Ανακοίνωση για τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου

FacebookTwitterGoogle+Share

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Novotel Athens η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου με τη συμμετοχή πλήθους εργαζομένων από ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα καθώς και επιχειρησιακών σωματείων από όλο τον κλάδο.

Η εισήγηση της κεντρικής διοίκησης επικεντρώθηκε στο βασικό θέμα της συνέλευσης παρουσιάζοντας  το σχέδιο πρότασης που διαμόρφωσε για Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας σε Επισιτισμό και ξενοδοχεία. Ο βασικός κορμός των 2 προτάσεων για Συλλογική Σύμβαση σε επισιτισμό και ξενοδοχεία περιλαμβάνει διεκδικήσεις που επαναφέρουν το 8ωρο, το 5ημερο χωρίς διευθέτηση της άδειας, των υπερωριών και των ρεπό, κόντρα στο Νόμο Χατζηδάκη και τις υπογραφές της ΠΑΣΚΕ στην ισχύουσα κλαδική σύμβαση για τα Ξενοδοχεία.

Είναι προσαρμοσμένος σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στο κλάδο εντάσσοντας όλες τις νέες ειδικότητες, τους εργαζόμενους στα τουριστικά καταλύματα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες και διατυπώνει συγκεκριμένους όρους για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εποχικών εργαζομένων σε επισιτισμό και ξενοδοχεία. Τέλος διαμορφώνει ένα πλαίσιο διεκδικήσεων για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση επιδομάτων και ρυθμίσεις που αφορούν τον χρόνο εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων με γνώμονα την υγεία, την ασφάλεια και τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης

Από τη Γενική Συνέλευση απούσα ήταν για άλλη μια φορά η παράταξη της  ΠΑΣΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό για την αντίληψή τους για το κίνημα ότι τα κεντρικά στελέχη της Ομοσπονδίας έχουν δώσει το παρών μόνο σε μία συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης (και για λίγα λεπτά) μετά την συγκρότηση του Προεδρείου.

Το συγκεκριμένο σχέδιο διεκδίκησης θα παρουσιαστεί σε συντονισμό με τα σωματεία στους χώρους δουλειάς ώστε να συζητηθεί με τους εργαζόμενους, μέχρι να καταλήξει στην τελική πρόταση που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διεκδίκησης για τοπική κλαδική σύμβαση σε επισιτισμό και ξενοδοχεία, αλλά και στη προσπάθεια υπογραφής επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων. 

Η συνέλευση του Συνδικάτου αποφάσισε την καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ξέσπασε με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ανταγωνισμό της με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Προτάσσοντας την προσπάθεια για να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η πάλη των λαών ενάντια στους  ανταγωνισμούς που γεννούν πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, το Συνδικάτο καταγγέλλει τη συμμετοχή της χώρας που βάζει το λαό σε περιπέτειες απαιτώντας την απεμπλοκή της  από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το κλείσιμο των Νατοϊκών Βάσεων.

Η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την συνέλευση καθώς επίσης και η συμμετοχή του Συνδικάτου στην  μεγάλη σύσκεψη των σωματείων στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, τη Δευτέρα 21 Μάρτη για την προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας στις 6 Απριλίου και η προετοιμασία της κλαδικής σύσκεψης στις 23 Μάρτη στο ξενοδοχείο Χάγιατ με συμμετοχή σωματείων του κλάδου από όλη την Ελλάδα .

ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ