Να ανακληθεί η απόλυση εργαζόμενης από κατάστημα εταιρείας πίτσας που διεκδίκησε την εφαρμογή μέτρων προστασίας

FacebookTwitterGoogle+Share

Την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης από κατάστημα της εταιρείας «Pizza Fan», που διεκδίκησε την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, απαιτεί με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στον Επισιτισμό – Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία Ν. Αττικής.

 

«Ένα μήνα μετά τις καταγγελίες και τις παρεμβάσεις του συνδικάτου στο κατάστημα της «Pizza Fan» Κερατσινίου στο οποίο υπήρχε επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και δεν τηρήθηκαν προβλεπόμενα μέτρα προστασίας που απαιτούνται με βάση τον ΕΟΔΥ», αναφέρει το Συνδικάτο, «ο εργοδότης εκδικητικά αποφάσισε να απολύσει τη συνάδελφο που διεκδίκησε την εφαρμογή τους».

 

Στο συγκεκριμένο κατάστημα, αναφέρει, «πρόσφατα υπήρξε εργαζόμενη η οποία παρουσίασε συμπτώματα της νόσου COVID-19 και μετέβη αυτοβούλως σε νοσοκομείο για να διαπιστωθεί τελικά ότι ήταν θετική στον ιό. Με ευθύνη της διεύθυνσης του καταστήματος δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα διαχείρισης, όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ για ανάλογες περιπτώσεις, ούτε οι προβλεπόμενες ημέρες καραντίνας για το προσωπικό που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Οι υπεύθυνοι του καταστήματος έφτιαξαν δικά τους πρωτόκολλα όπως τους βόλευαν καθώς αγνοώντας κάθε οδηγία έκαναν rapid test στο προσωπικό και σε όσους βρέθηκαν αρνητικοί απαίτησαν να εργαστούν την επόμενη ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα της διάγνωσης λίγες ώρες μετά την επαφή είναι αμφισβητήσιμα, ενώ τα rapid test δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα ειδικά σε τόσο στενό χρονικό περιθώριο».

 

Με βάση όλα αυτά, σημειώνει το Συνδικάτο, «η απολυμένη συνάδελφος που ήταν στην ίδια βάρδια με την εργαζόμενη που νόσησε, αρνήθηκε να επιστρέψει στην εργασία της μέχρι να ολοκληρωθεί ο προβλεπόμενος χρόνος καραντίνας και ταυτόχρονα απευθύνθηκε στο Συνδικάτο καταγγέλλοντας το περιστατικό. Tο Συνδικάτο μαζί με τη Σωματειακή Επιτροπή οργάνωσαν εξορμήσεις και παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο κατάστημα προβάλλοντας τις διεκδικήσεις για ασφάλεια στους χώρους εργασίας καθώς και αυστηρής τήρησης των πρωτοκόλλων διαχείρισης κρουσμάτων, ενώ στις 16.12.2020 δημοσιεύτηκε επιστολή-απάντηση προς την εταιρεία η οποία μέχρι τότε επιχειρούσε να διαψεύσει τις καταγγελίες».

 

Η στάση της απολυμένης συνάδελφου, συνεχίζει το Συνδικάτο, «που επέμεινε να μπει σε καραντίνα, αποδείχτηκε εξαιρετικά υπεύθυνη, αλλά και σωτήρια αφού τελικά βρέθηκε θετική σε μοριακό test που έκανε μετά από λίγες ημέρες με δική της πρωτοβουλία».

 

«Ανεύθυνη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία είναι η στάση της «Pizza Fan» που βάζει ως προτεραιότητα την ανεμπόδιστη λειτουργία του καταστήματος καθώς και τη διασφάλιση της κερδοφορίας ακόμα και όταν η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων τίθεται σε κίνδυνο», επισημαίνει το Συνδικάτο.

 

Απαιτούμε από την εταιρεία, υπογραμμίζει, «να πάρει πίσω την εκδικητική απόλυση της συναδέλφου που διεκδίκησε τα αυτονόητα για την υγεία τη δική της και των συναδέλφων. Η εταιρεία έκανε την απόλυση επικαλούμενη μειωμένο όγκο δουλειάς σε ένα κατάστημα που είναι από τα κορυφαία σε τζίρους στην αλυσίδα και στο οποίο όπως καταγγέλλεται επικρατούν συνθήκες μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, που τυγχάνει να είναι ταυτόχρονα και στέλεχος της «Pizza Fan», αυτές τις μεθόδους εφαρμόζει και πιθανά προτείνει για τη μεγιστοποίηση του κέρδους και στα υπόλοιπα καταστήματα».

 

Ως Συνδικάτο, προσθέτει, «οργανώνουμε δυναμική απάντηση απέναντι στην αυθαιρεσία της «Pizza Fan» ενώ ήδη προχωρήσαμε σε καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου του υπ. Εργασίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εργοδότη να βάζει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων ούτε θα δεχτούμε την καταλήστευση των δεδουλευμένων μας από τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης».

 

Καλούμε τους εργαζόμενους στην εταιρεία, καταλήγει, «να γραφτούν στο συνδικάτο, να οργανώσουν τον αγώνα μέσα στην εταιρεία για δουλειά με δικαιώματα, 5ήμερο – 8ωρο με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας για όλες τις ειδικότητες (διανομείς, κουζίνα). Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξει προς το καλύτερο ή κατάσταση είναι να παλέψουμε μαζικά και οργανωμένα κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και των εργοδοτών, μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, αλυσίδες εστίασης και ξενοδοχεία».