Ανακοίνωση του Συνδικάτου για την παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας για τους διανομείς

FacebookTwitterGoogle+Share

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΑΜΕ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝAI ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΕΙΤΕ FREELANCER.

Παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας της efood να εμποδίσει (στέλνοντας παραγγελίες μέσω της εφαρμογής στους διανομείς που είχαν δηλώσει στάση) τη συμμετοχή των διανομέων στη στάση εργασίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα η κινητοποίηση απαιτώντας ένταξη στα ΒΑΕ, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας.

Πλήθος διανομέων από τις πλατφόρμες EFOOD και WOLT συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Πεδίον του Άρεως απ’ όπου ξεκίνησε μια μεγάλη μοτοπορεία. Οι διανομείς έκαναν στάση έξω από το Πολυτεχνείο όπου αντιπροσωπεία του νεοσύστατου επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων στην e-food, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου αποτίνοντας φόρο τιμής στους νεκρούς αγωνιστές των οποίων ο ηρωικός αγώνας αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλη την εργατική τάξη μέχρι και σήμερα.

Η μοτοπορεία κατέληξε στο Υπουργείο Εργασίας όπου αντιπροσωπεία των μελών της Διοίκησης του Συνδικάτου, της Ομοσπονδίας και του επιχειρησιακού σωματείου της e-food συναντήθηκαν με την ΓΓ του Υπουργείου, τον ΓΓ ου ΣΕΠΕ και την ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στη συνάντηση κατατέθηκε αναλυτικό υπόμνημα από το Συνδικάτο και τους διανομείς στην EFOOD  και τη WOLT και προέκυψαν τα εξής:

  • Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας έδωσαν δέσμευση ότι με υπουργική απόφαση, η οποία θα κατατεθεί άμεσα, θα καθοριστούν συγκεκριμένα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας τα οποία θα παρέχονται υποχρεωτικά, εντελώς δωρεάν σε όλους τους διανομείς είτε είναι μισθωτοί είτε freelancer, αποκλειστικά από τους εργοδότες.
  • Για το κρίσιμο ζήτημα της ένταξης των διανομέων στα ΒΑΕ, όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των freelancer παρά τα αμέτρητα περιστατικά ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη, το υπουργείο εξακολουθεί την εγκληματική πολιτική που θέλει τους διανομείς έξω από τα ΒΑΕ, παραπέμποντας το θέμα στην αρμόδια επιτροπή, η οποία πλέον δεν υφίσταται!!.
  • Το νεοσύστατο σωματείο εργαζομένων στην efood κατέθεσε επίσημα καταγγελία για την απαράδεκτη κατάσταση οικονομικής αιχμαλωσίας σχετικά με τα ταμεία και τα υποτιθέμενα ελλείματα που επικαλείται η εταιρεία, όπως και την αξιοποίηση του συστήματος αξιολόγησης ως μέσο πίεσης προς τους εργαζόμενους που ωθεί σε εργατικά ατυχήματα και μείωση των αποδοχών.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού συνεχίζει τον αγώνα για την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων μας, τώρα είναι ώρα για να μπουν ακόμα περισσότεροι στη μάχη. Τα σωματεία μας να γίνουν μεγάλα και δυνατά, να φτιαχτούν νέα όπου δεν υπάρχουν.

 

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ