Σύσκεψη των συνδικάτων στο Σπόρτιγκ: Απεργιακός ξεσηκωμός στις 9 Νοέμβρη

FacebookTwitterGoogle+Share

Με αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα στην οργάνωση της μάχης για την επιτυχία της Γενικής Απεργία στις 9 Νοέμβρη και των απεργιακών συγκεντρώσεων. Στην Αθήνα στα προπύλαια στις 10.30π.μ.  

Συνέχιση των αγώνων των εργαζομένων στον κλάδο μέσα από την προετοιμασία της απεργίας δίνει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρός της, Δημήτρης Μπάτης. Υπενθύμισε τον πολύμηνο αγώνα των μεταλλεργατών της ΛΑΡΚΟ αλλά και τη μάχη για να επιστρέψουν στη θέση τους οι απολυμένοι συνδικαλιστές εργαζόμενοι στην «Edilmac», θυγατρική της «Ελληνικός Χρυσός». Αναφέρθηκε ακόμα στο δυστυχήματα  στα μεταλλεία Φωκίδας που κόστισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο, καταγγέλλοντας πως οι εργαζόμενοι έχουν επανειλημμένα αναδείξει την έλλειψη μέτρων προστασίας στον συγκεκριμένο χώρο χωρίς ποτέ να ληφθούν μέτρα. «Ψηλά το κεφάλι. Όλες και όλοι στην απεργία», κατέληξε.

Στις μεγάλες ελλείψεις, τις 60 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, και στα προβλήματα που δημιουργεί αναφέρθηκε η Σοφία Ζώρη, παιδίατρος στο Αγία Σοφία, μέλος της πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ. Οι λίστες αναμονής των μικρών ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν, η δυσλειτουργία του μικροβιολογικού τμήματος, είναι προβλήματα που έβγαλαν τους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό στον δρόμο του αγώνα, οργανώνοντας μια ιδιαίτερα πετυχημένη απεργία και διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας. «Εμείς οι γιατροί στο Παίδων ζητάμε τα αυτονόητα. Να έχουν τα παιδιά την Υγεία που τους αξίζει και εμείς να εργαζόμαστε αξιοπρεπώς», σχολίασε.

Το υπουργείο Υγείας που έσυρε για μια ακόμα φορά στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς κατήγγειλε η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου  «Ρόζα Ιμβριώτη». Σκιαγραφώντας τα κενά και τις ελλείψεις στα δημόσια σχολεία, αλλά και τους παγωμένους μισθούς και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των Συλλόγων. «Απεργούμε στις 9 Νοέμβρη μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Κλείνουμε εκείνη τη μέρα τα σχολεία για να παραμείνουν πραγματικά ανοιχτά το επόμενο διάστημα», κατέληξε.

Το εργοδοτικό «επιχείρημα» πως δεν προστατεύεται από την απόλυση γιατί το Σωματείο δεν είναι εγγεγραμμένο στο ΓΕΜΗΣΟΕ κατήγγειλε ο απολυμένος συνδικαλιστής Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ και του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα». «Δε βάζουμε το κεφάλι κάτω», τόνισε μιλώντας για τον αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο, επισημαίνοντας ότι αυτό που δίνει δύναμη στους απεργούς είναι η συγκινητική αλληλεγγύη που δέχονται από νέους, απόμαχους της δουλειάς, συναδέλφους τους από άλλους χώρους, μαζικούς φορείς. Από το βήμα της σύσκεψης υπενθύμισε την επίθεση της εργοδοσίας που έχει θέσει στο στόχαστρο της απόλυσης 17 εργαζόμενους, όλοι τους μέλη του Σωματείου. «Είμαστε καθημερινά εκεί. Ζητάμε την ανάκληση των απολύσεων. Ζητάμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης», τόνισε και προανήγγειλε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. «Ετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη απεργία, με όπλο μας την αλληλεγγύη. Θα νικήσουμε», είπε και χειροκροτήθηκε θερμά.

Μιλώντας ο ο Βασίλης Γκιτάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πειραιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε πολύμηνη φυλάκιση για συνδικαλιστική δράση, ξεκαθάρισε ότι «το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απασχολεί όλους τους εργαζόμενους είναι με ποιον τρόπο θα συμβάλει στην επιτυχία της απεργίας», προκειμένου να δοθεί μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση που καλεί τον λαό «να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι». Δίπλα στις ευθύνες της κυβέρνησης, επισήμανε και εκείνες της τοπικής διοίκησης, των δημάρχων, που υλοποιούν επίσης την αντιλαϊκή πολιτική. Μάλιστα, ως εργοδότες χιλιάδων εργαζομένων διακρίνονται για την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις διώξεις της συνδικαλιστικής δράσης.