Καταγγελία για την κατάσταση που επικρατεί στο Grand Resort Lagonisi

FacebookTwitterGoogle+Share

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 29/07/20

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Καταγγέλλουμε την κατάσταση που επικρατεί στο ξενοδοχείο GRAND RESORT LAGONISSI, όπου λειτουργεί με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκονται ακόμα σε αναστολή. 

Η εντατικοποίηση της εργασίας των συναδέλφων που εργάζονται είναι μεγάλη, ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και πελατών έχουν γίνει λάστιχο! Μάλιστα,  σε παρέμβαση του επιχειρησιακού σωματείου, η διοίκηση του ξενοδοχείου δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι αρκετοί και ότι δε χρειάζεται να φέρουν επιπλέον εργαζόμενους. 

Είναι αρκετοί, δηλαδή, 2 σερβιτόροι (το πολύ!) στο room service για 150 πελάτες ή αντίστοιχα, 2 καμαριέρες στην καλύτερη περίπτωση, οι οποίες καθαρίζουν επιπλέον καταστήματα και την παραλία; Είναι πολλά 2 άτομα στην παραλία, ή ένα άτομο στη ρεσεψιόν τη βάρδια; Γίνεται σε μία βάρδια οι εργαζόμενοι να τρέχουν σε διάφορα πόστα για να καλύψουν τα όποια κενά; 

Συνάδελφοι, επιβεβαιώνεται αυτό που από την αρχή είχαμε αναδείξει: η πανδημία έγινε η αφορμή για να υλοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις τους οι εργοδότες, που σημαίνει ακόμα πιο εξαντλητική δουλειά για τους εργαζόμενους όσο και όποτε θέλουν, χωρίς ειδικότητες και συλλογικά δικαιώματα. Πιστός συνεργάτης τους η κυβέρνηση της ΝΔ, που χωρίς καθυστερήσεις όλα τα αιτήματα των εργοδοτών τα έκανε νόμους, πέρα από το ζεστό κρατικό χρήμα που τους έχει δώσει. Έδωσε στους εργοδότες μέχρι και τη δυνατότητα να βγάζει προσωρινά, για «επιχειρησιακούς λόγους», από την αναστολή τους εργαζόμενους και να τους βάζει ξανά, απογειώνοντας την ευελιξία!

Κανένας μόνος του! Μόνο η οργανωμένη μας αντίδραση μπορεί να βάλει εμπόδια! Η δύναμή μας βρίσκεται στη συσπείρωση γύρω από το επιχειρησιακό σωματείο, το κλαδικό Συνδικάτο, στη μαζικοποίησή τους, σε γραμμή σύγκρουσης με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, που η μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία της απαιτεί το τσάκισμα όσων δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει.

Αυτό φάνηκε και από την πρόσφατη πείρα του κλάδου μας, με τις μαζικότατες κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν, όπου καταφέραμε να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης οι εργαζόμενοι στα εποχικά ξενοδοχεία. 

Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους! Συνεχίζουμε τους αγώνες μας μέχρι να ικανοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Όλα τα πόστα να στελεχωθούν επαρκώς, με κριτήριο την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής εργαζομένων και πελατών. Να σταματήσει η μετακίνηση των εργαζομένων από πόστο σε πόστο κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους. 
  • Να οριστούν μέγιστος αριθμός εξυπηρετούμενων δωματίων ανά σερβιτόρο στη βάρδια και μέγιστος αριθμός δωματίων για τις καμαριέρες.
  • Οι κοινόχρηστοι χώροι και ο χώρος της παραλίας να καθαρίζονται από καθαρίστριες.
  • Απαρέγκλιτα να τηρείται το 5θήμερο, 8ωρο, 40ωρο. Τα διαλλείματα να πραγματοποιούνται επαρκώς μέσα στον εργάσιμο χρόνο.

 

 • Για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εργασίας να καλυφθεί το εισόδημα στο ύψος της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
 • Καμία εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας.

 

 • Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για όλους τους εργαζόμενους. Δωρεάν τα τεστ για τον Covid-19 για όλους τους εργαζόμενους.       

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ