Σύγχρονες δωρεάν επαγγελματικές σπουδές για όλους, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα

FacebookTwitterGoogle+Share

Το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού στηρίζει των αγώνα που διεξάγουν οι σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ με τον σύλλογό τους, για να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, που ψηφίστηκε στην Βουλή. Τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των σπουδαστών, αντίθετα σχετίζονται με τις συνολικές ανατροπές στον τομέα της εκπαίδευσης και την προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών για αποφοίτους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα της «αγοράς», δηλαδή χωρίς δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα, προσπαθούν να μας προβάλουν ως θετική κατεύθυνση την παραπέρα σύνδεση των σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων για φτηνό εξειδικευμένο προσωπικό. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μπορούν οι εργοδότες να παρεμβαίνουν πιο άμεσα στο τι τμήματα θα ανοίγουν και θα κλείνουν καθώς και στο περιεχόμενο και την κατεύθυνση των διδασκόμενων μαθημάτων.Το αποτέλεσμα θα είναι να παίρνουν οι σπουδαστές σκόρπιες γνώσεις ανάλογα με το τί απαιτούν κάθε φορά οι εργοδότες για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μάλιστα όπου ήδη σε σχολές τουριστικών επαγγελμάτων διδάσκονται μαθήματα άσχετα με την εκάστοτε ειδικότητά, όπως σε τμήματα διοίκησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων: πώς να στρώνεις κρεβάτια ή ακόμα και πώς να περπατάς και να σερβίρεις γρήγορα.

Αντίστοιχα το ζήτημα της πληρωμής της πρακτικής άσκησης παραμένει στον αέρα.Αντί η κυβέρνηση να νομοθετήσειοι εκπαιδευόμενοι να αμείβονται με το 100% του κατώτατου μισθού της συλλογής σύμβασης του κλάδου μας, αντί να νομοθετήσειτην κατοχύρωση όλων των ενσήμων, που θα προσμετρούνται για την χορήγηση επιδόματος ανεργίας και στην προϋπηρεσία, αναγγέλλει την ίδρυση ενός φορέα με ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στους κατά τόπους επιχειρηματίες και στα γραφεία ευρέσεως εργασίας με ονομασία «γραφεία επαγγελματικής ανάπτυξης και σταδιοδρομίας» καθιερώνοντας  δηλαδή το σύγχρονο δουλεμπόριο.

Για να συσκοτίσουν το παραπάνω ζήτημα προσπαθούν να προβάλουν πως τα γραφεία αυτά θα έχουνε και ελεγκτικό ρόλο για τους όρους με τους οποίους διεξάγεται η πρακτική. Ας μας απαντήσουν:

  • Με ποια κριτήρια θα «ελέγχουν» τους όρους της πρακτικής; Με εκπαιδευτικά ή με κριτήριο το αν εξασφαλίζουμε τα μέγιστα στον εργοδότη «αν βγάζουν οι σπουδαστές την δουλειά»;
  • Πώς ακριβώς θα το καταφέρουν αυτό την στιγμή που μεγάλος αριθμός σπουδαστών στον κλάδο διεξάγουν την πρακτική τους σε νησιά, όπου δεν υπάρχουν ούτε καν υπάλληλοι του ΣΕΠΕ;

Το Συνδικάτο μας στέκεται στο πλάι τον συναδέλφων μας πρακτικάριων, καθώς τα μειωμένα δικαιώματα για αυτούς συμπιέζουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων προς τα κάτω. Δεν είναι λίγες οι φορές που εργαζόμενοι στον κλάδο απολύονται γιατί όπως λένε οι εργοδότες «θα προσλάβουμε πρακτικάριους που μας έρχονται πιο φθηνά». Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Διεκδικούμε:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για όλες τις επαγγελματικές σχολές.
  • Την πληρωμή των εκπαιδευομένων στο 100% του κατώτατου της ΣΣΕ του κλάδου, με ένσημα συντάξιμα που θα προσμετρούνται κανονικά ως προϋπηρεσία.
  • Η πρακτική να διεξάγεται στην ειδικότητα που ο κάθε σπουδαστής διάλεξε και θέλει να ακολουθήσει και όχι με βάση τις ελλείψεις του κάθε ξενοδοχείου.
  • Πρόσληψη προσωπικού με αορίστου χρόνου συμβάσεις σε όλα τα ξενοδοχεία, ώστε να βγαίνει η βάρδια ανθρώπινα και να μην επιφορτίζονται οι πρακτικάριοι με εργασίες πέραν τον αρμοδιοτήτων τους, να έχουν τον χρόνο και την κατάλληλη επίβλεψη ώστε να μαθαίνουν περισσότερα για το αντικείμενό τους .

Συνάδελφοι, μόνομέσα από τον αγώνα μας μπορούμε να καταφέρουμε καλύτερες συνθήκες φοίτησης και δουλειάς. Για αυτό καλούμε όλους τους  σπουδαστές να αγωνιστούν μέσα από τον σύλλογο και το συνδικάτο τους, γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ