Το ξεπούλημα δεν έχει τελειωμό!

FacebookTwitterGoogle+Share

Κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτονται όλο και περισσότερο τα έργα και οι ημέρες των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών του κλάδου σε όλη τη χώρα.

Μετά την υπογραφή της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας σε μια νέα Συλλογική Σύμβαση λαιμητόμο για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των οικογενειών μας, που συνοδεύτηκε από πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και των μεγαλοξενοδόχων που ωφελούνται από αυτήν, έρχονται στο φως Επιχειρησιακές και Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις που προηγήθηκαν και υπογράφηκαν μέσα στο 2013 και αποτέλεσαν τα «προεόρτια» της εθνικής κλαδικής, υπογεγραμμένες από εργοδοτικές πλειοψηφίες.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στα Γιάννενα, που εργάζεται στο ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΟ, στο οποίο οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες, έχει συστήσει ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (προσοχή!! ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου) και υπέγραψε στις 30/5/2013 Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση με μισθούς μειωμένους κατά 15% κάτω από την Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, δηλαδή συνολικά με μείωση 30%!!! Στην ίδια μάλιστα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση αναφέρεται ότι «ο εργαζόμενος δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή εργασίας πέραν του κανονικού ωραρίου χωρίς να αιτιολογεί αποδεδειγμένα την αδυναμία του»!!! Δηλαδή οι εργαζόμενοι θα εργάζονται μέχρι τελικής πτώσης και μάλιστα απλήρωτοι. Η συμφωνία ισχύει μέχρι 30/4/2015!

2.  Ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κασσάνδρας, εξουσιοδοτημένος από το ΔΣ, υπέγραψε για το 2013 για τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου ΣΑΝΥ Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση που καταργεί το 5θήμερο. Θα εφαρμόζεται δηλαδή 6ήμερο όταν η πληρότητα είναι πάνω από 85%!!! Το σημαντικότερο όμως σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι εργοδότης στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι ο Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αυτός που χαιρέτισε την υπογραφή ΣΣΕ από την Ομοσπονδία το 2012 με μειώσεις μισθών 15%.

3.   Η πλειοψηφία του κλαδικού Σωματείου της Ρόδου υπέγραψε Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση τριετή, με τις ίδιες περίπου «συμβολικές αυξήσεις» που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, αλλά με κατάργηση των τεσσάρων μηνών της νεκράς περιόδου για τον υπολογισμό της ετήσιας προϋπηρεσίας και επιπλέον κατάργηση του άρθρου της προηγούμενης τοπικής ΣΣΕ που προέβλεπε επίδομα 5% πάνω στο βασικό για τους εργαζόμενους που δούλευαν με σπαστό ωράριο. Επί της ουσίας δηλαδή υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση με επιπλέον μειώσεις στους μισθούς, παρουσιάζοντάς την κι αυτή ως σύμβαση με …αυξήσεις!

Κοινό στοιχείο όλων των παραπάνω συνδικαλιστών, είναι ότι αυτοί και οι πλειοψηφίες στα ΔΣ των σωματείων που ανήκουν, ήταν πιστά δεμένοι όλα τα προηγούμενα χρόνια στο άρμα της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας με τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Πρόκειται για τις παρατάξεις που για να ξεπλύνουν -ή να καλύψουν- τα διαρκή εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου, εγκαλούν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που δεν υπογραφούν όπου είναι πλειοψηφία Συλλογικές Συμβάσεις με μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Είναι οι ίδιοι που ετοιμάζονται από καιρό να αλλάξουν -ή πιο καλά να ξαναλλάξουν- «πουκάμισο», να εμφανιστούν -αν όχι με άλλη παράταξη- ως ακομμάτιστοι, αφού φρόντισαν να με την αμέριστη στήριξή τους στα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου, να βάλουν τη σφραγίδα τους σε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις των τελευταίων 20 χρόνων.

Αναδεικνύεται με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι αυτοί δεν είναι ότι δεν μπορούν, αλλά δεν θέλουν να οργανώσουν κανένα αγώνα. Στηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, που φέρνει αύξηση κερδών για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και ταυτόχρονα κατακόρυφη αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Φέτος, πιο καθαρά από ποτέ, το μήνυμα είναι σαφές: πάνω από 15% αύξηση στις εισπράξεις των μεγάλων τουριστικών και ξενοδοχειακών ομίλων, πάνω από 15% μείωση στο εισόδημα των εργαζομένων του κλάδου, με ταυτόχρονη προσπάθεια να εξασφαλιστεί με τερτίπια και ψέματα η απαραίτητη σιωπή, η συναίνεση των ίδιων των εργαζομένων.

Αυτό υπηρετούν όλοι αυτοί που κάθονται στο σβέρκο των εργατών του κλάδου. Γι’ αυτό υπέγραψαν «συμβόλαια υποταγής» για δυο και τρία χρόνια, που καταδικάζουν χιλιάδες εργατικές οικογένειες στην ανέχεια, στη δουλειά μέχρι τελικής πτώσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου, κυρίως τους συνδικαλιστές εκείνους που δεν έχουν ταυτίσει τα συμφέροντά τους με αυτά των εργοδοτών, να κόψουν κάθε επαφή και σχέση με όσους έχουν πάρει συνειδητά το μέρος των μεγαλοξενοδόχων.

  • Να αλλάξουν το συντομότερο τους συσχετισμούς, σε κάθε σωματείο που κυριαρχεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Να εμπιστευτούν, να στηρίξουν, να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ σε κάθε σωματείο, σε όλη τη χώρα.
  • Να μπουν σε κάθε χώρο δουλειάς πλαίσια Συλλογικών Συμβάσεων που επαναφέρουν τους μισθούς και τα δικαιώματα που είχαμε πριν τις προδοτικές υπογραφές των ξεπουλημένων. Να αποφασίσουν και να επιβάλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους.
  • Μέχρι τότε, να οργανωθεί ο αγώνας από τα κάτω, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να μην περάσουν όλα όσα ετοίμασαν και υπέγραψαν οι κολαούζοι των εργοδοτών.

Η ανακοίνωση σε pdf Γραμματεία 16 1 2014