Εργαζόμενοι McDonald’s: Όλοι στην απεργία στις 17/4 στο Σύνταγμα στις 10:30

FacebookTwitterGoogle+Share

Παλεύουμε για δουλειά με δικαιώματα – αυξήσεις στους μισθούς – για την ζωή που μας αξίζει!

Ανακοίνωση για τους εργαζόμενους στα McDonald’s.

 Το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού καλεί όλους τους εργαζόμενους στα Mac Donald’s να οργανωθούν στο Συνδικάτο μας, για να διεκδικήσουμε από κοινού αυξήσεις στους μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Γιατί πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να ζούμε για να δουλεύουμε και όχι το αντίστροφο. Να είμαστε σχολή – δουλειά, δουλειά – σχολή (καθώς οι περισσότεροι στον κλάδο μας είμαστε φοιτητές) με το κόστος ζωής και σπουδών να είναι αβάσταχτο.

Την ίδια στιγμή που η άνοδος των κερδών της Mac Donald’s στην Ελλάδα, έφτασε το 37,5% μόνο για το α’ τρίμηνο του 2023. Ενώ από την άλλη οι εργαζόμενοι της εταιρείας έρχονται αντιμέτωποι με την ακραία εντατικοποίηση, τη δουλειά σε τρία και τέσσερα πόστα παράλληλα, από την παραγωγή στην λάντζα, από την λάντζα στο ταμείο, την καθαριότητα και αντίστροφα.

Χρειάζεται να γνωρίζουμε πως ο λόγος που υπάρχουν ειδικότητες, που αναγράφονται στην  συλλογική σύμβασή του επισιτισμού, είναι ναι γιατί δεν μπορούν να μας αναγκάζουν να τα κάνουμε όλα παράλληλα!

 Ενώ η παραπάνω κατάσταση, μαζί με τα σπαστά ρεπό, την έλλειψη προσωπικού και μέσων ατομικής προστασίας σε ορισμένα καταστήματα, όπως γάντια και στολές εργασίας που προστατεύουν από εγκαύματα, αυξάνουν τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων.

Κανένας μόνος του – Κανένας αμέτοχος!

 Οργανωνόμαστε στο Συνδικάτο μας γιατί δεν ανεχόμαστε να γυρνάμε κομμάτια έπειτα από κάθε βάρδια. Δεν ανεχόμαστε να μην ξέρουμε πόσες ώρες θα δουλέψουμε την επόμενη μέρα, να μας υποχρεώνουν να πάρουμε την άδεια μας οπότε τους βολεύει, να μην μπορούμε δηλαδή να οργανώσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας όπως θέλουμε, για να βλέπουμε τις οικογένειες μας, τους φίλους μας, να ασχοληθούμε με τις σπουδές μας!

 Αγωνιζόμαστε μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας γιατί γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί, αλλά ότι μόνο μέσα από τον αγώνα μας μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις!

Άλλωστε κάτω από την πίεση των αγώνων του Συνδικάτου μας και των υπολοίπων κλαδικών σωματείων αναγκάστηκαν οι εργοδότες να υπογράψουν συλλογική σύμβαση στον επισιτισμό και το υπουργείο να την κάνει υποχρεωτική. Για να ρυθμίζουμε συλλογικά τους όρους εργασίας μας και να μην μπορούν να μας κολλάνε στον τοίχο τον καθένα από εμάς χωριστά, με ατομικές συμβάσεις. Πρακτική που εφαρμόζει η εταιρεία Mac Donald’s έτσι ώστε να εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε παραπάνω πόστα και να τους υποχρεώνει να κάνουν υπερωρίες όπου το έχει ανάγκη και οπότε θελήσει.

 Παλεύουμε για να κατοχυρώνουμε τα δικαιώματά μας σε κάθε χώρο δουλειάς, αλλά και για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί δεν είμαστε μόνοι μας. Περνούμε ελπίδα από τις τεράστιες κινητοποιήσεις που έγιναν όλο αυτό το διάστημα. Από τις μεγάλες απεργίες σε μια σειρά από χώρους δουλειάς και κλάδους, όπου είχανε σημαντικές κατακτήσεις. Συνεχίζουμε και ενώνουμε τις φωνές μας με όλους αυτούς, αποδεικνύοντας πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω!

 Διεκδικούμε:

  • Επιχειρησιακή σύμβαση για τα Mac-Donald’s με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Να τηρούνται τα πόστα και οι ειδικότητες, με βάση τις κατηγορίες που προβλέπει η σύμβαση του επισιτισμού και να χορηγούνται τα αντίστοιχα επιδόματα.
  • Κατάλληλος εξοπλισμός και στολές για κάθε πόστο, με κύριο βάρος την προστασία από εγκαύματα.
  • Διπλά συνεχόμενα ρεπό σε όλους. Να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική στα προγράμματα με εναλλαγές στα ωράρια, από νύχτα- άνοιγμα με μόνο ρεπό ενδιάμεσα.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην υποχρεώνεται να κάτσει περισσότερες ώρες από αυτές που έχει συμφωνήσει.
  • Διευκόλυνση των προγραμμάτων για του εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών όπως φοιτητών, σπουδαστών, γονέων με μικρά παιδιά κλπ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ 10:30πμ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η Kεντρική Διοίκηση