Ανακοίνωση Σωματείου Γευσήνους: Σωματείο των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας

FacebookTwitterGoogle+Share

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Πέρασαν 2 μήνες από τη μέρα που ανακοινώσαμε την ίδρυση του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ. Από την πρώτη στιγμή ζήσαμε μια πρωτοφανή επίθεση από την εργοδοσία της Γευσήνους. Με ανακρίσεις, απειλές, μεταθέσεις μελών του Σωματείου μας, προσπάθησε να σταματήσει την οργάνωση των συναδέλφων, προσπάθησε να μας εμποδίσει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί συσπειρωμένοι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Όταν είδε λοιπόν, ότι δεν πρόκειται με την τρομοκρατία να ξεμπερδέψει μαζί μας, προχώρησε σε μια πιο ύπουλη μέθοδο. Προκειμένου να εμποδίσει την οργάνωση των συναδέλφων στο Σωματείο κατασκεύασε ένα δεύτερο ψευδεπίγραφο «σωματείο καρικατούρα» με την ονομασία «σωματείο εργατοϋπαλλήλων γευσήνους», που εφεξής θα αποκαλούμε ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ–ΜΟΡΦΩΜΑ. Η εργοδοσία ανάθεσε στα διευθυντικά της στελέχη και σε κάποιους καλοθελητές «φίλους» της να μοιράζουν αιτήσεις εγγραφής στους συναδέλφους μας για να γραφτούν σε αυτό. Μάλιστα η εργοδοσία θέλει τόσο πολύ να στηρίξει το ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ που θα παρακρατά συνδικαλιστική εισφορά–συνδρομή μηνιαία μέσω της μισθοδοσίας της εταιρείας. Προσπαθεί να υποχρεώσει συναδέλφους ακόμα και να διαγραφούν από το πραγματικά αγωνιστικό Σωματείο. Διαδίδει ψεύδη ότι το δικό της εργοδοτικό σωματείο, θα ασχολείται δήθεν με τα «πραγματικά τους προβλήματα».

Καλούμε κάθε συνάδελφο να σκεφτεί και να βγάλει τα συμπεράσματά του, για το εάν ένα «σωματείο» που δημιουργείται κατ’ εντολή της εργοδοσίας, το στελεχώνουν και συμμετέχουν σε αυτό τα διευθυντικά της στελέχη, μπορεί να εκπροσωπεί και να εκφράζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Από κοινού εργοδοσία και διευθυντές «φρόντιζαν» τόσα χρόνια να έχει ο κάθε συνάδελφος ατομική σύμβαση εργασίας με χαμηλό μισθό, να μην πληρώνονται και να μην ασφαλίζονται οι ώρες υπερωριακής εργασίας. Είναι αυτοί που μας μεταθέτουν από τη μια άκρη της Αττικής στην άλλη χωρίς να δίνονται τα έξοδα μεταφοράς. Αυτοί που δεν αναγνωρίζουν επιδόματα και «τριετίες».

Το νεοσύστατο Σωματείο μας, διεκδικεί όλα αυτά που μας ανήκουν, αυτά που δουλεύουμε με τα δικά μας χέρια. Είμαστε ικανοποιημένοι που σε τόσο λίγο χρόνο ήρθαμε σε επαφή και οργανώσαμε εκατοντάδες συναδέλφους μας από το εργοστάσιο, τα καταστήματα, τα νοσοκομεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και πείσμα. Έχουμε πίστη και περηφάνεια για τη δική μας αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων μας, καθώς κάθε μέρα γίνεται και πιο κατανοητό ότι τίποτα δε μας χωρίζει, αντιθέτως μας ενώνουν οι ανάγκες μας για εργασία και ζωή με δικαιώματα, για εμάς και τις οικογένειές μας.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να οργανωθεί στο Σωματείο μας. Τους εργαζόμενους δε μας χωρίζουν πολιτικές πεποιθήσεις. Ξεκαθαρίζουμε για να αποκατασταθεί η αλήθεια, ότι ποτέ δεν εμποδίσαμε οποιοδήποτε συνάδελφο μας απευθύνθηκε να εγγραφεί. Εμείς εξάλλου παλεύουμε ενάντια στις διακρίσεις μεταξύ των συναδέλφων και δε θα διαχωρίσουμε ποτέ κανένα και καμία, επειδή είναι άλλης εθνικότητας ή χρώματος ή σεξουαλικής προτίμησης.

Στο Σωματείο μας δε χωράνε και δε θα δεχτούμε ποτέ μόνο τις φασιστικές-ρατσιστικές φωνές που χωρίζουν τους εργαζόμενους για χάρη των εργοδοτών.

Επίσης ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους ότι το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ συσπειρώνεται μαζί με δεκάδες άλλα σωματεία στο κλαδικό Συνδικάτο «ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ», που έδωσε τη μάχη πριν από λίγους μήνες μαζί με τους εργαζόμενους στην «efood» στους δρόμους της Αθήνας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που κινδύνεψαν να απολυθούν να κερδίσουν τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

Το νεοσύστατο σωματείο μας ζήτησε τη στήριξη συναδέλφων από διάφορους εργασιακούς χώρους, όταν ξεκίνησε η επίθεση της εργοδοσίας εναντίον μας. Δεκάδες σωματεία & συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν και βρέθηκαν έξω από την πύλη του εργοστασίου στο Κρυονέρι διαδηλώνοντας ότι «Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ».

Η πρόσφατη ιστορία των αγώνων των λιμενεργατών στην COSCO, όπου και εκεί η εργοδοσία έφτιαξε εργοδοτικό σωματείο κόντρα στο ταξικό-αγωνιστικό Σωματείο που προϋπήρχε, δείχνει ότι οι εργάτες γύρισαν την πλάτη στους εργοδοτικούς και οι απεργίες τους είχαν σημαντικές κατακτήσεις, ενώ συνεχίζουν για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με καθολική απεργιακή συμμετοχή.

Διεκδικούμε:

  • Την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης που να προβλέπει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επίδομα προϋπηρεσίας, ανθυγιεινό επίδομα, επίδομα γάμου, επίδομα τέκνων, αναγνώριση των «τριετιών».
  • Μισθούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας. Κανείς και καμιά κάτω από 751 ευρώ βασικό μισθό.
  • Δρομολόγια λεωφορείων από και προς την εταιρεία, για να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι στη δουλεία. Οδοιπορικά έξοδα για κάθε συνάδελφο που μετακινείται σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι του για να πάει στη δουλειά.
  • Να γίνονται τα διαλείμματα επαρκώς σε όλα τα πόστα, με ταυτόχρονη κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό σε όποιο πόστο χρειάζεται.
  • Να σταματήσουν οι απλήρωτες υπερωρίες.
  • Να μην πληρώνεται η 6η μέρα με κουπόνια, να αποζημιώνεται με βάση το νόμο η υπερεργασία.
  • Να μη «δίνονται» ρεπό τις ημέρες των αργιών, όπως γίνεται μέχρι σήμερα στους συναδέλφους στα νοσοκομεία.
  • Να σταματήσει η «ενοικίαση» εργαζομένων από εργολαβικό γραφείο, άμεση πρόσληψη των συναδέλφων απευθείας από την εταιρεία με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ

Ο πρόεδρος,                                                         Ο γραμματέας,

Τσιμπουκάκης Γιώργος                                   Μιχαλόπουλος Δημήτρης