Για την επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης

FacebookTwitterGoogle+Share

Ήρθε ο «λύκος» να φυλάξει τα «πρόβατα»…
Διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών αναφέρονται σε επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης προς τον πρωθυπουργό της χώρας, όπου κάνει λόγo για αίτημα υποχρεωτικής διακοπής λειτουργίας των ξενοδοχείων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης. Μαζί με άλλα, ένα από τα επιχειρήματα που θέτει η συγκεκριμένη επιστολή είναι και η προστασία της υγείας των 3500 εργαζομένων στα ξενοδοχεία!
Πάει πολύ αυτοί που για τα κέρδη τους έκαναν «κόλαση» τη ζωή των ξενοδοχοϋπάλληλων, να χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα, δήθεν ότι νοιάζονται για την υγεία του!
Να τονίσουμε ότι αν κάποια στιγμή κριθεί από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς να κλείσουν υποχρεωτικά τα ξενοδοχεία λόγω της έξαρσης της πανδημίας, θα το σεβαστούμε κρατώντας πάντα στάση προάσπισης των δικαιωμάτων μας. Αλλά για να είμαστε και «μιλημένοι ξηγημένοι» γεννιούνται κάποια ερωτήματα από τη συγκεκριμένη απαίτηση των ξενοδόχων.
Θέλουν να μετακυλήσουν τη χασούρα τους στις πλάτες των εργαζομένων και στο κράτος; (Επιδιώκουν ήδη να το κάνουν χωρίς ενδοιασμούς).
Θέλουν να απαλλαχθούν από τη δέσμευσή τους σε συμβόλαια με τουριστικούς πράκτορες ή και μεμονωμένους πελάτες; (Με βάση την επιστολή αλλά και την εμπειρία που υπάρχει, έτσι φαίνεται).
Αποσκοπούν στο να γίνουν αποδέκτες ακόμη μεγαλύτερης στήριξης από το κράτος και την κυβέρνηση, ενδεχομένως με αποζημιώσεις και άλλους τρόπους; (Ποιος να το φανταστεί….)
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των κομμάτων που υπερασπίζονται αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, συμμερίζονται τις ανησυχίες των ξενοδόχων. Όμως η ειρωνεία σε βάρος των εργαζόμενων πάει πολύ….
Αν ενδιαφέρονταν για τους εργαζόμενους οι ξενοδόχοι αυτή τη στιγμή δε θα είχαμε απολύσεις σε μια σειρά ξενοδοχεία όπως στο Excelsior, στο City, στο Grand κ.α.
Δε θα μείωναν τα μεροκάματα σε εκατοντάδες εργαζόμενους ελαστικής απασχόλησης.
Δε θα επέβαλαν σε εργαζόμενους να βγούνε σε κανονική άδεια μέχρι την εξάντλησή της και όταν τελειώσει να συνεχίσουν με άνευ αποδοχών, τακτική που ακολουθεί η πλειοψηφία των ξενοδοχείων.
Αυτά γίνονται με το πρώτο «τσαφ» μιας κρίσης σε έναν κλάδο που για χρόνια ολόκληρα μετράει κέρδη. Δεν υποτιμούμε την σοβαρότητα της κατάστασης, όμως κοντή μνήμη δεν έχουμε.
Είναι οι ίδιοι που και πριν τη κρίση του κορονοϊού λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο. Μετρούσαν τα ρεκορ αφίξεων και κερδών στα αποκαϊδια των εργατικών δικαιωμάτων που οι ίδιοι καίγανε. Είναι οι ίδιοι που σε περίοδο ανάπτυξης και όχι κρίσης:
Αξιοποίησαν στο έπακρο τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις εργολαβίες κ.α.
Έκαναν την κατά τα άλλα υποχρεωτική ΚΣΣΕ, αυτή που με ευθύνη του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού απώλεσε μια σειρά δικαιωμάτων, κλωτσοσκούφι.
Κατάπιαν τριετίες, επιδόματα κ.α.
Εντατικοποίησαν τη δουλειά μέσα στα ξενοδοχεία «ροκανίζοντας» το σταθερό εργάσιμο χρόνο,άδειες, ρεπό, επιδόματα κ.α.
Να γιατί λέμε ότι «ήρθε ο λύκος να φυλλάξει τα πρόβατα»…
Και βέβαια όλα αυτά γίνονταν και γίνονται με εξασφαλισμένη την σιγή της ομάδας ΠΑΣΚΕ-Λαζαρίδη που θεωρητικά ελέγχουν το σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του……
Συναδέλφισσα και συνάδελφε θα το επαναλάβουμε όσες φορές χρειαστεί.
Δεν είσαι μόνη-ος σου. Και αυτές τις δύσκολες ώρες μπορείς να εμπιστευτείς τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου για να διεκδικήσουμε από κοινού τα δικαιώματά μας. Ακόμα και εν μέσω πανδημίας θα υπερασπιζόμαστε τις ανάγκες μας.
Όλα όσα αντιμετωπίζουμε είναι ζητήματα συλλογικής και όχι ατομικής ευθύνης. Τώρα μπαίνουν στο προσκήνιο τα εξής:
Να απαγορευτούν οι απολύσεις και να διατηρηθεί η εργασιακή σχέση των εργαζομένων με τις επιχειρήσεις που, είτε έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, είτε με ευθύνη των επιχειρηματιών, είτε έχουν μειώσει τη δραστηριότητά τους λόγο των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης και των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.
Να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής σχέσης, σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου που έκλεισαν ή θα κλείσουν. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.
Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους μέχρι να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα. Να δοθεί επιπλέον έκτακτο βοήθημα για να στηριχτεί το οικογενειακό εισόδημα.
Να διασφαλιστεί από τώρα για όλο το επόμενο έτος ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Να εξασφαλιστούν από την εργοδοσία και το κράτος τα ένσημα των εργαζομένων για όσο διαρκέσει η πανδημία.
Να χορηγηθούν πρόσθετες άδειες επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όσους εργαζόμενους είναι φορείς του κορονοϊού ή νοσήσουν, ή έχουν στην οικογένεια μέλος που είναι φορέας ή έχει νοσήσει.
Να εξασφαλιστεί η θέρμανση για όλα τα σπίτια, για όσο καιρό χρειαστεί.

Από τώρα και μέχρι να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος από την πανδημία:
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας, με πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
Να ξανανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 και να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό.
Να ικανοποιηθούν όλες οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης με την επίταξη των υποδομών υγείας του ιδιωτικού τομέα.
Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, που θα παρέχονται δωρεάν στον πληθυσμό, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

Email: setepethess@gmail.com
Τηλέφωνα επικοιν: 6973311296, 6955530929