Κάλεσμα προς όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους του κλάδου και τους διανομείς για την κλιμάκωση της δράσης μας

FacebookTwitterGoogle+Share

Σύσκεψη σωματείων στην Αθήνα στις 25 Οκτώβρη στις 5:30 μμ στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1) με θέμα το πλαίσιο και το περιεχόμενο για τη προετοιμασία του μεγάλου

πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 4 Νοέμβρη στις 7μμ στο Σύνταγμα και της 24ης απεργίας στον

κλάδο στις 9 Νοέμβρη ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη και τη κλιμάκωση του αγώνα με προετοιμασία πανεργατικής απεργίας!

 

Το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη που αποφασίστηκε στη μεγάλη σύσκεψη εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων στις 5 του Οκτώβρη στο Σπόρτινγκ , αποτελεί βήμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στο νόμο έκτρωμα έπειτα από τις μεγαλειώδεις απεργίες του Ιούνη. Είναι προσπάθεια για κοινή συντονισμένη και ενιαία πανελλαδική δράση των σωματείων και των εργαζομένων από όλους του κλάδους που θα προετοιμάσει γενική πανεργατική απεργία τους επόμενους μήνες.

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό, οι διανομείς  όλης της χώρας το τελευταίο 1,5 χρόνο βρισκόμαστε ανάμεσα στην ανεργία ,την αναστολή , την εκ περιτροπής εργασία , την τεράστια εντατικοποίηση. Η κυβέρνηση και οι εργοδότες , οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι , έχουν εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση στα δικαιώματα μας ,ώστε να διαφυλάξουν την τεράστια κερδοφορία που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κερδοφορία που προέκυψε από τη σκληρή εκμετάλλευση της δουλειάς μας ,  από την εφαρμογή όλων των προηγούμενων νόμων των μνημονίων, σε όλους τους τομείς , στα Ξενοδοχεία, τις επισιτιστικές αλυσίδες , στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού,

Όσοι εργαζόμαστε είμαστε με εξαντλητικά ωράρια και χαμηλούς μισθούς .Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στους διανομείς, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, οι απλήρωτες υπερωρίες γενικεύονται ενώ η ψήφιση του νόμου 4808/2021 και η επιβολή των ατομικών συμβάσεων ως ισχυρότερες από τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις θα κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση. Όσοι δεν εργαζόμαστε πολλοί είμαστε χωρίς εισόδημα εφόσον «κοπήκαμε» και από το ταμείο ανεργίας. Οι υπόλοιποι  λαμβάνουμε τα ψίχουλα του ταμείου το πολύ μέχρι το Φλεβάρη. Η ακρίβεια, οι αυξήσεις στο ρεύμα και σε όλα τα είδη πλατιά λαϊκής κατανάλωσης, εξαφανίζουν το όποιο μικρό μας εισόδημα.

Την ίδια ώρα οι οικογένειες μας και εμείς οι ίδιοι βλέπουμε τις τεράστιες ελλείψεις στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων και την παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Ενώ οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και οι πρόσφατες βροχοπτώσεις μας έφεραν απέναντι στον ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και τις παμπάλαιες υποδομές που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φυσικές καταστροφές.

Μαζί με όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η κλιμάκωση του αυταρχισμού από την κυβέρνηση, η προσπάθεια να συρρικνώσει τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, να βάλει το απεργιακό δικαίωμα στο γύψο. Στόχος της είναι να διευκολύνει τα αφεντικά να μας ξεζουμίζουν χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις, οι εργαζόμενοι να μη διεκδικούν τη βελτίωση των όρων δουλειάς και της ζωής τους.

Όμως οι εργαζόμενοι του κλάδου μας το προηγούμενο διάστημα , οι διανομείς της E – FOOD όπως και οι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί με την καθολική συμμετοχή τους στον αγώνα και την τεράστια αλληλεγγύη

που δέχτηκαν απέδειξαν ότι η κυβέρνηση και η εργοδοσία δεν είναι παντοδύναμοι. Οι εργαζόμενοι εάν οργανωθούν μαζικά στα σωματεία τους και οργανώσουν τον αγώνα τους μπορούν να καταφέρουν πολλά.

Δεν παραδίδουμε τα σωματεία μας στην κυβέρνηση και την εργοδοσία!

Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα υπουργό , σε κανένα εργοδότη να κρίνει εάν θα λειτουργούν τα σωματεία μας.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου, τους διανομείς να οργανώσουμε από κοινού και συντονισμένα  τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, για να καταργηθεί ο αντιδραστικός νόμος Χατζηδάκη. Να παλέψουμε για:

  • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.
  • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου
  • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της κλαδικής ΣΣΕ στον επισιτισμό και της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης.
  • Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο. Όχι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εκ περιτροπής απασχόλησης και τα δουλεμπορικά γραφεία.
  • Ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, να επανέλθουν στα ΒΑΕ οι ειδικότητες του Μάγειρα , του σερβιτόρου, της καμαριέρας , της λάντζας.
  • Καμία εφαρμογή του «συνεργατικού» μοντέλου για τους διανομείς στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
  • Ταμείο ανεργίας 600 ευρώ για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Μέτρα προστασίας της Υγείας και της ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.
  • Προσλήψεις μονίμων υγειονομικών και εκπαιδευτικών, στήριξη με κρατική χρηματοδότηση των δημοσίων συστημάτων υγείας και παιδείας.
  • Προσλήψεις μονίμων εργαζομένων στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας

 

Καλούμε τα σωματεία του κλάδου  να αποφασίσουν:

  • Κανένα σωματείο να μην καταθέσει μητρώα, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, στο κρατικό μητρώο.
  • Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Υπερασπίζουμε την ελευθερία επιλογής και τη μυστικότητα της ψήφου των εργαζομένων για την εκλογή ΔΣ και αντιπροσώπων, το δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στις μαζικές διαδικασίες, τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων.
  • Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών.
  • Όχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και κάθε δίωξης για συνδικαλιστική δράση.
  • Κάτω τα χέρια από τις συνδρομές και τα οικονομικά των συνδικάτων. Ενίσχυση του ΟΑΕΔ για την αποκλειστική χρηματοδότηση και την πραγματική προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Επαναφορά των ποσοστών συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις που προβλεπόταν πριν το νόμο ΣΥΡΙΖΑ του 2018.
  • Κανένα σωματείο να μην καταθέσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Κατάργηση της αντιδραστικής διάταξης για το “προσωπικό εγγυημένης παροχής υπηρεσιών”.
  • Επαναφορά της δυνατότητας στα κλαδικά συνδικάτα, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, μεταξύ άλλων να μπορούν να καλύπτουν τον αγώνα κάθε συνδικάτου με τη μορφή πάλης που θα επιλέξει το ίδιο.
  • Προστασία του απεργιακού δικαιώματος έναντι της απεργοσπασίας και απαγόρευση της ανταπεργίας (lockdown).
  • Κατάργηση της προβοκατόρικης διάταξης περί «άσκησης ψυχολογικής βίας» που αποτελεί όχημα δίωξης αγωνιστών που περιφρουρούν τον αγώνα τους.

 

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ