Κάλεσμα του Συνδικάτου στη συγκέντρωση-συναυλία ενάντια στη Χωματερή της Φυλής στο Σύνταγμα στις 5 Ιούνη στις 19:00

FacebookTwitterGoogle+Share

Το Σάββατο 5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 7 μ.μ. σας καλούμε στη μεγάλη

συγκέντρωση – συναυλία στο Σύνταγμα  ΕΝΑΝΤΙΑ στη ΧΩΜΑΤΕΡΗ της ΦΥΛΗΣ.

 Οι νέες αποκαλύψεις, αποδεικνύουν ότι η χωματερή της Φυλής είναι ένα έγκλημα διαρκείας για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Πριν λίγες μέρες βγήκε στο φως της δημοσιότητας έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο έγγραφο αυτό αποτυπώνεται μελέτη με την οποία καταδεικνύονται οι τραγικές συνέπειες που έχει η λειτουργία της χωματερής της Φυλής στα υπόγεια νερά της περιοχής με σοβαρό κίνδυνο και για τη διατροφική αλυσίδα συνολικά του λαού της Αττική.

Περιλαμβάνονται μετρήσεις που έγιναν για 17 μήνες (από το Φεβρουάριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020) και στο σύνολο αυτών καταγράφονται υπερβάσεις ορίων.

Ιδού τα πειστήρια του εγκλήματος:

Αμμώνιο: Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 169 φορές

Νιτρικά: Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και φορές

Χλωριούχα :Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 3,5 φορές

Αγωγιμότητα: Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 1,5 φορά

Νικέλιο: Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 13 φορές

Αργίλιο: Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 33 φορές

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα λίγες εβδομάδες μετά την υπερψήφιση  από 51 περιφερειακούς συμβούλους Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προβλέπει το διαχωρισμό των σκουπιδιών πάνω στα υφιστάμενα πανωσηκώματα.  Για την αντιστήριξη τους θα κατασκευαστεί περιμετρικό ανάχωμα, δηλαδή ένα χωμάτινο “μίνι σινικό τείχος” μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων (!). Την ίδια στιγμή υπάρχουν «διαρροές» για εγκατάσταση εργοστασίου καύσης απορριμμάτων που σκόπιμα διαρρέουν ότι θα είναι και πάλι στη Δυτική Αττική.

Οι «εγκληματίες» είναι γνωστοί:

Η Διοίκηση Πατούλη (ΝΔ) εφαρμόζει πιστά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Συνεχίζει το έγκλημα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη Διοίκηση της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) που λίγο πριν παραδώσει ψήφισε τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Τον Οκτώβρη του 2019 Πατούλης – Δούρου και Τζήμερος επικύρωσαν αυτή την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Για το έγκλημα έχουν σοβαρές ευθύνες και οι Δημοτικές Αρχές της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα της Φυλής και του Ασπροπύργου που  κυριολεκτικά παίζουν στα ζάρια των αντισταθμιστικών μέτρων την υγεία και τη ζωή όλων όσοι εργάζονται και ζουν στην περιοχή.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΖΩΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ

 Όταν το άδικο συνεχίζεται δεν χωράει απογοήτευση και μοιρολατρία. Είναι ώρα να μπούμε μαζικά στον αγώνα, σε έναν αγώνα διαρκείας, για να υπερασπιστούμε τη ζωή και την υγεία των παιδιών μας και των οικογενειών μας. Αυτό είναι που πραγματικά φοβούνται Κυβερνήσεις – Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές και μας λένε συνεχώς ότι ο ΧΥΤΑ κλείνει.

Εδώ και 60 χρόνια όμως όλο συνεχίζει και επεκτείνεται.

Ας θυμηθούμε τον κ. Πατούλη που ονόμασε το 2020 «έτος ανακύκλωσης» και αυτό μεταφράστηκε σε επέκταση και δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Ας θυμηθούμε την κ. Δούρου που από τα Άνω Λιόσια έλεγε ότι θα κλείσει η χωματερή και μετά μας απειλούσε ότι θα τη βρούμε απέναντί μας. Σήμερα οι διάφοροι παπαγάλοι μας λένε ότι θα κλείσει το 2025 και ταυτόχρονα κρύβουν ότι προωθούν τη δημιουργία εργοστασίων καύσης απορριμμάτων και πάλι στη Δυτική Αττική.

Ας θυμηθούμε το Δήμαρχο Φυλής κ. Παππού, που προεκλογικά δήλωνε ότι σε λίγους μήνες ο ΧΥΤΑ κλείνει, μετά είπε ότι θα κλείσει όταν γεμίσει και τώρα βάζει πλάτη για την επέκταση και τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Διεκδικούμε: 

 Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.

 Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.

 Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.

 Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλόλητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

 Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

 Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Σάββατο 5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 7 μ.μ. μεγάλη

συγκέντρωση – συναυλία στο Σύνταγμα