Ως εδώ! Κάνανε την Αττική «κρανίου τόπο» για τους πολλούς & ριβιέρα για τα κέρδη των λίγων

FacebookTwitterGoogle+Share

‘Ολοι τη Δευτέρα 7.30μμ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας (Λ. Κηφισιάς 37 Μαρούσι)

Άλλο ένα καλοκαίρι γίναμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Είδαμε ξανά να χάνεται ένα μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου της περιοχής μας, αφού χιλιάδες στρέμματα δάσους καίγονται από τα Δερβενοχώρια μέχρι τη Μάνδρα και από τη Μαγούλα μέχρι τη Νέα Πέραμο. Τα τελευταία χρόνια στην Αττική έχουν καεί πάνω από 500 χιλιάδες στρέμματα, μετατρέποντάς την σε κρανίο τόπου. Μιλάμε δηλαδή για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με τεράστιες συνέπειες για τη ζωή όλου του λαού της Αττικής.

Υπεύθυνη και για τη νέα καταστροφή είναι η εγκληματική πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αυτή η πολιτική, που συνεχίζει να ακολουθεί και να υπερασπίζεται η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες είναι υπεύθυνη για τη υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, για την υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου.

Αυτή η πολιτική είναι η ίδια πολιτική των κυβερνήσεων και των συνδέσμων των εργοδοτών που υπερηφανεύονται για το τουριστικό θαύμα  των  10ωρων και 7ήμερων βαρδιών, της τσάμπα εργασία από μαθητές και πρακτικάριους, χαμηλά μεροκάματα για μετανάστες, ευέλικτες μορφές απασχόλησης από 4ωρα και 4ήμερα, μονοήμερες συμβάσεις για χρόνια, βάρδιες με 1 μάγειρα ή 1 σερβιτόρο.

Από αυτή την πολιτική, οι εργοδότες στον τουρισμό πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την πανδημία, απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα για επενδύσεις.

Είναι η ίδια πολιτική όπου αναγκάζει και φέτος το καλοκαίρι, τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον τουρισμό να μην πάει διακοπές και αυτό οι εργοδότες το θεωρούν «κανονικότητα». Φτάνουν στο σημείο να κόβουν άδειες εργαζομένων και να τους γυρίζουν πίσω με τις οικογένειες τους, για να «βγει η δουλειά».

Ενώ ταυτόχρονα,  ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα κι ένας πολύ επικερδής κλάδος. Μεγαλοξενοδόχοι και μονοπωλιακοί όμιλοι στον τουρισμό εκμεταλλεύονται τους ελεύθερους χώρους, τις παραλίες, τις θάλασσες, τα βουνά και τα δάση της χώρας, καταστρέφοντας επιπλέον το περιβάλλον.

Το γεγονός ότι αυτή η πολιτική δεν έχει στην προτεραιότητά της την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, φαίνεται και από τα τραγελαφικά γεγονότα που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες με κρουνούς να μην έχουν νερό και άλλα. Ενώ η Περιφέρεια Αττικής κλείνει τα πάρκα τη στιγμή που δεν έχει ούτε μία υδροφόρα στην κατοχής της!

Το φταίει ο «κακός μας ο καιρός», «η κλιματική κρίση» και «η κλιματική αλλαγή», είναι άθλια επιχειρήματα που επαναλαμβάνονται από όλες τις Κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει και  που θέλουν να διαχειριστούν τη λαϊκή αγανάκτηση μετά από κάθε καταστροφή.

Το Συνδικάτο εργαζομένων στον επισιτισμό, τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία καλεί όλο τον λαό της Αττικής να πάρουμε με τον οργανωμένο αγώνα μας την υπόθεση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού στα χέρια μας.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.
  • Να στελεχωθούν τώρα τα Δασαρχείο Λαυρίου, Πεντέλης, Πάρνηθας και όλα τα δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
  • Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονο εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.
  • Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γη, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού καθώς η καταστροφική πυρκαγιά αυξάνει τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ