Εισήγηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης

FacebookTwitterGoogle+Share

Συνεδρίαση Κεντρικής Διοίκησης 

Τετάρτη 8 Οκτώβρη 2014

Εισήγηση

Θεωρούμε τη σημερινή ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου σημαντική μιας και πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά από τη στάση εργασίας και το Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, μία μόλις εβδομάδα πριν από τη Γενική Συνέλευση του κλάδου και βέβαια στο δρόμο για το μεγάλο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη.

Είναι η στιγμή να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση της μέχρι τώρα δουλειάς μας, αφού πέρασε ένας ακριβώς μήνας από τότε που εγκρίναμε το σχεδιασμό μας για το δίμηνο Σεπτέμβρης-Οκτώβρης και άρα είμαστε ακριβώς στο μέσον.

 

Από μια πρώτη εικόνα που συγκεντρώσαμε για τη συμμετοχή του κλάδου στο συλλαλητήριο μπορούμε να πούμε ότι εκφράστηκε σε ένα βαθμό η προσπάθεια που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αναδείχτηκαν σε ορισμένους χώρους οι δυνατότητες και σε άλλους πάλι οι αδυναμίες, στοιχεία με τα οποία πρέπει μπροστά στην 1η Νοέμβρη να αναμετρηθούμε.

Μέχρι τώρα συνεδρίασαν 11 ΔΣ, όπου πάρθηκαν αποφάσεις συμμετοχής στο δίμηνο πρόγραμμα. Ορισμένα από αυτά τα Σωματεία έκαναν ανοιχτή τη συνεδρίαση με συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων, όπως το Royal και το Crowne Plaza. Πραγματοποιήθηκαν 3 ΓΣ σε Metropolitan, Novotel, Hilton και έγιναν περιοδείες σε όλους σχεδόν τους χώρους τόσο για το ζήτημα του ασφαλιστικού, όσο και για όλα τα θέματα κλαδικά και γενικά που τρέχουν. Μιλήσαμε με πάνω από 1.000 εργαζόμενους συνολικά.

Φάνηκε ότι η συστηματική δουλειά, παράλληλα με την πραγματοποίηση ΔΣ και ΓΣ σε σωματεία όπως το Μετροπόλιταν και το Νοβοτέλ, κινητοποιούν έναν αριθμό εργαζομένων, χωρίς βέβαια να σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθούμε περισσότερο και να συσπειρώσουμε πλατύτερα κόσμο σε αυτούς τους χώρους.

Φάνηκε επίσης ότι η επιμονή μας να βελτιωθεί η λειτουργία των ΔΣ και να κάνουν ουσιαστικές συνεδριάσεις με το περιεχόμενο της πάλης και το σχέδιο του κλάδου, απέδωσε σε ένα βαθμό.

Στους χώρους που είμαστε μειοψηφία αποτελούν παράδειγμα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Hilton, αφού σταθερά κινητοποιούν αρκετούς εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες για μεγαλύτερη συμμετοχή.

 

Είναι όμως ανάγκη να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερα βήματα στη λειτουργία των σωματείων, ιδιαίτερα σε εκείνα που συνήθως δυσκολεύονται να συνεδριάσουν, ή σε περιπτώσεις που οι συνεδριάσεις είναι πρόχειρες, χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Αποτελεί σοβαρό ζήτημα να βάζουν τα σωματεία το δικό τους σχέδιο δράσης, γιατί έχουμε ξαναπεί ότι δεν έχουν όλοι οι χώροι τα ίδια ακριβώς προβλήματα, ή το ίδιο εύρος απεύθυνσης.

Επίσης σχετικά με τις ανακοινώσεις: αρκεί η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ ή ακόμα και μόνο του Συνδικάτου; Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γράφουν τα σωματεία ανακοινώσεις, ή όταν γράφουν αυτές είναι στο πόδι γραμμένες, ή είναι αντιγραφή κεντρικών ανακοινώσεων. Πρέπει να βασανιζόμαστε πώς θα απευθυνθούμε στους εργαζόμενους του κάθε χώρου δουλειάς.

Κι από την άλλη, μπορούμε να προχωράμε χωρίς να αξιοποιούμε τις συλλογικές διαδικασίες, βοηθώντας να παίρνουν ευθύνη οι εργαζόμενοι, να μπαίνουν στη οργάνωση της πάλης; Σε πόσους έξω από τα ΔΣ χρεώσαμε συγκεκριμένη δουλειά; Πώς αλλιώς θα καταφέρουμε να μην περνάει ο συμβιβασμός, η υποχωρητικότητα και η μοιρολατρία; Να είμαστε βέβαιοι ότι τίποτα δεν είναι στατικό και μπορεί με προϋποθέσεις να σπάει η αναποτελεσματικότητα και να μπαίνουν σε κίνηση εργάτες, αρκεί να πάμε με εμπιστοσύνη σε αυτούς και στις δυνατότητες που υπάρχουν.

Τέλος, νομίζουμε ότι τα σωματεία, οι δυνάμεις μας δεν μπορεί να απευθύνονται μόνο σε όσους εργάζονται. Στον κοινωνικό μας περίγυρο και στην οικογένεια υπάρχουν παιδιά, υπάρχουν άνεργοι, απλήρωτοι. Να έρθουμε σε επαφή με αυτόν τον κόσμο, να τον φέρουμε στο προσκήνιο, να τον βγάλουμε από το περιθώριο που τον θέλουν, από την χειραγώγηση που επιδιώκουν. H αλληλεγγύη δεν μπορεί να μην έχει τα ταξικά χαρακτηριστικά, να είναι φιλανθρωπία, έτσι όπως την θέλουν οι άλλες δυνάμεις.

 

Στον Επισιτισμό πρέπει να προβληματιστούμε περισσότερο, μιας και οι δυνατότητές μας είναι πολύ πάνω από αυτές που εκφράστηκαν στο συλλαλητήριο. Αποτελεί ζητούμενο η καλύτερη λειτουργία των Παραρτημάτων και των ομάδων στις μεγάλες αλυσίδες που πρέπει να δουλέψουν με πρωτοβουλίες και με μεγαλύτερη σταθερότητα.

 

Από κει και πέρα να πούμε ότι το συλλαλητήριο της 4ης Οκτώβρη είχε όγκο και παλμό, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για την πραγματοποίησή του όχι μόνο από τις εξελίξεις και για την προπαγάνδιση της 1ης Νοέμβρη, αλλά και από την ανταπόκριση εκατοντάδων σωματείων και φορέων.

 

Είναι λοιπόν ώρα να εντείνουμε τη δραστηριότητά μας με βάση τον σχεδιασμό μας.

Όλες οι δυνάμεις μας πρέπει να πέσουν πάνω στη δουλειά που χρειάζεται να γίνει για την ΓΣ του κλάδου στις 15/10 στις 5 το απόγευμα στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, με την ανακοίνωση και την αφισέτα του Συνδικάτου και την πιο προσωποποιημένη δουλειά εργαζόμενο τον εργαζόμενο. Όπου δοκιμάσαμε να πάμε τμήμα το τμήμα, με ατομικές προσκλήσεις φάνηκε ότι κατανοείται καλύτερα η ανάγκη να έρθει κάποιος στη ΓΣ. Επίσης χρειάζεται να επιμείνουμε κάθε μέρα κι όχι με μια απλή περιοδεία ή αναφορά.

Επισημαίνουμε ότι με βάση την απόφαση που πήραμε στο προηγούμενο ΔΣ θα προτείνουμε στη ΓΣ την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργία την ημέρα του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου την 1η Νοέμβρη, που πρέπει και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για κλιμάκωση των αγώνων και τη διαμόρφωση συνθηκών αντεπίθεσης του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος.

Να γιατί χρειάζεται να έρθει κανείς στη ΓΣ, να ενημερωθεί, να ενισχύσει τα επιχειρήματά του προκειμένου να φτάσει η αλήθεια μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο, τον οποίο χρειάζεται πιο συστηματικά να συζητήσουμε, να πείσουμε για την ανάγκη να μετατρέψει την αγανάκτησή του σε συνειδητό, οργανωμένο αγώνα, μέσα από το Συνδικάτο και τα Παραρτήματά του, τις Λαϊκές Επιτροπές, τις επιτροπές ανέργων. Μόνο έτσι θα ανασυνταχτεί το εργατικό κίνημα σε ταξική κατεύθυνση, με επίκεντρο το σωματείο, το χώρο δουλειάς.

 

Για ενημέρωση όλων μας μέχρι τώρα έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής και καλούν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο:

14 Εργατικά Κέντρα

12 Ομοσπονδίες Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα

215 Σωματεία

67 Σωματεία Συνταξιούχων

14 Σωματεία συνταξιούχων ΟΑΕΕ

76 Σύλλογοι Γυναικών

9 Ομοσπονδίες, αγροτικοί σύλλογοι  και μπλόκα αγροτών

15 Ομοσπονδίες και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων

 

Πρόκειται λοιπόν για ένα μεγάλο σταθμό, ιστορικής σημασίας για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που θα διαμορφώσει εξελίξεις για την πορεία του εργατικού κινήματος. Να γιατί σε αυτή τη δουλειά πρέπει να συμπεριλάβουμε τα κύρια ζητήματα ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης όπως για παράδειγμα αυτό που κυριαρχεί σε ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης, η αναμονή για λύση από τα πάνω, ή την προπαγάνδα της κυβέρνησης που λέει ότι η ανάπτυξη θα μας βγάλει από το τούνελ. Έχει σημασία να αναδείξουμε ότι έχουμε απέναντί μας μια ενιαία πολιτική, που περνά κομμάτι-κομμάτι, για να χτυπηθούν παραπέρα τα λαϊκά στρώματα και τα συμφέροντα τους. 

Γι’ αυτό έχει σημασία να ενισχύσουμε τα παρακάτω ζητήματα:

  • Να απαντούμε στο γιατί το ΠΑΜΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία για το δίμηνο αγωνιστικό σχεδιασμό, το γιατί κινητοποιούμαστε, προβάλλοντας τα γενικά ζητήματα (ανεργία, ασφαλιστικό, ΣΣΕ-εργασιακές σχέσεις), από τη σκοπιά που αυτά εκδηλώνονται στον κλάδο.
  • Μέσα από αυτή τη δίμηνη δράση θέλουμε να δημιουργήσουμε αντιστάσεις απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση προκειμένου να αποσπάσουμε ό,τι μπορούμε, αλλά κύρια να διαμορφώσουμε αγωνιστική συνείδηση στους εργαζόμενους για να μην μειώνουν τις απαιτήσεις τους. 
  • Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στη λειτουργία και στον προσανατολισμό των σωματείων δεν πρέπει να οδηγούν στην γκρίνια, αλλά στην κατανόηση των δυσκολιών από τη μια και της ανάγκης και απαίτησης για πιο ουσιαστική δουλειά.
  • Απέναντι στο πεσμένο κλίμα να γίνουμε πιο ικανοί να πιάνουμε και να βαθαίνουμε τα πιο μικρά ξεσπάσματα, ώστε να μεγαλώνουν και να παίρνουν τον προσανατολισμό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Μπροστά στο δίμηνο πρόγραμμα να πάρουμε υπόψη μας ακόμη τις άλλες δυνάμεις που καλλιεργούν την αναμονή και βεβαίως την προβολή αιτημάτων προσαρμοσμένων στα ελάχιστα, προσαρμοσμένων σ’ αυτά που θέλει η μεγαλοεργοδοσία. Ενώ έχουν τσακίσει μισθούς επιδόματα, ασφάλιση ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός και οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ προβάλλουν αιτήματα όχι με βάσει τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης αλλά, με όσα αποδέχονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι αυτοί που προβάλλουν ως λύση το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Να γιατί θα επιχειρήσουν να βάλλουν εμπόδια, να τον υπονομεύσουν τον σχεδιασμό μας. 

Σημαντικότερο όμως για το αποτέλεσμα αυτής μας της προσπάθειας είναι να κατανοηθεί πρώτα από μας ότι η επιμονή στην υλοποίηση του δίμηνου αγωνιστικού σχεδιασμού δεν είναι σε αντίθεση, δεν εμποδίζει τους ειδικούς κλαδικούς στόχους. Αντίθετα τώρα είναι η ώρα να ξεσηκώσουμε τους εργαζόμενους για τα πιο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν όλους τους χώρους, ξενοδοχεία και επισιτισμό.

  1. Έχουμε ανοιχτό το ζήτημα των μισθών που παραμένουν μειωμένοι στα ξενοδοχεία, μετά από δυο χρονιές με ρεκόρ εσόδων στον τουρισμό.
  2. Παραμένει ο χώρος του επισιτισμού χωρίς Συλλογική Σύμβαση, με μισθούς κάτω κι από την ΕΓΣΣΕ.
  3. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων που όσο περνά ο καιρός γίνεται μέγκενη για χιλιάδες εργαζόμενους. Πληθαίνουν τα δουλεμπορικά συνεργεία, αυξάνονται οι συμβάσεις διαλείπουσας εργασίας και οι εξτρά, έρχεται και νέο «κύμα» προγραμμάτων κατάρτισης από ΕΣΠΑ-ΟΑΕΔ.
  4. Συνεχίζεται η εντατικοποίηση, η πολυαπασχόληση, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

 

Αν αυτά δεν προκρίνουμε το επόμενο διάστημα και μείνουμε στα κεντρικά μέτωπα πάλης, χωρίς να τα εξειδικεύσουμε θα έχουμε χάσει την επαφή μας με τα ειδικά προβλήματα του κλάδου και οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να κατανοήσουν τη σύνδεσή τους με τα ζητήματα της ανεργίας, του ασφαλιστικού που μπαίνουν κεντρικά μπροστά αυτή την εποχή.

 

Η σκέψη που κάνουμε και θέλουμε σήμερα να τη συζητήσουμε, είναι να πάρουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες και μέτρα για αυτά τα ζητήματα, γιατί αποτελεί καθήκον μας απέναντι στον κλάδο και γιατί θα συσπειρώσουν μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων.

 

Σχετικά με το ζήτημα των ΣΣΕ.

Ξενοδοχεία. Η σημερινή εικόνα σε σχέση με τα ξενοδοχεία είναι ότι παραμένει στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων η μείωση του -15%, ενώ η αύξηση του 1% από το Γενάρη είναι μια κοροϊδία.

Ως εξέλιξη γνωρίζουμε επίσης ότι στο Hilton υπογράφηκε επιχειρησιακή ΣΣΕ με 1% αύξηση από 1/7/2014 και 1.5% από 1/1/2015. Επιπρόσθετα συμφωνήθηκε να δοθούν δωροεπιταγές 350 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο με αορίστου χρόνου εργασιακή σχέση.

Γνωρίζουμε ακόμα ότι κάποια επιχειρησιακά σωματεία έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ με αυξήσεις, όπως στο Intercontinental. στο Metropolitan, στο Novotel, στο Stanley.

Νομίζουμε λοιπόν ότι είναι ώριμο να μπει μπροστά το Συνδικάτο και να επαναφέρει το ζήτημα της τοπικής κλαδικής ΣΣΕ, με το σχέδιο που έχετε σήμερα στα χέρια σας και αποτελεί πρόταση για συζήτηση από όλους μας.

Τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε για την τουριστική κίνηση και για τις πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι τέτοια που όχι μόνο δικαιολογούν την κίνηση αυτή από μέρους μας, αλλά επιβάλλουν να πάμε με μεγαλύτερη προσδοκία στους εργαζόμενους, μια που ευρύτερα κουβεντιάζεται το θέμα των μισθών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΞΑΑ, η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων για το πρώτο 8μηνο αυξήθηκε κατά 22,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2013, η μέση τιμή δωματίου κατά 4,9% και το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο κατά 28,3%. Κι όλα αυτά ενώ και το 2013 τα στοιχεία της ΕΞΑΑ εμφάνισαν για το ίδιο διάστημα αύξηση 8,1% στις πληρότητες και 5,8% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο σε σχέση με το 2012. Όλη αυτή η δουλειά βγήκε με το ίδιο ή και λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρσι. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο βαθμός εκμετάλλευσης κι έχει πέσει ακόμη περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης.

Προτείνουμε το σχέδιο να κατατεθεί στην ΕΞΑ αύριο και να προτείνουμε ως μέρα διαπραγμάτευσης την 21η Οκτώβρη.

 

Επισιτισμός-Ζαχαρώδη

Η κατάσταση σε αυτούς τους χώρους είναι εντελώς διαφορετική. Η απουσία συλλογικής ρύθμισης έχει κάνει τρομερή ζημιά, όχι μόνο στο εισόδημα αλλά και στη συνείδηση των νέων ιδιαίτερα εργαζομένων. Θέλει από μας πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης σε όλους τους χώρους που διατηρούμε επαφή και να βγούμε θαρρετά και στους υπόλοιπους, σε όσους μπορούμε να φτάσουμε. Τί σημαίνει Συνδικάτο, μορφή οργάνωσης των εργαζομένων, ΣΣΕ, δικαιώματα.

Παράλληλα με αυτή την προσπάθεια χρειάζεται να ανοίξουμε ξανά το ζήτημα της τοπικής κλαδικής ΣΣΕ. Θα ζητήσουμε επίσημα από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ να μας γνωστοποιήσει τις οργανώσεις-μέλη της, ώστε να στείλουμε πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων για υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ, το σχέδιο της οποίας έχετε επίσης στα χέρια σας. Σε περίπτωση άρνησής τους θα εξετάσουμε την πιθανότητα να προσφύγουμε στον ΟΜΕΔ, μιας και η Ομοσπονδία δεν μας έχει ενημερώσει αν έχει κάνει οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Εργασιακές σχέσεις.

Εδώ μπορεί να πει κανείς τα περισσότερα. Αν το ζήτημα των μισθών πονά μια φορά, οι εργασιακές σχέσεις είναι στο επίκεντρο μιας και αφορούν από τη μια το σύνολο του κλάδου κι από την άλλη έχουν δεκάδες διαφορετικές εκφράσεις, μέσα από νόμους και εργοδοτικές πρακτικές που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό κάθε χώρο.

  • Έχουμε πρώτα απ’ όλα τα δουλεμπορικά συνεργεία που πολλαπλασιάζονται και παίζουν το ρόλο της πίεσης για παραπέρα μείωση μισθών. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποιούνται σε θέσεις που απαιτείται μόνιμο προσωπικό και δεν είναι για έκτακτες ανάγκες.
  • Το ίδιο συμβαίνει με τις συμβάσεις μιας μέρας ή τις επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Από κει που ήταν μέσα στις κλαδικές ΣΣΕ για την εξυπηρέτηση έκτακτων γευμάτων, τώρα αποτελούν σχεδόν την πλειοψηφία των εργαζομένων.
  • Έκταση παίρνουν και τα προγράμματα κατάρτισης από ΕΣΠΑ-ΟΑΕΔ, σε συνδυασμό με τη μαθητεία από τις δεκάδες ιδιωτικές σχολές του κλάδου.

 

Νομίζουμε ότι παρά την κατά καιρούς προσπάθεια να εξειδικεύσουμε τη δουλειά μας σε αυτούς τους εργαζόμενους, είμαστε πίσω στην επεξεργασία των αιτημάτων και στην σταθερή κατεύθυνση που πρέπει να έχουμε σαν ταξικό Συνδικάτο, στην οργάνωση αυτών των εργαζομένων.

Προτείνουμε να προχωρήσουμε σε πλατιά σύσκεψη των ΔΣ των Σωματείων και των εργαζομένων που εργάζονται με τέτοιες μορφές δουλειάς, την Κυριακή 26 Οκτώβρη στις 5 μμ στο χώρο του Σωματείου του Royal Olympic. Για την καλύτερη προετοιμασία της σύσκεψης, θα έχουμε φροντίσει να επεξεργαστούμε αιτήματα και στόχους πάλης, ώστε να συγκεκριμενοποιήσουμε τη δουλειά μας και να αποτελέσουν αυτά εργαλεία συσπείρωσης το επόμενο διάστημα. Εξάλλου όπως έχουμε ξαναπεί το να αποσπάμε χώρο το χώρο ή και γενικότερα κατακτήσεις, είναι ζητούμενο και οι δυνατότητες υπάρχουν.

 

Εντατικοποίηση, πολυαπασχόληση, υγιεινή και ασφάλεια

Είμαστε συνολικά πίσω σε τέτοια ζητήματα που αποτελούν σοβαρό κομμάτι της δουλειά μας.

Ελάχιστα σωματεία έχουν επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας, ενώ το Συνδικάτο δεν έχει αρκετά επιμείνει στα μέτρα που χρειάζεται να παίρνουν οι εργοδότες, ενώ και ο δικός μας έλεγχος είναι ελλιπής. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η εντατικοποίηση και η πολυαπασχόληση είναι καθολικό φαινόμενο, εμείς πρέπει να μην κατευθύνουμε τις παρεμβάσεις μας προς την εξασφάλιση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, με επιμονή στην πρόσληψη εργαζομένων και την καταγγελία φαινομένων πολυαπασχόλησης.

 

Σε όλα αυτά πρέπει να πατήσουμε ώστε να δημιουργηθεί ενθουσιασμός, κλίμα μάχης και απαιτητικότητας, που σημαίνει ότι εμείς τα στελέχη μπαίνουμε μπροστά, με σχέδιο, οργάνωση, με συλλογικές διαδικασίες, με πρωτοβουλίες και βέβαια έλεγχο.

Επιδιώκουμε να δημιουργηθεί κίνημα ταξικό, ενιαίας αντίληψης, να μπει σε κίνηση κόσμος, να λειτουργήσουν τα σωματεία. Επόμενα πρέπει τις επόμενες μέρες να συνεδριάσουν τα ΔΣ που δεν έχουν συνεδριάσει. Αλλά και όσα έχουν συνεδριάσει να εντείνουν τη δράση τους με επιμονή στη δουλειά από τα κάτω, με ΓΣ και συσκέψεις.

 

Λέμε απόψε να συμφωνήσουμε σε αυτή τη συνέχεια, να προχωρήσει ο σχεδιασμός, να ενταθεί η δουλειά. Να ξεπεράσουμε όχι μόνο σήμερα εδώ με τη συζήτηση τις δυσκολίες, που τελικά θα λύνονται μέσα στη δράση, εφόσον μπούμε γερά με αποφασιστικότητα σε αυτήν.