Στάση εργασίας και κινητοποίηση στα ξενοδοχεία «Crowne Plaza» και «Stratos Vasilikos»

FacebookTwitterGoogle+Share

Σε στάση εργασίας και κινητοποίηση στα ξενοδοχεία «Crowne Plaza» και «Stratos Vasilikos» προχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 29/6 οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, με απόφαση του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, διεκδικώντας την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Η σημερινή στάση εργασίας είναι η πρώτη από τη σειρά κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης 24ωρης απεργίας. Απαντώντας στην άρνηση των εργοδοτών να συζητήσουν τα αιτήματά τους, έχουν αποφασίσει πρόγραμμα κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων  στις επιχειρήσεις που ανήκουν σε μέλη της διοίκησης των εργοδοτικών συνδέσμων, ζητώντας συνάντηση με κάθε έναν από αυτούς.

«Συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών», διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι με την παρέμβαση τους. «Φτάνει πια, πληρώσαμε πολλά» ξεκαθάρισαν, υπενθυμίζοντας πως οι ξενοδόχοι αυξάνουν τα κέρδη τους επεκτείνοντας τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, καθηλώνοντας τους μισθούς στα επίπεδα του 2007, επιβάλλοντας επταήμερη δουλειά χωρίς ρεπό.

Την ώρα της προκηρυγμένης στάσης εργασίας, εκτός από την παρέμβαση στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από μια σειρά μεγάλες μονάδες («Intercontinental», «Titania», «Novotel», «Marriott»), σταματώντας τη δουλειά, καταγγέλλοντας την εντατικοποίηση, τους μισθούς-ψίχουλα, στέλνοντας μήνυμα στους εργοδότες που δεν δέχονται καν να καθίσουν στο τραπέζι της συζήτησης για τη Σύμβαση.

Όπως διαπίστωσαν οι εργαζόμενοι, εκτός από την πανεπιστημιακή αστυνομία φαίνεται πως υπάρχει και η …ξενοδοχειακή αστυνομία. Έτσι, έξω από τα ξενοδοχεία περίμεναν τους απεργούς περιπολικά, ενώ στη συνέχεια ένστολοι αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά (!) στάθηκαν ακόμα και μπροστά στις πόρτες. Όσο για τους ξενοδόχους, αυτοί επέλεξαν να κρυφτούν, αφήνοντας τους διευθυντές τους να συναντηθούν με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων.

Λίγο πριν την κινητοποίηση, ο γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής επικοινώνησε με το Συνδικάτο για να εκφράσει την …ανησυχία του για τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που χαλάνε την τουριστική βιτρίνα. Μάλιστα, συνέστησε με θράσος «υπομονή» και… υποσχέθηκε πως οι ξενοδόχοι θα «βοηθήσουν» στη νέα Κλαδική Σύμβαση γιατί αυτοί «σέβονται και πιστεύουν» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Εμείς σεβόμαστε τη δουλειά μας, την οικογένεια και τα παιδιά μας», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης και πρόσθεσε πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που καθένας και καθεμιά τους δουλεύει αυτή την περίοδο για δέκα, επιστρέφουν τις συμβουλές για υπομονή στους εμπνευστές τους.

Κατήγγειλε, τέλος, το γεγονός ότι η εργοδοσία κάλεσε την Αστυνομία για να μην απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους. «Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουν τον πλούτο που καρπώνονται. Γι’ αυτό είναι και τόσο εχθρικοί στα αιτήματά μας», τόνισε. «Μπορούμε να φέρουμε τα πάνω – κάτω», υπογράμμισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργάνωσή τους στα Σωματεία, να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους στη νέα στάση εργασίας την επόμενη Τετάρτη, αλλά και την 24ωρη απεργία στις 13 Ιούλη

«Το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε είναι το γεγονός ότι εμείς είμαστε αυτοί που ζωντανεύουμε αυτά τα κουφάρια», υπογράμμισε ο Γ. Στεφανάκης και χαιρέτισε τη συμμετοχή στη στάση εργασίας, ιδιαίτερα από μετανάστες και μετανάστριες, εργαζόμενους με ελαστικές και προσωρινές εργασιακές σχέσεις.