- 1η Μάη ΑΠΕΡΓΙΑ: τα κέρδη τους ή οι ζωές μας - Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 στο Σύνταγμα
- Ανακοίνωση στήριξης στον αγώνα των εργαζομένων στη Newrest στο Ελ. Βενιζέλος
- Όχι άλλοι νεκροί για τα κέρδη τους – να παρθούν τώρα μέτρα ασφάλειας – να τιμωρηθούν οι ένοχοι
- Όλοι στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου - 5 Μαΐου στο Whyndham στις 15:30 - Με στάση εργασίας 15:00 - 19:00
- Το δώρο Πάσχα είναι κεκτημένο δικαίωμά μας!
Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Το Συνδικάτο επισιτισμού-τουρισμού δηλώνει την αλληλεγγύη και την στήριξή του στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, εκπαιδευτικών και μαθητών κόντρα στο νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, που ετοιμάζεται να φέρει σε ψήφιση τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση! Εμείς οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό ξέρουμε καλά τι σημαίνει μόρφωση – εμπόρευμα, γιατί πολλοί νέοι συνάδελφοι μας ξεκίνησαν να δουλεύουν στον κλάδο για να αντέξουν το τεράστιο κόστος σπουδών και στα δημόσια πανεπιστήμια και στις ιδιωτικές σχολές, όπως αυτές των τουριστικών επαγγελμάτων.
Με βάση τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων (ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων) και παρεμβάσεις για τα δημόσια πανεπιστήμια, με την ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση της έρευνας, καθώς και μιας σειράς άλλων λειτουργιών του δημοσίου πανεπιστημίου με τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος του είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας στον τομέα της εκπαίδευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο και το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών, που θα καταρτίζεται με βάση το τι αποτελεί κερδοφόρο πεδίο για επένδυση και όχι με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.
Είναι ψέμα ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί αναβάθμιση, ότι δίνει ευκαιρίες σε περισσότερους. Αντίθετα κάνει την μόρφωση πανάκριβο εμπόρευμα και δικαίωμα μόνο όσων βαστάει η τσέπη τους.
Μάλιστα σε μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, η κυβέρνηση προσπαθεί να προβάλλει ότι το νομοσχέδιο αυτό συμβάλει ώστε οι νέοι να μην φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν και να μην πληρώνουν μεγάλα ποσά. Αλλά και ως απάντηση στην αδυναμία των λαϊκών οικογενειών να αντέξουν τα έξοδα σπουδών σε δημόσια πανεπιστήμια έκτος του τόπου κατοικίας τους. Αν λοιπόν η κυβέρνηση ήθελε πράγματι να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα, θα καταργούσε την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αυξάνοντας τις θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια με βάση και τις υπάρχουσες ανάγκες για επιστημονικό δυναμικό, θα αύξανε τις υποδομές των εστιών, θα έδινε επιδοτήσεις ενοικίων και φοιτητικά επιδόματα στο ύψος των αναγκών. Στην ουσία, τα επιχειρήματα για τους νέους που φεύγουν σημαίνουν ότι βλέπουν τους φοιτητές σαν πορτοφόλια για ξεζούμισμα. Και ζητούν να τους αρμέγουν και στην Ελλάδα όπως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης!

Συνάδελφοι, ο αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία μας αφορά όλους, για αυτό διεκδικούμε:
- Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο!
- Όχι στα ιδιωτικά, μη κρατικά πανεπιστήμια- όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16
- Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16
- Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές
- Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων-Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
- Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ