Για τη συνάντηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό Εργασίας

FacebookTwitterGoogle+Share

Η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

Τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης συνεχίζονται, όπως και το κρυφτό των υπουργών εργασίας της ΝΔ από τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό.

Από την αρχή της πανδημίας ως σήμερα, τόσο ο Γιάννης Βρούτσης όσο και ο Κωστής Χατζηδάκης έχουν φανερώσει την αποστροφή τους για τον μάγειρα, τον διανομέα, τον ξεναγό, τον σερβιτόρο, την καμαριέρα και όλους όσοι εδώ και 11 μήνες ζουν τον εφιάλτη της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, με εισόδημα ως 9 ευρώ την ημέρα, αντιμέτωποι με τον φονικό κορονοϊό και την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Βέβαια, η αποστροφή αυτή όχι μόνο δεν τους εμπόδισε, αντίθετα τους οδήγησε σε συναντήσεις με αυτό που η Ομοσπονδία αποκαλεί Εκτελεστικό Συμβούλιο και δεν είναι παρά η παράταξη της ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ. Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για αυτούς που υπέγραψαν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι να πληρώνονται ανάλογα με το αν δουλεύουν σε μικρά ή μεγάλα ξενοδοχεία, με τρία ή λιγότερα χρόνια στην κάθε επιχείρηση. Είναι αυτοί που έσπασαν τρεις φορές ως τώρα τα τελευταία 10 χρόνια το 8ωρο, το 5ήμερο, τα ρεπό. Είναι αυτοί δηλαδή που έβαλαν στη ζωή το νομοσχέδιο για κατάργηση του 8ωρου πριν καν ψηφιστεί! Είναι αυτοί που επέβαλαν μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων.

Άρα, καμιά έκπληξη δεν δημιουργεί γιατί οι υπουργοί συναντιούνται μαζί τους, ενώ κρύβονται όταν κάτω από τα γραφεία τους διαδηλώνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες εργαζόμενοι.

Καμιά έκπληξη ούτε για τα «αποτελέσματα» των συναντήσεών τους. Τα βιώνουμε όλοι και όλες χρόνια τώρα, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Για μια ακόμη φορά τους το λέμε καθαρά:

Αποτελέσματα έχουν ΜΟΝΟ οι αγώνες των Συνδικάτων. Από αυτούς τους αγώνες αναγκάστηκε η κυβέρνηση να εντάξει στην ειδική αποζημίωση τους εκατοντάδες χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους του κλάδου. Από αυτούς τους αγώνες ασφάλισε όσους έκαναν μονομερείς δηλώσεις αναστολής. Από αυτούς τους αγώνες έκανε πίσω και διασφάλισε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων δεν είχαν εξασφαλίσει 50 ένσημα.

Κι επειδή τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ομοσπονδία φρόντισαν τους λίγους «αναξιοπαθείς» μεγαλοξενοδόχους, μεγαλοεστιάτορες ή tour operators, η μια με την απαλλαγή τους από μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, δίνοντας νέο πακτωλό επιδοτήσεων και η άλλη με φτηνά, ευέλικτα εργατικά χέρια, δεν μένει παρά οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους να φροντίσουν για τους πολλούς. Αυτούς που έβγαλαν την περασμένη 8ετία 120 δισ. ευρώ και σήμερα είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την εξαθλίωση, την αβεβαιότητα και την πανδημία.

Γι’ αυτό όλοι και όλες 9 Απρίλη σε κάθε περιοχή διαδηλώνουμε με τα σωματεία μας.

Για να παραμείνουμε υγιείς. Για να μην πεινάσει κανείς. Για να γυρίσουμε όλοι στη δουλειά.

Για να έχουμε μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις ανάγκες μας.