Ανακοίνωση της σωματειακής επιτροπής Ξενοδοχείων Electra

FacebookTwitterGoogle+Share

       Αθήνα, 6 Αυγούστου 2020

Προς τη διοίκηση του ομίλου Electra Hotels and Resorts

    Με το άνοιγμα των τριών ξενοδοχείων Electra στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι ήρθαμε αντιμέτωποι με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας, ακόμα πιο δύσκολες από τους μήνες πριν την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων. Όσους από εμάς επιλέξατε να γυρίσουμε στη δουλειά έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλο φόρτο εργασίας, και κυριολεκτικά τρέξιμο από πόστο σε πόστο, από όροφο σε όροφο, για να μπορέσει να βγει η δουλειά με λιγότερα άτομα από όσα χρειάζονται. 

   Υπάρχουν ημέρες που, λόγω της αυξημένης κίνησης, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να γινόμαστε λάστιχο, αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες και από άλλα πόστα, ακόμη και τμήματα, και να εργαζόμαστε επιπλέον ώρες φτάνοντας στα όρια της εξάντλησης. 

   Θλιβερό παράδειγμα αποτελεί η ελλιπής στελέχωση του τμήματος της λάντζας, ακόμα και η απουσία λαντζιέρη σε κάποιες βάρδιες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται εργαζόμενοι που κάνουν παραγωγή και έρχονται σε επαφή με τον πελάτη, να πλένουν οι ίδιοι χρησιμοποιημένο υλικό, χωρίς τον ειδικό εξοπλισμό και ενάντια σε κάθε κανόνα υγιεινής και κάθε πρωτόκολλο που διδαχθήκαμε στο σεμινάριο του ομίλου για τον Covid-19.

   Και η ασφάλεια; Πώς μπορείτε να εγγυηθείτε την ασφάλεια εργαζομένων και πελατών εν μέσω πανδημίας, όταν τα τμήματα δουλεύουν αποδεκατισμένα και δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να εφαρμοστούν οι κανόνες υγιεινής (οι προϋπάρχοντες αλλά και νέο-θεσπισμένοι, λόγω της κατάστασης με τον Covid-19); 

   Δεν μπορείτε να ισχυριστείτε ότι έχετε άγνοια αυτής της κατάστασης. Την έχετε καθημερινά μπροστά στα μάτια σας. Με πληρότητα 50% και άνω την είδατε και καθαρότερα. Αποδεικνύεται και από ότι, όταν τα δείτε σκούρα, βγάζετε συναδέλφους κατά βούληση από την αναστολή εργασίας, για μια και δύο ημέρες, κάνουν λίγα μεροκάματα και μετά επιστρέφουν σπίτι τους.

  Φυσικά, και οι εργαζόμενοι που βρισκόμαστε σε αναστολή βιώνουμε πολύ δύσκολες συνθήκες στην προσπάθεια μας να επιβιώσουμε με το πενιχρό «βοήθημα» που δίνει η κυβέρνηση, όποτε αποφασίσει, και με την αγωνία για το αν θα συνεχίσουμε να έχουμε τη θέση εργασίας μας και μετά την αναστολή.

  Η κατάσταση αυτή και η στάση σας έχει ωθήσει συναδέλφους σε παραίτηση, και πριν την πανδημία, επειδή δεν άντεξαν σε παρόμοιες συνθήκες εργασίας.

  Η κυβέρνηση σας έδωσε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα Συν-Εργασία για να αλλοιώσετε τις συμβάσεις εργασίας, τον εργάσιμο χρόνο και τις ζωές μας. Σας έδωσε το δικαίωμα να μας κρατάτε μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου σε αναστολή και ομηρία, χωρίς εγγύηση της εργασίας μας μετά από αυτό το διάστημα.

 

Εσείς εξασφαλίσατε και διευρύνατε τα δικαιώματα σας.

 

Εμείς ζητάμε τα αυτονόητα :

 

 

  • Καμία απόλυση εργαζομένου μετά το τέλος της αναστολής των συμβάσεων, καμία αλλαγή συμβάσεων. Η ΚΣΣΕ είναι η βάση μας για αυξήσεις σε μισθούς
  • Επιστροφή όλων των εργαζομένων στη δουλειά με πλήρη δικαιώματα και ωράριο εργασίας
  • Εξασφάλιση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων
  • Καμία εναλλαγή των πόστων. Ο κάθε εργαζόμενος στο πόστο του και στα καθήκοντα που έχει βάσει της σύμβασης εργασίας του
  • Όλα τα πόστα να στελεχωθούν επαρκώς, με κριτήριο την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων και πελατών
  • Ο όμιλος να αναλάβει το κόστος των τεστ για τον Covid-19 για τους εργαζόμενους
  • Έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων για τα σχέδια της εταιρείας

 

 

   Παίρνοντας υπόψη σας την επιστολή αυτή και τα αιτήματα της Σωματειακής Επιτροπής, που αφορούν και τα 3 ξενοδοχεία της Αθήνας, ζητάμε άμεση απάντηση και δέσμευση από τη Διοίκηση, ότι θα υπάρξουν όλες οι απαιτούμενες αλλαγές και ενέργειες, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και η ασφάλεια όλων. 

 

                    Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στα ξενοδοχεία Electra Αθηνών

 

Κεντρική Διοίκηση 

Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων ν. Αττικής