Ανακοίνωση του Συνδικάτου για την Απεργία της 16ης Σεπτεμβρίου

FacebookTwitterGoogle+Share

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 16/9/2022 η απεργία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Αττικής που οργανώθηκε από το Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου με κύριο αίτημα την υπογραφή Τοπικής κλαδικής Σύμβασης εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Παρά τις προσπάθειες εκβιασμού και τρομοκρατίας ακόμα και προσπάθειας μέσω δωροεπιταγών, παράθεση δείπνου σε καμαριέρες κι άλλα κόλπα από την πλευρά της εργοδοσίας, σε διάφορα ξενοδοχεία όπως το ΤΙΤΑΝΙΑ και το INTERCONTINENTAL απέναντι στους απεργούς, η κινητοποίηση ήταν επιτυχημένη καθώς καταγράφηκε μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων.

Κατά τη συνάντηση αντιπροσωπίας του Συνδικάτου με τον Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας όπου κατατέθηκε το πλαίσιο αιτημάτων της απεργίας, διαπιστώθηκε για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση πρώτα νομοθετεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου και μετά κάνει τον Πόντιο Πιλάτο οχυρωμένη πίσω από το αντεργατικό νόμο έκτρωμα του Χατζηδάκη στον οποίο μας παραπέμπουν λες και δεν είναι αυτοί μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που διαδέχτηκαν στην κυβέρνηση που  τον στήριξαν και τον υπερψήφισαν στη Bουλή.

Δεν είχαν κουβέντα δηλαδή να πουν ούτε για τις τραγικές συνθήκες αμοιβής και εργασίας που έχουν δημιουργηθεί στο κλάδο ούτε για το πογκρόμ απολύσεων συνδικαλιστών που άνοιξε ο αντισυνδικαλιστικός νόμος με σημαντικότερο παράδειγμα τις απαράδεκτες απολύσεις 2 μελών της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου από το HILTON του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου και του μέλους του Δ.Σ του επιχειρησιακού σωματείου στο Grant Resort Lagonissi του ομίλου Μαντωνανάκη.

Στην συνέχεια η πορεία των εργαζομένων κατευθύνθηκε στα γραφεία της Ε.Ξ.Α. (Ένωση Ξενοδόχων Αττικής) όπου και εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της ένωσης και αντιπροσωπίας του συνδικάτου.

Το Συνδικάτο έβαλε ξανά  το ζήτημα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για υπογραφή τοπικής κλαδικής σύμβασης εργασίας  με βάση την πρόταση σχεδίου σύμβασης που έχει αποφασίσει το Συνδικάτο και τα μέλη του μέσα από τις Γ.Σ. κι έχει σταλεί εδώ και μήνες στην Ένωση.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων οχυρώθηκαν για ακόμα μια φορά πίσω από την Πανελλαδική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας και αρνήθηκαν κάθε ενδεχόμενο συζήτησης για τοπική όσο βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με την ομοσπονδία για την νέα ΣΣΕ. Ενώ την ίδια ώρα η ενημέρωση που έγινε από την ΠΟΕΕΤ μετά την επιστολή του Συνδικάτου είναι ότι οι ξενοδόχοι ζητούν ξανά το 10ωρο όπως υπογράφτηκε στη Ρόδο από την παράταξη της πλειοψηφίας της διοίκησης της ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ) και όπως είχαν υπογράψει οι ίδιοι παλιότερα.

Το Συνδικάτο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα σταματήσει τις κινητοποιήσεις μέχρι να υπογραφή στην Αττική ΣΣΕ η οποία θα ικανοποιεί τα αιτήματα των εργαζομένων ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες της μεγάλης  ακρίβειας που σαρώνει τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών. 

Οι προσπάθειες των ξενοδόχων να ενσωματώσουν όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις του νόμου Χατζηδάκη με τα απλήρωτα 10 ώρα – 7ήμερα δεν θα περάσει, θα μας βρουν όλους στο δρόμο κι έξω από τα ξενοδοχεία τους.

Συνεχίζουμε τη μάχη μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας, σε συντονισμό με τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία προετοιμάζουμε την Πανεργατική απεργία της 9ης Νοεμβρίου.

Η Κεντρική Διοίκηση