό σκιά μέχρι και 10ωρες.

Αντίστοιχα σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες καλούνται να δουλέψουν οι εργαζόμενοι στις κουζίνες εστιατορίων, fast food και ψητοπωλείων ,εφόσον στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές ώστε να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος κλιματισμός και εξαερισμός με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν σοβαρά εργατικά ατυχήματα (θερμοπληξίες ,κ.λπ.)

Ο λόγος είναι ότι ακόμα και σήμερα παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις μας , το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει πάρει μέτρα για το καθορισμό μέτρων προστασίας των διανομέων και γενικότερα των εργαζομένων του κλάδου.

Πριν λοιπόν θρηνήσουμε για άλλη μια φορά θύματα, πριν σακατευτούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι του κλάδου απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εργασίας να πάρει άμεσα μέτρα μπροστά στο κύμα καύσωνα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να απαγορευτεί η εργασία των διανομέων με μηχανάκι μέσα στο καύσωνα .
  • Άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ ,σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων Υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Ένταξη των διανομέων, μαγείρων, καμαριέρων στα ΒΑΕ με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, επαναφορά σερβιτόρων στα Βαρέα .
  • Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας με ευθύνη των εργοδοτών.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ