Απάντηση στις δηλώσεις Σκουρλέτη

FacebookTwitterGoogle+Share

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης απηύθυνε πρόσκληση στις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές ενώσεις ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης, την Τετάρτη 15 Απρίλη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Αυτό επιλέγει η κυβέρνηση ως λύση για τα φλέγοντα εργασιακά θέματα, αντί να προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις όπως είχε δεσμευθεί τόσο προεκλογικά, όσο κι από τις προγραμματικές δηλώσεις.

Μάλιστα μετά από αυτόν τον πρώτο γύρο «διαλόγου» θα υπάρξει και συνέχεια στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, στην οποία θα σταλεί σύντομα το νομοσχέδιο για σχετική γνωμοδότηση. Άρα κι άλλος γύρος συζητήσεων με αποτέλεσμα να συνεχίζει να «έρχεται» η ελπίδα, να συντηρείται από την κυβέρνηση η αναμονή, ενώ τα προβλήματα συνεχώς διογκώνονται, τα μέτρα που έχουν παρθεί εφαρμόζονται.

Η αναφορά του Υπουργού στην άρση των μισθολογικών διακρίσεων με βάση την ηλικία των εργαζομένων από 1/10/15, αλλά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,91% (650 ευρώ μεικτά), κρύβει το γεγονός ότι οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις ακυρώνουν στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις και τον ίδιο τον κατώτατο μισθό.

Κατά τα άλλα, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον πείρα από τους περίφημους «κοινωνικούς διάλογους», μέσα από τους οποίους οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, συμφώνησαν για τις ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Υπ. Εργασίας  σήμερα 7/4/2015, το ΠΑΜΕ εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

Μετά τις δηλώσεις και τις διαβεβαιώσεις προς την ΕΕ και το ΔΝΤ ότι «πρέπει» και θα πληρωθούν άμεσα οι δόσεις «στην ώρα τους και στο διηνεκές», μετά τις προτάσεις για νέες φοροαπαλλαγές σε «συνεπείς» εργοδότες, η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Εργασίας συνεχίζει να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους. Όλη την προηγούμενη βδομάδα έλεγε ότι θα φέρει νόμο στη Βουλή και αντί γι’ αυτό είχαμε τις ίδιες εξαγγελίες που έχουν γίνει για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες.

 Η σημερινή πρόσκληση προς τους «κοινωνικούς εταίρους» να συζητήσουν πάνω στα θέματα του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ξυπνάει κακές αναμνήσεις στους εργαζόμενους για την πορεία των εξελίξεων. Η επίκληση στον κοινωνικό διάλογο δίνει από τη μία άλλοθι στην κυβέρνηση η οποία κρατά το μαχαίρι και το πεπόνι, από την άλλη δίνει χρόνο στη μεγαλοεργοδοσία να προετοιμάσει την επίθεση σε κάθε κλάδο.

 Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα ένα αίτημα έχουν. Απλό και καθαρό! Εδώ και τώρα με νόμο, η άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ ως ελάχιστη βάση για διαπραγματεύσεις.