Άρθρο της Γιώτας Ταβουλάρη για το Ασφαλιστικό: Μονόδρομος η πάλη όλων των εργαζομένων

FacebookTwitterGoogle+Share

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά το πλήγμα που έχει δεχτεί από τους ελπιδοφόρους αγώνες που το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα οργάνωσε αυτό το διάστημα απέναντι στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της, συνεχίζει την αντιδραστική επέλαση ενάντια στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Προφανώς, η στρατηγική του κεφαλαίου που απορρέει από τις σύγχρονες απαιτήσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας για πιο φτηνούς, διαχειρίσιμους και ευέλικτους εργαζόμενους, πρέπει να προωθείται από κάθε κυβερνητικό σχήμα, με κάθε κόστος και με τη «δια του μαστιγίου και του καρότου» καταστολή.

Σε αυτή την κατεύθυνση, την ψήφιση του νόμου – τερατουργήματος για τα εργασιακά και τη συνδικαλιστική δράση ακολουθούν άλλα δυο αντιδραστικά νομοσχέδια για την Ασφάλιση και την Παιδεία, που έχουν κοινό χαρακτηριστικό τον κατακερματισμό και την εμπορευματοποίηση, τη μετατροπή των βασικών αυτών κοινωνικών δικαιωμάτων σε ατομική υπόθεση, με απεμπόληση των εργοδοτικών και κρατικών ευθυνών.

Πιο συγκεκριμένα, το «νέο ασφαλιστικό» νομοσχέδιο που έχει ήδη τεθεί στη δημόσια διαβούλευση, για να πάρει το δρόμο του προς τη Βουλή, αποτελεί συνέχεια των διαχρονικά ψηφισμένων, από όλες τις κυβερνήσεις, νόμων για τη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ρίχνοντας τις επικουρικές συντάξεις στη δίνη του χρηματιστηριακού τζόγου.

Με τον «ατομικό ασφαλιστικό κουμπαρά» και τη λογική της «κεφαλαιοποίησης», η επικουρική σύνταξη, από δικαίωμα και προστασία των απόμαχων της δουλειάς, μετατρέπεται σε «ατομική υπόθεση», σε «επένδυση», οι ασφαλισμένοι γίνονται «επενδυτές». Βέβαια, οι «επενδύσεις» έχουν και το «ρίσκο» τους, με πολλούς μέλλοντες συνταξιούχους – «αποτυχημένους επενδυτές» να χάνουν τους κόπους τους και να βρίσκονται στο δρόμο, όπως έχει αποδείξει η ζωή, με πολλά τέτοια παραδείγματα, εκεί που εφαρμόζονται ήδη οι συγκεκριμένες «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» των ιδιωτικοποιημένων συστημάτων και της απόσυρσης του κράτους από την ευθύνη της απόδοσης της σύνταξης.

Αλλά και μια ματιά να ρίξει κάποιος στα επαγγελματικά ταμεία κλάδων, που λειτουργούν στην Ελλάδα από το 2013, στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξει. Παράδειγμα, το επαγγελματικό ταμείο των φαρμακοϋπαλλήλων, που μέσα στα 8 χρόνια λειτουργίας του έχει μετατρέψει τις συντάξεις σε φιλοδώρημα των 150 ευρώ και έχει καταργήσει κάθε παροχή σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους!

Για να διαχωρίσει τους εργαζόμενους και να διευκολύνει την προώθηση των σχεδιασμών της, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι το νομοσχέδιο αφορά μόνο τους νέους. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αφορά τους πάντες, αφού η διακοπή εισφορών των νέων ασφαλισμένων προς το ΕΤΕΑΕΠ θα στερήσει από την επικούρηση 56 δισ. ευρώ, τα οποία θα «χρεωθούν» οι φορολογούμενοι και θα «χάσουν» από τις συντάξεις τους οι σημερινοί συνταξιούχοι και οι εναπομείναντες σε αυτό ασφαλισμένοι.

Επομένως, είναι μονόδρομος η πάλη όλων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων απέναντι και σε αυτή τη λαίλαπα, με μέτωπο στη στρατηγική των κεφαλαιοκρατών που θέλει την ασφάλιση «αναπτυξιακό εργαλείο», ένα ακόμα μέσο συγκέντρωσης πακτωλών κλεμμένης υπεραξίας από τους εργαζόμενους.

Μονόδρομος, επίσης, είναι να κάνουν πέρα όλους εκείνους που έχουν στηρίξει έμπρακτα την ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συνδικαλιστικές του δυνάμεις μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, η ηγεσία της ΓΣΕΕ που έχει συμφωνήσει με τον ΣΕΒ την ίδρυση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, και να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση, ως σύγχρονη ανάγκη.

 

Γιώτα Ταβουλάρη

Πρόεδρος ΟΕΦΣΕΕ

Μέλος ΕΓ ΠΑΜΕ