Μαζική απεργιακή συγκέντρωση για την υπογραφή τοπικής ΣΣΕ

FacebookTwitterGoogle+Share

Μαζική συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο το «Electra Metropolis» στην Αθήνα, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, επισιτισμό, τουρισμό στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, με απόφαση του  Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων.

«Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δε σκύβουν το κεφάλι, ΣΣΕ θα υπογράψουν με ενότητα και πάλη» αναγράφει το πανό του Συνδικάτου.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, ενάντια στις δραματικές συνθήκες που βιώνουν στους χώρους δουλειάς και ενώ οι τουριστικές επιχειρήσεις πάνε για σεζόν – ρεκόρ. 

Παράλληλα δόθηκε αγωνιστική απάντηση στην επιχείρηση που έστησε το υπουργείο Εργασίας να «ξηλώσει» την πρόβλεψη για πενθήμερη εργασία που περιλαμβάνει η Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, στρώνοντας τον δρόμο να μετατρέπεται το πενθήμερο σε εξαήμερο!

Θυμίζουμε πως με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο προβλέπει ότι ο εργαζόμενος «δύναται να ζητήσει» τον επιμερισμό των 40 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε έξι μέρες αντί για πέντε« για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους». Είναι ακριβώς η Σύμβαση που με πανηγύρια κήρυξε ως «υποχρεωτική» πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση, και μια βδομάδα μετά κουρελιάζει μία από τις πιο σημαντικές προβλέψεις της, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την κατάργηση του πενθήμερου.

Το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι εκτός από την ξεδιάντροπη αυτή παρέμβαση, η κυβέρνηση παρεμβαίνει ωμά ακόμα και στο δικαίωμα της κατοχύρωσης των επιδομάτων ως πρόσθετων αποδοχών στον βασικό μισθό.

Ακόμη πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας όπου είχε ζητηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για να τεθούν τα εν λόγω ζητήματα. Για ακόμη μια φορά όμως μπροστά σε κατεβασμένα ρολά και αστυνομική περιφρούρηση η γενική γραμματέας «απουσίαζε» και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αναμονή με τον γενικό διευθυντή.