Ανακοίνωση για τα νέα μέτρα: Η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία συνεχίζουν το έγκλημα απέναντι στους εργαζομένους

FacebookTwitterGoogle+Share

Η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία συνεχίζουν το έγκλημα απέναντι στους εργαζομένους,

με πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα σύμφωνα με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση του νέας έξαρσης της πανδημίας αποτελούν πρόκληση για όλους μας.

Εδώ και μέρες οι εργαζόμενοι στο τουρισμό και την εστίαση αντιμετωπίζουν καθημερινά τον κίνδυνο της μόλυνσης από την covid-19 χωρίς να τηρείται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων.

Είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο τα κρούσματα covid-19 σε εργαζόμενους,  σε όλα τα ξενοδοχεία και τις μεγάλες εταιρείες εστίασης. Τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν ουσιαστικά τη προστασία της υγείας των εργαζομένων, εφόσον αντιμετωπίζουν την πανδημία ως κόστος και ατομική ευθύνη.

Είναι πλέον καθαρό ότι τα πρωτόκολλα λάστιχο, σε συνδυασμό με την επίμονή της κυβέρνησης να μην ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη νέα έξαρση της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου είμαστε διπλά χαμένοι από αυτή τη κατάσταση. Από τη μια είμαστε εκτεθειμένοι στην πανδημία εντελώς απροστάτευτοι, και από την άλλη αντιμετωπίζουμε την επιλογή των εργοδοτών να απολύουν, να μειώνουν τους μισθούς με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ώστε να διασφαλίζουν τα κέρδη τους.

Η κυβέρνηση συνεχίζει με προκλητικό τρόπο να μην προστατεύει τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων. Ακόμα και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που απαλλάσσει τους εργοδότες από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, δίνει το δικαίωμα για απολύσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει από τους μεγάλους τουριστικούς και ξενοδοχειακούς ομίλους.

Αντίστοιχα οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τις επιχειρήσεις εστίασης δίνουν στην ουσία το πράσινο φως να πεταχτούν χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία χωρίς κανένα εισόδημα, εφόσον κανένα μέτρο προστασίας  δεν ανακοινώθηκε, πέραν των νυχτερινών κέντρων.

Δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από το να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Οι παρεμβάσεις του Συνδικάτου και των επιχειρησιακών σωματείων για ενίσχυση των μέτρων προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς έχουν φέρει αποτελέσματα. Πολλοί εργοδότες μετά τις παρεμβάσεις των εργαζομένων υποχρεώθηκαν να καλύψουν το κόστος για μοριακά και rapid test στους εργαζόμενους, ακόμα και να καλύψουν το εισόδημα για όσους μπαίνουν σε καραντίνα  χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Ο οργανωμένος αγώνας είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να αντιμετωπίσει προς όφελος μας την άθλια κατάσταση που ζούμε. Προετοιμάζουμε μαζική απάντηση με 24ωρη απεργία και απαιτούμε άμεσα:

 

  1. Ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος για τους εργαζόμενους σε όλες τις πληττώμενες επιχειρήσεις, χωρίς καμιά περικοπή του μισθού.
  2. Απαγόρευση των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
  3. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους.
  4. Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.
  5. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
  6. Τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  7. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ.

 

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ