Δελτίο Τύπου για τις δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ

FacebookTwitterGoogle+Share


Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Όπως ΗΠΑ;»

Σε συνέδριο για την κοινωνική ασφάλιση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, (τυχαίο;) ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος έθεσε το ζήτημα να εξαρτώνται οι παροχές υγείας από τον αριθμό ενσήμων που έχει ο ασφαλισμένος σε ετήσια βάση!

Δηλαδή, με άλλα λόγια, οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι μερικώς απασχολούμενοι, οι εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί, οι συνάδελφοι με συμβάσεις μιας μέρας, οι εργαζόμενοι με «voucher» δεν θα έχουν καμία απολύτως πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ή στην καλύτερη περίπτωση θα έχουν πρόσβαση το πολύ σε ένα παυσίπονο.

Σε κάθε περίπτωση, με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, από τη μια η υγεία μετατρέπεται σε πανάκριβο εμπόρευμα και από την άλλη οι εργοδότες απαλλάσσονται από το παραμικρό κόστος.

Αυτή η εξέλιξη βέβαια δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι συνέχεια των προηγούμενων ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα.

Επειδή κανείς εργαζόμενος δεν έχει «κοντή μνήμη», σε «forum» και συμμαζώξεις κυβέρνησης και εργοδοτικών οργανώσεων έχουν σχεδιαστεί και αποφασιστεί όλα τα εγκλήματα κατά τις εργατικής τάξης. Όπως άλλωστε σε τέτοια «συνέδρια» φανερώνονται οι προθέσεις της κυβέρνησης για νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα, με στόχο να αποτελεί η υγεία ατομική ευθύνη.

Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε επαίτες να επιβιώνουμε από την φιλανθρωπία του κάθε επιχειρηματικού ομίλου που θέλει να δείξει «κοινωνική ευθύνη» χρηματοδοτώντας ΜΚΟ από τη μια μεριά ενώ από την άλλη μας αρπάζει όσο περισσότερα μπορεί. Ούτε η μοίρα μας είναι να στηνόμαστε στις ουρές των διάφορων «κοινωνικών δικτύων» και «φιλανθρωπικών οργανώσεων» για να έχουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Όσο για τη θέση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας αναφορικά με τις δηλώσεις Βρούτση, περί ενοποίησης ταμείων, το μόνο τους πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν συμμετάσχει ακόμη στο έγκλημα. Εγκαλούν την κυβέρνηση γιατί δεν έχει γίνει καμιά διαβούλευση μαζί τους για το ζήτημα!

Οι εργαζόμενοι να οργανώσουμε την πάλη μας, να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημοσία και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όλοι και όλες στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 27 Νοέμβρη.

Όλοι στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 11 πμ και στην προσυγκέντρωση του κλάδου στις 10.30 στην πλ. Κάνιγγος.