Όλοι στην 24ωρη απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 16/9!

FacebookTwitterGoogle+Share

Συγκέντρωση 10 π.μ. στο Υπουργείο Εργασίας

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Τα προηγούμενα χρόνια  φορτωθήκαμε στις πλάτες μας το κόστος της πανδημίας, δεν θα γίνουμε πάλι θυσία για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, θησαύρισαν από το δικό μας ξεζούμισμα επιβάλλοντας δραστικές μειώσεις σε μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα ενώ τώρα μπροστά στο διαρκές κύμα εξοντωτικής ακρίβειας θέλουν  να πληρώσουμε πάλι το μάρμαρο καταδικάζοντας τους εργαζόμενους στην φτώχεια και την εξαθλίωση για να αυξήσουν κι άλλο τον πλούτο που εμείς παράγουμε.

Το 2022 πιθανότατα θα αναδειχθεί, σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα στοιχεία, σε νέο έτος-ρεκόρ κερδών στον κλάδο του Τουρισμού καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αναμένεται να προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας σημαντικά το αντίστοιχο μέγεθος του 2019 (18,2 δισ. ευρώ). Τα νούμερα ζαλίζουν αναδεικνύοντας την ραγδαία αύξηση της κερδοφορίας για τα μονοπώλιά και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Το αντεργατικό οπλοστάσιο που δημιούργησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις αναβαθμίζεται με  τον πρόσφατο νόμο λαιμητόμο του Χατζηδάκη, ισοπεδώνοντας πλήρως  εργατικά δικαιώματα δεκαετιών που κατακτήθηκαν με τους αγώνες της εργατικής τάξης. Στην Αθήνα, τον πυρήνα τις τουριστικής κίνησης που τα ξενοδοχεία και η εστίαση λειτουργούν όλο το χρόνο, οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι για πάνω από 10 χρόνια, το 8ώρο καταργήθηκε και οι ώρες εργασίας όχι μόνο αυξάνονται αλλά τώρα πλέον θα είμαστε υποχρεωμένοι να δουλεύουμε υπερωρίες τσάμπα ενώ οι ευέλικτες μορφές εργασίας και η απασχόληση μέσω δουλεμπορικών γραφείων έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά. 

Όπου τα μηδαμινά ψήγματα εργατικών δικαιωμάτων έχουν διατηρηθεί έρχεται η αυθαιρεσία της  εργοδοσίας που με τις πλάτες της κυβέρνησης λειτουργεί ανενόχλητη να ληστεύει με απειλές και τραμπουκισμούς τα δώρα και τα επιδόματα των εργαζομένων, επιδιώκοντας να επιβάλει με το μαστίγιο ένα καθεστώς σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα.

Την ίδια στιγμή που ο ΣΕΤΕ, η ΠΟΞ και άλλοι εργοδοτικοί φορείς κλαίγονταν στα κανάλια γιατί  δεν έβρισκαν προσωπικό να δουλεύει σε αυτές τις άθλιες συνθήκες, πετάνε στην ανεργία  εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργολαβικούς κάνοντας ταυτόχρονα  απολύσεις «παλιών» εργαζομένων  αξιοποιώντας την 4 μήνη προειδοποίηση ώστε να μειωθεί η αποζημίωση . Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που ετοιμάζονται ή βρίσκονται ήδη σε ανακαίνιση εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές όπως συνέβη στο ΧΙΛΤΟΝ και στο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Πατώντας στους αντισυνδικαλιστικούς νόμους που έφεραν όλες οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες κλιμακώνουν την επίθεση εναντία στα σωματεία που πάνε κόντρα στα συμφέροντα τους και όσους μπαίνουν μπροστά οργανώνοντας την  μάχη για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Η απόλυση συνδικαλιστή στο Grand Resort Lagonissi (του ομίλου Μαντωνανάκη ) γιατί προσπάθησε να εμποδίσει τα σχέδια της εταιρείας να βουτήξει τα φιλοδωρήματα από τους εργαζόμενους και οι απολύσεις 2 συνδικαλιστών, μελών της Κ.Δ του Συνδικάτου,  στο Hilton (της ΙΟΝΙΚΗΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου) για το σύνολο της δράσης τους ενάντια στις ομαδικές απολύσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία με αφορμή την διακοπή λειτουργίας του ξενοδοχείο για ανακαίνιση, είναι παράνομες και εκδικητικές ενώ στοχεύουν  αποκλειστικά στο να τρομοκρατήσουν το ταξικό εργατικό κίνημα και όσους αγωνίζονται. Το Συνδικάτο δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία απόλυση, οι ενέργειες αυτές είναι αιτία πολέμου και θα απαντηθούν όπως πρέπει στο δρόμο και έξω από τις εισόδους των ξενοδοχείων.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση και διεύρυνση του αντεργατικού πλαισίου σε όλο το κλάδο έχουν διαδραματίσει  και οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ -ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ που έχουν την  πλειοψηφία στην Διοίκηση της Ομοσπονδίας. Αυτό επιβεβαιώνεται από την ντροπιαστική υπογραφή που έβαλαν στην Τοπική κλαδική σύμβαση εργασίας της Ρόδου αλλά και σε όλες τις προηγούμενες κλαδικές ΣΣΕ σε ξενοδοχεία και επισιτισμό  που στην ουσία προβλέπει μείωση των μισθών και ενσωμάτωση όλου του αντεργατικού πλαισίου του νόμου Χατζηδάκη.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το συνδικάτο δίνει πολύμηνη μάχη κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία πραγματοποιώντας δεκάδες κινητοποιήσεις και απεργίες με βασικό στόχο την ανατροπή των σχεδιασμών τους . Στα πλαίσια των αποφάσεων των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου και των πολλών συσκέψεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, κλιμακώνουμε διαρκώς τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθεί το βασικό μας αίτημα ,δηλαδή η υπογραφή Τοπικής κλαδικής σύμβασης σε ξενοδοχεία, στη βάση του σχεδίου που έχουν διαμορφώσει τα σωματεία του κλάδου, που θα ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία στις 16 Σεπτεμβρίου και στην απεργιακή συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας. 

ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Απαιτούμε:

  • Υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία της Αττικής με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση του 5ημερου 8ωρου χωρίς καμία διευθέτηση στο χρόνο εργασίας.
  • Καμία Απόλυση . Προσλήψεις και κάλυψη όλων των θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση και συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, όλοι οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά να προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα,  των μαγείρων, καμαριερών, επαναφορά των ειδικοτήτων που ήταν ενταγμένες μέχρι το 2012.
  • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία χωρίς τις μειώσεις που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη  και όλων των αντεργατικών νόμων

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ