Κινητοποιούνται οι σπουδαστές Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων

FacebookTwitterGoogle+Share

Δυναμική κινητοποίηση στο Υπουργείο Τουρισμού πραγματοποίησαν την Πέμπτη 26 Μάρτη οι σπουδαστές του ΙΕΚ και της ΕΠΑΣ της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΤΕ) Αναβύσσου. Στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των σπουδαστών και του Συνδικάτου με το νέο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Γ. Ζαχαράτο, απαίτησαν να δοθούν άμεσα λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν τις σπουδές και την πρακτική τους. Συγκεκριμένα ζήτησαν: 

  • Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με την πρακτική των πρωτοετών του ΙΕΚ. Μέχρι τώρα προβλέπονταν δύο τρίμηνες πρακτικές στο τέλος κάθε έτους, την περίοδο του καλοκαιριού. Τώρα, με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπεται μια εξάμηνη πρακτική μετά τα δύο έτη σπουδών που θα ξεκινάει το Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή τελειώνει η τουριστική σεζόν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι σπουδαστές να μην μπορούν να βρουν ξενοδοχείο για πρακτική και να καθυστερήσει η ολοκλήρωση των σπουδών τους και η απόκτηση της πιστοποίησης. Οι σπουδαστές απαίτησαν, ανεξάρτητα ποιο σύστημα θα εφαρμοστεί τελικά, να είναι στην ευθύνη της σχολής και του Υπουργείου η τοποθέτησή τους στα ξενοδοχεία.
  • Να λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης των σπουδαστών από και προς τη σχολή. Οι σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν 80 ευρώ το μήνα για πούλμαν, καθώς η αστική συγκοινωνία δε φτάνει μέχρι τη σχολή. Μάλιστα, το πρακτορείο βάζει έναν σπουδαστή να μαζεύει κάθε μήνα τα χρήματα από τους συναδέλφους του.

  • Καλύτερους όρους εργασίας στην πρακτική, που σημαίνει: Κατάργηση του μισθολογικού διαχωρισμού για τους άνω και κάτω των 25 ετών, τήρηση του 8ωρου (πολλές φορές οι σπουδαστές δουλεύουν 12ωρα και 13ωρα, ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη), ασφαλιστική κάλυψη, ένσημα κλπ.

  • Τα υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας να δημιουργήσουν άμεσα ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εποπτεία της πρακτικής, ώστε αυτή να αποτελεί μαθησιακή διαδικασία και όχι να αξιοποιούνται οι πρακτικάριοι από τους ξενοδόχους σαν τσάμπα εργατικά χέρια που βγάζουν όλη τη «λάντζα» κλπ.

  • Να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στην υλικοτεχνική υποδομή. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις υλικών στα εργαστήρια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις, ενώ όπως κατήγγειλαν οι σπουδαστές, όλο το χειμώνα η σχολή δεν είχε πετρέλαιο και με αποτέλεσμα κάποιοι να πηγαίνουν στο μάθημα με κουβέρτες για να αντέξουν το κρύο! 

 Ο ΓΓ του υπουργείου είπε ότι θα απαντήσει σχετικά με τα αιτήματα των σπουδαστών μέχρι την Τετάρτη 1η Απρίλη.

Το Συνδικάτο με δήλωση του προέδρου του στους σπουδαστές δεσμεύτηκε να σταθεί δίπλα στους σπουδαστές και να ασκήσει πίεση στο υπουργείο προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Ενημέρωσε ακόμα τους σπουδαστές ότι το Συνδικάτο θα ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού την επόμενη εβδομάδα, για να απαιτήσει τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων του κλάδου και τους κάλεσε να πάρουν και εκείνοι μέρος στη συνάντηση αυτή με τους εκπροσώπους τους.

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των σπουδαστών της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΤΕ) Αναβύσσου Θέλουμε απάντηση για την πρακτική μας

Την Παρασκευή 27 Μάρτη κινητοποίηση πραγματοποίησαν έξω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο  ο Σύλλογος Σπουδαστών της Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου (ΑΣΤΕΡ), διεκδικώντας λύση στα προβλήματα της σχολής τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης, κτιριακών και εργαστηριακών εγκαταστάσεων, όσο και των συνθηκών πρακτικής. Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη κατά πλειοψηφία στην διάρκεια ψηφοφορίας στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 20 Μάρτη.

Ο Σπουδαστικός Σύλλογος καλεί σε στήριξη σωματεία εργαζομένων και Συλλόγους του νησιού, ενώ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Μετά από χρόνια αδράνειας και μαρασμού ο Σύλλογος Σπουδαστών ΑΣΤΕ Ρόδου προχώρησε σε αρχαιρεσίες την Παρασκευή 6 Μάρτη και εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Το νέο ΔΣ αναλαμβάνει τα καθήκοντα του σε μια δύσκολη χρονική στιγμή τόσο για τη Σχολή όσο και για το λαό μας συνολικά. Το φορτίο που επωμίζεται είναι βαρύ. Η ανασύσταση, του ανενεργού για χρόνια, Συλλόγου μας έγινε με στόχο να αγωνιστούμε με σταθερότητα και ανιδιοτέλεια και με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα των σπουδαστών τόσο κατά τη διάρκεια φοίτησης μας στη Σχολή όσο και σαν εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού μόλις αποφοιτήσουμε.

Εδώ και χρόνια η υποχρηματοδότηση της Σχολής από όλες τις κυβερνήσεις έφερε το κλείσιμο των εργαστηρίων, της εστίας, τη διακοπή της σίτισης. Δυσκολεύει καθημερινά όλο και περισσότερο η φοίτηση των σπουδαστών, μεγαλώνουν τα βάρη για εμάς και τις οικογένειες μας. Παράλληλα υποβαθμίζεται το επίπεδο των γνώσεων που λαμβάνουμε. Μεγάλο πρόβλημα επίσης της Σχολής μας αποτελεί και το γεγονός ότι δεν μας δίνεται πάσο. Αυτό δυσκολεύει αρκετά τις μετακινήσεις των σπουδαστών αφού δεν αναγνωρίζουν όλοι οι οργανισμοί τη βεβαίωση σπουδών που μας δίνεται.

Παράλληλα κάθε καλοκαίρι στην πρακτική που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, οι σπουδαστές της σχολής αμείβονται με 307 ευρώ ενώ δουλεύουν 8ωρο και πολλές φορές και παραπάνω, χωρίς πάντα να πληρώνονται τις υπερωρίες. Την ίδια ώρα κατά εκατοντάδες συρρέουν οι σπουδαστές από άλλες χώρες που κάνουν την πρακτική αντιμετωπίζοντας τις ίδιες και χειρότερες συνθήκες με εμάς, κάνοντας για άλλη μια φορά ξεκάθαρες τις επιδιώξεις που θέλουν τους σπουδαστές στην πρακτική να λειτουργούν μόνο ως φθηνό εργατικό δυναμικό για τα ξενοδοχεία χωρίς να μπορούμε εμείς, να κάνουμε την πρακτική μας άσκηση στο εξωτερικό».