Απαράδεκτες πρακτικές σε συναδέλφους από την Μουσείων Εστίαση Α.Ε. που διαχειριζόταν τα καφέ του Υπ. Πολιτισμού

FacebookTwitterGoogle+Share

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε τον πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ της, μέχρι πρότινος, διαχειρίστριας εταιρίας του καφέ στο Νομισματικό Μουσείο (ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ Α.Ε.)[1] και του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΛΙΤΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΟΔΑΠ)[2] αναφορικά με την λειτουργία του παραπάνω  χώρου εστίασης.

Οι προθέσεις της ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ Α.Ε. φάνηκαν από νωρίς έναντι των συναδέλφων μας, αφού τόσο στις ανακοινώσεις που έβγαλε η εταιρία μέσω της σελίδας σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης[3] όσο και στις ανακοινώσεις του Αντιπροέδρου/Διευθύνοντος Συμβούλου Γ. Θ.[4] ακόμα και στην συνέντευξη που παραχώρησε σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό δεν έκανε καμία αναφορά στους εργαζόμενους. Και δεν έκανε αναφορά γιατί είχε ήδη λερωμένη τη φωλιά του όλα αυτά τα χρόνια, διότι είχε κάνει κανόνα την υποδηλωμένη εργασία, άλλες ώρες να δουλεύουν οι εργαζόμενοι και άλλα να γράφει η σύμβαση τους.

Συνάδελφοι/-ισσες, ο τρόπος με τον οποίο η ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ Α.Ε. κινεί το ζήτημα της αλλαγής διαχείρισης στο καφέ του Νομισματικού Μουσείου φυσικά δεν είναι ο πολιτισμός και η τέχνη για τα οποία διατείνεται πως ενδιαφέρεται[5] αλλά μόνο τα κέρδη της. Τούτο αποδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία αντιμετωπίζει τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που εργάζονταν στον συγκεκριμένο χώρο εστίασης. Οι εργαζόμενοι σήμερα βρίσκονται στον αέρα, χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα.

Οι εργαζόμενοι/-ες στο συγκεκριμένο καφέ απευθύνθηκαν στο Συνδικάτο για να προασπίσουν τα νόμιμα εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα τους και να προστατευτούν από μία ακόμα εργοδοτική αυθαιρεσία στο κλάδο μας. Οι εργαζόμενοι/-ες βιώνουν την πολεμική από την εργοδοσία της Μουσείων Εστίαση Α.Ε., η οποία τους έχει αφήσει ξεκρέμαστους και στην αγωνία της αναμονής προσπαθώντας εντέχνως να αποφύγει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι τους.

Οι εργαζόμενοι/-ες με την συνδρομή και την αλληλεγγύη του Συνδικάτου προσέφυγαν στο αρμόδιο τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας εξαιτίας της ανικανότητάς τους να παρέχουν εργασία και αναμένοντας ευλόγως από την εργοδοσία να παρουσιαστεί στην συγκεκριμένη διαδικασία. Η τελευταία όμως, παρόλο που είχε ενημερωθεί αρμοδίως εκ των προτέρων, όπως μας ενημέρωσε η ίδια η Επιθεώρηση Εργασίας και όπως άφησε να εννοηθεί η εργοδοσία σε επικοινωνία που είχε με τους/τις συναδέλφους/-ισσες, δεν παρέστη στην σχετική διαδικασία. Έδειξε έτσι την πρόθεση που έχει έναντι των εργαζομένων της. Μάλιστα για την δεύτερη συνάντηση ζήτησε αναβολή, με σκοπό να καθυστερήσει κι άλλο τη διαδικασία.

Στις επικοινωνίες που έλαβαν χώρα μεταξύ του Συνδικάτου και της εταιρείας Μουσείων Εστίαση Α.Ε., το Συνδικάτο λαμβάνει αόριστες διαβεβαιώσεις πως η εταιρία θα κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες υπέρ των εργαζομένων της. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η εταιρεία δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για να εξασφαλίσει τους εργαζομένους ούτε έχει καταγγείλει τις συμβάσεις τους αλλά τους κρατά εγκλωβισμένους/-ες  για λόγους που προφανώς εξυπηρετούν δικά της συμφέροντα.

  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ «ΟΜΗΡΙΑ»
  • ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ 

Η Κ. ΕΦ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ


[1],2  https://www.reporter.gr/Eidhseis/Epicheirhseis/579899-Megales-alysides-pairnoyn-ta-caf%C3%A9-twn-moyseiwn-Ti-pragmatika-symbainei

[3] https://www.facebook.com/cafenomismatikomouseio/?locale=el_GR

[4] https://www.epohi.gr/article/48174/politismos-h-kapitalismos

[5] https://www.epohi.gr/article/48174/politismos-h-kapitalismos