Ανακοίνωση του Συνδικάτου για το Ασφαλιστικό

FacebookTwitterGoogle+Share

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, άνεργε, νέε που δουλεύεις σε προγράμματα κατάρτισης

Το Συνδικάτο σε καλεί σε ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ.

Το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τις συντάξεις, όπως νομίζουν ορισμένοι, ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι!

Είναι η προστασία μας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα εργατικά ατυχήματα, η ασφάλιση των παιδιών μας, τα επιδόματα μητρότητας, ασθένειας.

Συνδέεται άμεσα με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας που συνεχώς υποβαθμίζονται.

Οι παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ, εργαζόμενους και συνταξιούχους, νέους και παλιούς ασφαλισμένους, γυναίκες, μετανάστες.

Πρόσεχε!! Πολλοί από μας το έχουμε δει ξανά στο παρελθόν. Με πρόσχημα τη βιωσιμότητα των ταμείων ξαναφέρνουν:

–        νέες μειώσεις στις συντάξεις,

–        αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης,

–        νέες περικοπές σε υγεία και πρόνοια-εφάπαξ. 

Οι συνεχόμενες αλλαγές στους ασφαλιστικούς νόμους των τελευταίων χρόνων, έχουν αποτέλεσμα να χρειάζονται 40 χρόνια δουλειάς για να πάρουμε σύνταξη, κάτι που για τον εποχικά εργαζόμενο, τον εργαζόμενο στον επισιτισμό που εργάζεται μια-δυο μέρες τη βδομάδα, τον ανασφάλιστο νέο, τον άνεργο, όλους όσους απασχολούνται στα προγράμματα, καθιστούν τη συνταξιοδότηση αδύνατη.

Με τα νέα μέτρα η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη.

Κανείς εργαζόμενος στον τουρισμό-επισιτισμό δεν θα παίρνει ΠΟΤΕ σύνταξη!

  • Κανείς δεν θα έχει ασφάλιση για τον εαυτό του και τα παιδιά του, τη δυνατότητα δηλαδή να καλύπτει τις στοιχειώδης ανάγκες της οικογένειάς του για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Κανείς δεν θα μπορεί να αρρωστήσει, γιατί δεν θα πληρώνεται, ή θα παίρνει ψίχουλα.
  • Καμιά μάνα δεν θα παίρνει επίδομα μητρότητας.

Θέλουν να μας αναγκάσουν να οδηγηθούμε στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών, πληρώνοντας από αυτά που δεν έχουμε, μήπως και πάρουμε ένα ξεροκόμματο στα γηρατειά. Στην πραγματικότητα κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να ανοίξουν  νέους δρόμους κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, κάτι που είναι προαποφασισμένο και σχεδιασμένο εδώ και χρόνια και υλοποιείται στις περισσότερες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να γιατί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που μιλάνε συνεχώς για χρεοκοπία των ταμείων, πρώτα λεηλάτησαν εισφορές και αποθεματικά πάνω από 50 δις, και τώρα παίρνουν τα πιο βάρβαρα μέτρα δήθεν για να σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα.

Μην περιμένεις καμιά λύση που θα έρθει από άλλη κυβέρνηση με άλλο μείγμα διαχείρισης.

Μόνο εσύ ο ίδιος με τη συμμετοχή σου στην οργανωμένη δράση, μέσα από το Συνδικάτο σου, το ταξικό σου σωματείο μπορείς να ανατρέψεις τα σχέδια κυβέρνησης κι εργοδοσίας.

Ορισμένοι σου υπόσχονται ότι θα πάρουν μέτρα κατά της φτώχειας, για να μην εξαθλιωθούμε. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθούν οι συντάξεις πείνας, τα επιδόματα φτωχοκομείου, τα υψηλά όρια ηλικίας για σύνταξη, οι περικοπές σε υγεία-πρόνοια (εφάπαξ). Σημαίνει ότι θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι εισφορές που πληρώνει η εργοδοσία και θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι δικές μας. Κανείς όμως από τους επίδοξους χαλίφηδες δεν λέει κουβέντα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των οικογενειών μας, γιατί θέλουν να συμβιβαστούμε με τη φτώχεια. Κι ενώ εμείς τα ταξικά Συνδικάτα δίνουμε τη μάχη συλλογικά και οργανωμένα να δυναμώσει η αλληλεγγύη για να επιβιώσει η εργατική οικογένεια, γι’ αυτούς ρεαλιστικό είναι ό,τι συμφέρει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Εμείς λέμε ότι το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία ευθύνονται για τα άθλια μεροκάματα, την εισφοροδιαφυγή, την ανεργία, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τη μερική απασχόληση, την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων, κι αυτοί προβάλλουν την «υγιή επιχειρηματικότητα» ως μια «δίκαια» και μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Πόσο λοιπόν «υγιής» είναι οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν τη τζάμπα, ανασφάλιστη δουλειά μέσα από προγράμματα που πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι; Πόση υγεία «βγάζει» ο τζόγος των αποθεματικών μας από τράπεζες, χρηματιστήρια; Πόσο δίκαιο είναι άλλος να παράγει κι άλλος να καρπώνεται τον πλούτο; 

Και τελικά εμείς τι θέλουμε; Να ζούμε ίσα-ίσα για να δουλεύουμε ή να περάσουμε στην αντεπίθεση για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • Να διεκδικήσουμε να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Να εγγυηθεί το κράτος όλες τις συντάξεις και τις παροχές. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και να επανέλθει το εφάπαξ στο ύψος που ήταν πριν από τη μείωση.
  • Να απαιτήσουμε κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ. Να γίνει αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009, με επαναφορά της 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος.
  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Να μην πληρώνουμε εισφορές για τον κλάδο Υγείας. Να παλέψουμε για πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην υπάρχει καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες.
  • Να προστατεύεται η υγεία και η ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας. Να επανέλθουν τα Βαρέα και Ανθυγιεινά για τον κλάδο.

Να ετοιμαστούμε ΤΩΡΑ για μεγάλο αγώνα για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα!

ΟΛΟΙ στην 4ωρη στάση εργασίας  του κλάδου το Σάββατο 4 Οκτώβρη 2014,

από 11 πμ ως 3 μμ

ΟΛΟΙ στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 11 πμ

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου σε pdf Ανακοίνωση για το Ασφαλιστικό