Ανακοίνωση του Σωματείου Royal Olympic

FacebookTwitterGoogle+Share

 

ΑΑ191 ΑΘΗΝΑ 29/07/2020

ΑΝΆΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΜΠΛΗΓΆΔΕΣ ΠΈΤΡΕΣ

Σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται οι συνάδελφοί μας, όπου από τις 23 Μαρτίου 2020 και άγνωστο για πόσο καλούνται να ζήσουν τις οικογένειές τους με 500 ευρώ.

Ανάμεσα στον εργοδότη που αρνείται να ανοίξει την επιχείρηση αν δε δει τις πληρότητες εκείνες που θα του αποφέρουν εγγυημένα κέρδη και στην κυβέρνηση που εξυπηρετεί μονομερώς τους μεγαλοξενοδόχους δίνοντας τους το δικαίωμα να κρατάνε κλειστά τα ξενοδοχεία ή να έχουν τους εργαζόμενους σε αναστολή και ταυτόχρονα να τους επιχορηγούν με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές – που πάλι με δανεικά συνοδευμένα με μνημόνια θα τα φορτώσουν στις πλάτες μας!

Η ανάπτυξη των τελευταίων ετών και το ‘θαύμα’ που συντελέστηκε στο Τουρισμό προφανώς, αυτή τη φορά λόγω της πανδημίας, δεν θα επηρεάσει πάλι το εργατικό εισόδημα. Στο ερώτημα αν θα αφεθούν οι εργαζόμενοι στη μοίρα τους η κυβέρνηση απάντησε με το επίδομα φτώχειας των 534€ και οι ξενοδόχοι με κλειστά ξενοδοχεία, απολύσεις, μη ανανέωση συμβάσεων, αναστολές και εκ περιτροπής εργασία.

Ο εργοδότης μας, που ανέκαθεν ήταν απέναντι από τα αιτήματα μας, ξεκαθάρισε από την αρχή της τουριστικής ανάπτυξης τη θέση του,  μην υπογράφοντας επιχειρησιακή σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα, αλλά και πριν καλά καλά αρχίσει η πανδημία φρόντισε να ‘δείξει χαρακτήρα’ υιοθετώντας όλα τα αντεργατικά εργαλεία ή καθυστερώντας για μήνες δεδουλευμένα ή εμποδίζοντας τη συνδικαλιστική δράση του Σωματείου, αφού δεν επέτρεπε την είσοδο στα μέλη του ΔΣ την είσοδο στα γραφεία μας.

Την ώρα λοιπόν που 40 συνάδελφοί με σύμβαση ορισμένου χρόνου και εκ επιτροπής εργασία από ένα μεροκάματο το μήνα, έχουν ενημερωθεί ότι δεν θα τους γίνει ανανέωση σύμβασης (ήδη 11 σταμάτησαν πριν τις 22 Μαρτίου χάνοντας έτσι χιλιάδες ευρώ ο καθένας από επιδόματα και εκπτώσεις ενοικίου για μόλις ένα μεροκάματο που θα κόστιζαν ανά μήνα στον εργοδότη), την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο royal olympic με συμβάσεις αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης εξαθλιωνόμαστε από τις συνεχείς αναβολές της επαναλειτουργίας, οι δε αορίστου εκ περιτροπής ‘θαμμένοι ζωντανοί’ (ένα μεροκάματο το μήνα όταν και εφόσον, με εναλλακτική να παραιτηθούν για να μπουν ταμείο και να χάσουν τα δικαιώματά τους), την ίδια ώρα λοιπόν, ανοίγοντας το ίντερνετ για να ενημερωθούμε για τις ημερομηνίες καταβολής του Ιουνίου! πέφτουμε πάνω στο πρωτοσέλιδο ότι ο εργοδότης μας βγήκε πρώτος σε ράλι με κόστος συμμετοχής εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι συνάδελφοι μας στα κάγκελα με την απορία ‘καλά εμείς δεν έχουμε να φάμε και ο εργοδότης για μία ακόμα φορά χαλάει χιλιάδες ευρώ σε πανάκριβα χόμπι, χρήματα που θα μπορούσαν να καλύψουν το άνοιγμα του ξενοδοχείου ή το επίδομα αδείας που ζητάμε να μας καταβληθεί?

Μα αυτή είναι και η κυρία αντίθεση που θα πρέπει κάποτε να επεξεργαστούμε και να επιλύσουμε (για να βγάζουμε και κανένα συμπέρασμα από όλα αυτά που μας συμβαίνουν). Όλος ο πλούτος που παράγουμε συγκεντρωμένος, συσσωρευμένος σε λίγα μόνο χέρια. Η μόνη λύση κατά τη γνώμη μας η συμμετοχή των συναδέλφων στα σωματεία, ώστε να ανασυγκροτηθεί ένα κίνημα ικανό να αντιστρέψει την υπάρχουσα  κατάσταση. Ικανό να βάλει μπροστά τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας και όχι τα κέρδη του κάθε μεγαλοεπιχειρηματία.

Ζητάμε:

Να λειτουργήσει άμεσα το ξενοδοχείο

Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις με πλήρη απασχόληση

Να καταβληθεί άμεσα το επίδομα αδείας 2020.

Να υπογραφεί Επιχειρησιακή Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς και τα δικαιώματα

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΉΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ!

 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Πετρολέκας Σπύρος

Ο Γ.Γραμματέας Ρούστας Νίκος