Ανακοίνωση της ΔΑΣ για τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας

FacebookTwitterGoogle+Share

Η άρνηση των παρατάξεων της ΝΔ (ΔΑΚΕ, ΕΝΟΤΗΤΑ), του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ) και του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΜΕΙΣ – ΑΡΚΙ) που είναι και πλειοψηφία στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας ώστε να οργανωθεί η ενημέρωση και η αγωνιστική – απεργιακή απάντηση των εργαζομένων της Αθήνας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης καταγράφηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, την Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη.

Αρνήθηκαν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ που περιλάμβανε την άμεση συνεδρίαση της διοίκησης τη Δευτέρα 5 ή την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη, την οργάνωση της πλατιάς ενημέρωσης των συνδικάτων και των εργαζομένων στηρίζοντας μεταξύ άλλων τη μαζική σύσκεψη που οργανώνουν Ομοσπονδίες και σωματεία της Αττικής στις 13 Σεπτέμβρη και θέτοντας ταυτόχρονα ένα σχέδιο κλιμάκωσης πολύμορφης αγωνιστικής και απεργιακής κινητοποίησης.

Η επίφαση της άρνησής τους ήταν ότι δεν είχε συνεδριάσει η ΓΣΕΕ και ότι θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις της. Ποιας ΓΣΕΕ; Αυτής που εδώ και ενάμιση μήνα που έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση με τις δηλώσεις Γεωργιάδη για 16ωρες δουλειάς δεν έχει βγάλει ένα δελτίο τύπου;

Της ΓΣΕΕ που στην 4σέλιδη ανακοίνωση για τη ΔΕΘ δε λέει κουβέντα ότι υπάρχει νομοσχέδιο; Που αρνείται να κάνει έστω και συνεδρίαση; Είναι αμέτρητος ο κατάλογος των παραδειγμάτων που επιβεβαιώνουν τη στήριξη της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τη ΔΕΘ αναπαράγει την πάγια και βασική θέση της για μια πιο δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση αυτής της βαρβαρότητας επιδιώκοντας να εγκλωβίσει εργατικές δυνάμεις στη λογική του “μονόδρομου”, στη λογική της υποταγής στη στρατηγική του κεφαλαίου, στη γραμμή του κοινωνικού διαλόγου, ότι οι αγώνες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Όμως αυτά τα προσχήματα στην τοποθέτηση των συνδικαλιστών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΑ δεν μπορούν να κρύψουν την ουσιαστική στήριξη που δίνουν στην κλιμάκωση της αντεργατικής πολιτικής, το χώρο και το χρόνο που δίνουν στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους να προπαγανδίσουν το νομοσχέδιο παρουσιάζοντας μια αντεστραμμένη πραγματικότητα, παρουσιάζοντας αυτή τη βαρβαρότητα ως “μάνα εξ ουρανού” για τους εργαζόμενους. Γι΄ αυτό άλλωστε αυτές οι δυνάμεις είχαν καταπιεί τη φωνή τους, πέρασαν 10 ημέρες από την κατάθεση του νομοσχεδίου για να βγάλουν μια ανακοίνωση.

Μια ανακοίνωση που ενώ κάνει μια σειρά σωστές διαπιστώσεις για τις αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή του νομοσχεδίου, την ίδια στιγμή βγάζει λάδι την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τους επιχειρηματικούς ομίλους για λογαριασμό των οποίων ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Λένε ότι “αυτά που γράφει το νομοσχέδιο δεν τα γράφει η ευρωπαϊκή οδηγία”. Μα με οδηγία της Ε.Ε. νομοθετήθηκε η δουλειά για 13ώρες την ημέρα, με οδηγία της Ε.Ε. κατοχυρώνεται τώρα η πολλαπλή απασχόληση στα πλαίσια του 13ωρου. Τι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν;

Επίσης ο χαρακτηρισμός του νομοσχεδίου ως “αντιαναπτυξιακού” κρύβει ότι υλοποιείται ο πάγιος στόχων των επιχειρηματικών ομίλων, η πλήρης κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, η ένταση της ευελιξίας, της εκμετάλλευσης, της πληρωμής με την ώρα. Έτσι οι συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να δουλεύουν τη γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού, ότι μπορεί να συνυπάρξει η ευημερία των εργαζομένων με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων την ίδια στιγμή που ο λαός αναστενάζει από την ακρίβεια, τα χρέη, τους πλειστηριασμούς, τη φτώχεια για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι την επενδυτική βαθμίδα. Πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία.

Όσο για το δια ταύτα, ότι το ΕΚΑ “…θα αγωνιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα…” τι ακριβώς εννοεί; Θα πάει στα δικαστήρια; Το έκανε με το νόμο Χατζηδάκη. Όμως ο νόμος Χατζηδάκη έμεινε στα χαρτιά σε πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις και αγώνες που υπέγραψαν συλλογικές συμβάσεις και απειθάρχησαν στο κατασταλτικό πλαίσιο του. Τέτοιοι μαζικοί, μαχητικοί, ενωτικοί αγώνες, με προμετωπίδα τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, χρειάζονται και σήμερα για να μην περάσει το νέο αντεργατικό έκτρωμα, για να ανοίξει ο δρόμος για νέες κατακτήσεις για τους εργαζόμενους.

Καλούμε όλα τα σωματεία – μέλη του ΕΚΑ να οργανώσουν την ενημέρωση και την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι σε αυτή τη νέα επίθεση. Να πάρουν μαζικά μέρος στη σύσκεψη των σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, στις 7.30μμ, στο θεατράκι του πολυχώρου στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας για την οργάνωση της πολύμορφης αγωνιστικής και απεργιακής κινητοποίησης.

Ζητάμε άμεσα να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΑ και καταθέτουμε το ίδιο σχέδιο κλιμάκωσης πολύμορφης αγωνιστικής και απεργιακής κινητοποίησης. Αντίστοιχο αίτημα για συνεδρίαση έχουν καταθέσει οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ.