ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΟ GRAND HYATT

FacebookTwitterGoogle+Share

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις 3/7 η εργοδοσία του Grand Hyatt Athens προχώρησε σε καταχρηστική απόλυση συναδέλφου μετά τη συμμετοχή του στην απεργία στις 19/6. Είναι άλλη μια προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στο χώρο μετά τις απολύσεις το τελευταίο διάστημα, με κερασάκι στην τούρτα την πρόσληψη μπράβων την ημέρα της απεργίας απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου που διαμαρτύρονταν για τις ασύδοτες απολύσεις μέσα στη σεζόν, την εντατικοποίηση της δουλειάς στο έπακρο, αφήνοντας πόστα και τμήματα υποστελεχωμένα, την αντικατάσταση εργαζόμενων του ξενοδοχείου με εργαζόμενους από εργολαβικά συνεργεία, για τον κίνδυνο εργατικού ατυχήματος στον χώρο, για την μη τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής κ.α.
Με πρόφαση ότι η εταιρία κάνει περικοπές στην κουζίνα ο συνάδελφος απολύθηκε γιατί στις 19/6 απέργησε και διεκδικούσε τα δικαιώματά του. Χαρακτηριστική είναι η αιτιολόγηση του προσωπάρχη και μετόχου στην δουλεμπορική εταιρία που σιγά σιγά στελεχώνει το ξενοδοχείο κ. Βαλέργα, ότι «πώς θα μπορούσαν τα αφεντικά (Γομόπουλος – Δασκαλαντωνάκης) να κρατήσουν στη δουλειά κάποιον που συνδικαλίζεται ανοιχτά στο χώρο ;»

Απαντούμε:
Πώς είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος να μην συνδικαλίζεται και να μην συμμετέχει στους αγώνες και στην οργάνωση τους μέσα από το συνδικάτο του όταν θέλει ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του. Όταν η επίθεση που δέχεται καθημερινά στη ζωή του έχει ταξικό πρόσημο. Όταν βλέπει τι σημαίνει για αυτόν η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κάθε κυβέρνηση και τι του επιφυλάσσουν για το μέλλον οι μεγαλοεργοδοτες και τα τσιράκια τους.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο να υπομένουμε να δουλεύουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες, από το να παλέψουμε για να τις αλλάξουμε. Είναι μια κατάσταση που γενικεύεται λόγω του ανταγωνισμού των κεφαλαιούχων σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Αυτό που φοβάται η εργοδοσία είναι η δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι όταν είναι ενωμένοι και συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους. Με τις συνεχείς ανανεώσεις του προσωπικού και με το όργιο τρομοκρατίας ελπίζουν πως θα εμποδίσουν την οργάνωση και την διεκδίκηση.

Η λύση είναι μια!
Είναι η συμμετοχή όλων των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας μέσα στον τόπο δουλειάς, στον κλάδο, στο Συνδικάτο, στον αγώνα.

Διεκδικούμε από την εργοδοσία του GRAND HYATT:

• Να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου.
• Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις .
• Να φύγουν τα δουλεμπορικά – εργολαβικά συνεργεία από το Grand Hyatt.
• Όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν μέσω γραφείου , να προσληφθούν από την εταιρεία με μόνιμη και πλήρη απασχόληση.
• Να στελεχωθούν τα τμήματα με μόνιμο προσωπικό.
• Να τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής στο ξενοδοχείο.
• Να καταβληθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στις καμαριέρες.

Παλεύουμε για:
• Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
• Εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις.
• Επαναφορά των ειδικοτήτων του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και διεύρυνση τους σε άλλες ειδικότητες, σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα.
• Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Β.Α.Ε.
• Επαναφορά της 20ετίας στο ΕΦΑΠΑΞ, επέκτασή του και στον Επισιτισμό.
• Να καταργηθεί ο νόμος για τις διαδοχικές ορισμένου χρόνου συμβάσεις που κρατάνε σε ομηρία τους εργαζόμενους για πολλά χρόνια. Να καταργηθεί η διάταξη που επιτρέπει τις απεριόριστες ορισμένου χρόνου συμβάσεις για τις επιχειρήσεις του αεροδρομίου.
• Όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν εποχικά με ορισμένου χρόνου συμβάσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια full season, να υπόκεινται στις διατάξεις περί εποχικών εργαζομένων, με δικαίωμα επαναπρόσληψης και χορήγηση εποχικού επιδόματος.
• Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.