Απεργιακή συγκέντρωση στις 16/9 στις 10πμ στο Υπουργείο Εργασίας

FacebookTwitterGoogle+Share

Η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον επισιτισμό, στα catering, στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, στη διανομή,  για την οργάνωση αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, 8ωρο- 5θήμερο- 40ωρο. Με τη συμμετοχή μας στην απεργιακή συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με ενότητα και αλληλεγγύη να δυναμώσει η διεκδίκηση για τοπικές κλαδικές συμβάσεις με σύγχρονα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστίαση.

Τα προηγούμενα χρόνια φορτωθήκαμε το κόστος της πανδημίας, τώρα καλούμαστε ξανά να γίνουμε θυσία για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου.

Με την υποχρεωτικότητα της Συλλογικής Σύμβασης στον Επισιτισμό, το θετικό που προκύπτει για τους εργαζόμενους από τη συλλογική ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας, «χάνεται» με τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με τη συνδρομή της πλειοψηφίας της διοίκησης Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού, κατ’ εντολή της ΓΣΕΒΕΕ, των αλυσίδων εστίασης: 6ήμερη εργασία με πληρωμή ενός ημερομισθίου, οι βασικοί μισθοί σχεδόν όλων των κατηγοριών που είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό συμψηφίζονται με τα επιδόματα ώστε να μην ξεπεράσουν το αστρονομικό πόσο των 713 ευρώ. Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο και οι μισθοί μας εξανεμίζονται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Δεν είναι φυσικό επακόλουθο της δουλειάς στον κλάδο ένας εργαζόμενος να κάνει να πάντα, να σερβίρει, να πλένει πιάτα και σκεύη, να καθαρίζει τουαλέτες και πατώματα ή ο μάγειρας να κάνει και λίγο λάντζα. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, χωρίς ρεπό, χωρίς διάλειμμα, όποτε και όσο έχει δουλειά το κάθε μαγαζί. Δεν είναι απαραίτητο ο διανομέας μεταξύ των παραγγελιών που έχει να παραδώσει να κάνει άσχετες με την ειδικότητα του εργασίες στο κάθε κατάστημα. Όπως δεν αρμόζει στον αιώνα που ζούμε να χάνουμε κάθε τρεις μέρες συναδέλφους μας στο δρόμο, στο μεροκάματο του «τρόμου», να στενάζουμε από τις επαγγελματικές ασθένειες, αφού η ευθύνη για την ασφάλεια της ζωής και της υγείας μας είναι ατομική, μιας κ αποτελεί κόστος που πρέπει να μειωθεί για τους εργοδότες. Πολύ περισσότερο που οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής με τη μορφή του συνεργατικού μοντέλου εργασίας (freelancers), μορφή εργασίας που νομιμοποιήθηκε με τον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη, απαλλάσσονται από κάθε υποχρέωση απέναντι στο διανομέα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα μέσα για το ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα μας, πάνω στα τσακισμένα μας δικαιώματα έχει στηριχτεί η ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, με αυτό τον τρόπο διασφαλίζει η εργοδοσία τη μέγιστη κερδοφορία της, με τη συμβολή και τη νομοθετική κάλυψη όλων των κυβερνήσεων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι η λύση δεν είναι η παραίτηση αλλά ο συλλογικός αγώνας και η διεκδίκηση με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Παίρνουμε δύναμη από τους συναδέλφους μας στα ξενοδοχεία που από τις αρχές του καλοκαιριού βρίσκονται στη μάχη για την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ξενοδοχεία με ικανοποιητικούς όρους. Παίρνουμε δύναμη από τους συναδέλφους μας στον επισιτισμό στη Σαντορίνη που πρόσφατα υπέγραψαν τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας με τουλάχιστον 19% αύξηση, καθορισμό καθηκόντων, κατοχύρωση της επαναπρόσληψης για τους εποχικούς εργαζόμενους, 7ωρο-5θημερο-35ωρο για τους διανομείς. 

Δυναμώνουμε τον αγώνα, ισχυροποιούμε την οργάνωσή μας, τα επιχειρησιακά σωματεία, το Συνδικάτο για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να ικανοποιεί τα αιτήματα μας.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπάλληλων την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη στις 10.00 στο Υπουργείο Εργασίας.

Το Συνδικάτο καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία που υπάρχουν στον κλάδο, τα παραρτήματα του Συνδικάτου στις γειτονιές της Αττικής, τις σωματειακές επιτροπές σε συντονισμό για την οργάνωση διεκδικητικού αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο με συγκροτημένα δικαιώματα, καθορισμό ειδικοτήτων και καθηκόντων, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με 5θημερο-8ωρο-40ωρο. Για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μας, για την ένταξη των διανομέων, των μαγείρων, των σερβιτόρων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Για να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας. Για να καταργηθούν ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Με αυτό το σκοπό καλούμε σε σύσκεψη τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στα γραφεία του Συνδικάτου μας (Γλάδστωνος 3, Ομόνοια 7ος όροφος) για την οργάνωση της κοινής μας δράσης το επόμενο διάστημα.