Συνεχίζουμε τον αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, 5θημερο – 8ωρο – ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς

FacebookTwitterGoogle+Share

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι στα ξενοδοχεία,

Δεν ανεχόμαστε άλλο τις απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν για εμάς τους εργαζόμενους, το ξεζούμισμα που βιώνουμε, τη δουλειά μέχρι τελικής πτώσης, τις υπερωρίες, τα κομμένα ρεπό,  τις αλλαγές βαρδιών, την έλλειψη προσωπικού σε όλα τα πόστα και τους μισθούς που εξαφανίζονται από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Οι προσδοκίες των ξενοδόχων για περισσότερα κέρδη έχουν απογειώσει την εκμετάλλευση και διαμορφώσει όρους σύγχρονου δουλεμπορίου, με τους εργολαβικούς εργαζόμενους, τους συμβασιούχους, τους εξτρά και τους πρακτικάριους να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους, γιατί έτσι ακριβώς, δηλαδή με φθηνούς, ευέλικτους και ευάλωτους εργαζόμενους, αυξάνουν την  κερδοφορία τους.

Τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε, να πιέσουμε μέσα στην υψηλή περίοδο, να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, να υπερασπιστούμε και τη δική μας ζωή και το μέλλον των νέων συναδέλφων, που αρκετούς δεν προλαβαίνουμε να γνωρίσουμε γιατί δεν υπάρχει τίποτα να τους κρατήσει μέσα στην εργασιακή ζούγκλα του τουρισμού.

Ενώ εμείς οι εργαζόμενοι υποφέρουμε από τις εξοντωτικές βάρδιες και φεύγουμε κυριολεκτικά «παραπατώντας», με μισθούς που μας έχουν γυρίσει χρόνια πίσω και αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας, οι ξενοδόχοι συνεχώς αποθρασύνονται από το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους έχει παραχωρηθεί από αυτήν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και τους συνεχείς συμβιβασμούς των συνδικαλιστικών στηριγμάτων «της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης για όλους».

Είναι προκλητική η στάση της ΕΞΑΑΑ (Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού) που μας απάντησε για άλλη μια φορά ότι δεν συντρέχει λόγος για υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και επέλεξε να «κρυφτεί» πάλι πίσω από την Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπογράφει η ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων) και η δική μας ΠΟΕΕΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού).

Προτάσσουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις και προετοιμάζουμε νέα αγωνιστικά ραντεβού γιατί εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων και μόνο με τη δική μας πίεση θα καταφέρουμε μικρές και μεγάλες νίκες.

Είναι επίσης προκλητική και η γνώριμη στάση των συναδέλφων της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας μας, που επιμένουν να αναδεικνύουν κάθε φορά ως μονόδρομο την προσαρμογή των διεκδικήσεων μας σύμφωνα με τη λογική του “μικρότερου κακού”, προβάλλουν  ανοιχτά  τη στήριξη τους στους λεγόμενους “καλούς  εργοδότες” και κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να μένουμε εμείς οι εργαζόμενοι στο περιθώριο των εξελίξεων  για την υπογραφή της Εθνικής Κλαδικής μας Σύμβασης.

Από την τυπική ενημέρωση ότι έχουν αρχίσει οι συζητήσεις με τους ξενοδόχους έως την ανακοίνωση της κάθε υπογραφής που μας προσθέτει συνεχώς δυσβάσταχτους όρους για να επιτευχθεί, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία μας αρκούνται σε συναντήσεις γύρω από τραπέζια κοινωνικού διαλόγου,  όχι μόνο δεν οργανώνουν αγώνες αλλά και υπονομεύουν κάθε οργανωμένη δράση του Συνδικάτου μας και των επιχειρησιακών σωματείων, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια απαξίωσης του εργατικού κινήματος.

Ο οργανωμένος αγώνας έχει αποτέλεσμα, με οποιαδήποτε μορφή επιλέξουμε, η δύναμη μας αποτελεί πάντα το φόβο και το μεγάλο άγχος των ξενοδόχων και των πολιτικών υπηρετών τους, για αυτό άλλωστε και κάνουν τα πάντα για να βάζουν εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση και την απεργία.

Δεν ανεχόμαστε άλλο η δική μας Σύμβαση να περιέχει το βασικό άξονα των αντεργατικών αποφάσεων, όπως έγινε με τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, τα 10ωρα, τα 7ημερα, τα μη συνεχόμενα ρεπό και να αξιοποιείται από τις κυβερνήσεις ως θετικό παράδειγμα, ως κάτι που υπάρχει έτσι κι αλλιώς και έχει τη συναίνεση των εργαζομένων.

Δεν θα επιτρέψουμε να αναπαράγονται στους νέους συναδέλφους τέτοιες ιδέες, ότι δηλαδή πρέπει να συνηθίσουν στη δουλειά χωρίς δικαιώματα και στην αποδοχή της ασυδοσίας κάθε εργοδοσίας. Δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι για να θησαυρίζουν στις πλάτες μας οι ξενοδόχοι.

Υπάρχει όμως φως, υπάρχει ελπίδα και βρίσκεται στην οργάνωση, στα σωματεία μας!

Συλλογικά, μαζικά και αποφασιστικά διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες της συλλογικής σύμβασης. Κανείς κάτω από 1.000 ευρώ βασικό μισθό.
  • Όριο τα 14 δωμάτια για κάθε καμαριέρα.
  • Κανείς χωρίς σύμβαση εργασίας με πλήρη απασχόληση. Κατάργηση των δουλεμπορικών συνεργείων.
  • Εποχικό επίδομα και δικαίωμα επαναπρόσληψης σε όσους εργάζονται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
  • Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Κατάργηση όλων τω νόμων και των άρθρων της συλλογικής σύμβασης που τσακίζουν το 5θημερο, το 8ωρο, τα δύο συνεχόμενα ρεπό την εβδομάδα.

                                                              Η Κεντρική Διοίκηση