Συνδέσμος Ξεν/λλων Κέρκυρας

FacebookTwitterGoogle+Share

Παρέμβαση στο ξενοδοχείο Παρκ

Παρόλο που η τουριστική κίνηση έσπασε κάθε ρεκόρ το 2015 όπως και τα έσοδα των μεγαλοξενοδόχων, με το χειρότερο τρόπο έκλεισε για τους ξενοδοχοϋπάλληλους της Κέρκυρας η χρονιά. Το 2015 έκλεισε με οφειλές μηνιαίων μισθών, επιδομάτων ακόμα και αυτού του δώρου Χριστουγέννων που σε κάποιες περιπτώσεις καταβλήθηκε εν μέρει. Η εξέλιξη αυτή ήρθε σε συνέχεια των εξαντλητικών ρυθμών εργασίας και της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων την καλοκαιρινή σαιζόν. Αποκορύφωμα της προκλητικότητας των ξενοδόχων στο κλείσιμο της χρονιάς ήταν η στάση των νέων ‘επενδυτών’ του ξενοδοχείου ΠΑΡΚ και της αίθουσας δεξιώσεων ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕΟ. Η νέα εκμεταλλεύτρια εταιρία του ξενοδοχείου με πρωτοφανέρωτο θράσος αρνήθηκε να εφαρμόσει την κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων και προσέλαβε μόνο το ¼ του αριθμού των εργαζομένων για να παρέχουν υπηρεσίες στο ξεχειλισμένο από πελατεία ξενοδοχείο που άνοιξε ης ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Επιπλέον η νέα εταιρεία ζήτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν «Γνωστοποίηση Όρων Ατομικής Σύμβασης» με κενά πεδία (ο νοών νοείτω) με ωρομίσθιο και με 7ήμερο 8ωρο 56ωρο καταργώντας δηλαδή ρεπό, αργίες, εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας και εισάγοντας συνθήκες ‘γαλέρας’ και ‘εργασιακής ζούγκλας’. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση η απάντηση του Σωματείου με την στήριξη του ΠΑ.Μ.Ε. ήταν άμεση. Στην αυγή του 2016 στάλθηκε ελπιδοφόρο μήνυμα από τους ξενοδοχοϋπάλληλους μετά την μαζική συμμετοχή τους στο κάλεσμα του σωματείου για διαμαρτυρία στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ το απόγευμα του Σαββάτου 2 Γενάρη. Η δυναμική παρουσία των εργαζομένων του ξενοδοχείου και η άμεση ανταπόκριση για συμπαράσταση από άλλους συναδέλφους (ακόμα και σε γιορτινές μέρες) βάζει τις βάσεις για την ανατροπή της ασυδοσίας των ξενοδόχων και την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου ταξικού εργατικού κινήματος οπού με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων θα διεκδικήσει αυτό που τους ανήκει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην συγκέντρωση των εργαζομένων παραβρέθηκε μικροξενοδόχος της περιοχής ο οποίος δήλωσε την συμπαράσταση του στους εργαζόμενους και εξέφρασε την αγανάκτησή του για τον σφετερισμό της τουριστικής οικονομίας από τους μεγαλοξενοδόχους και τους tour operators και την στήριξη που παρέχουν σε αυτούς οι κυβερνήσεις οι οποίες παίρνουν συνεχώς μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών.

Προειδοποιούμε την διοίκηση του ΠΑΡΚ ότι μέχρι να συμμορφωθεί έμπρακτα και να σεβαστεί σε απόλυτο βαθμό τα κεκτημένα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα μας βρίσκει μπροστά της ακόμα πιο δυνατούς και σε κάθε δραστηριότητά της. Την ίδια προειδοποίηση στέλνουμε προς όλους τους ξενοδόχους της Κέρκυρας χωρίς να αποκλείουμε το ενδεχόμενο οι ενέργειες της νέας εκμεταλλεύτριας του ΠΑΡΚ να εντάσσονται σε συντονισμένο σχέδιό τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και όχι μόνο να συσπειρωθούν στο Σωματείο τους και στο ταξικό μέτωπο του ΠΑ.Μ.Ε. για να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και πιο δυνατοί την νέα επίθεση που ετοιμάζουν στα εργατικά δικαιώματα εργοδοσία, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση. Να απλώσουμε την συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες τους άνεργους και την νεολαία ισχυροποιώντας το λαϊκό μέτωπο αντίστασης στην δικτατορία των μονοπωλίων.