Εργοδότες & κυβερνήσεις δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές παρά μόνο κέρδη και ζημιές

FacebookTwitterGoogle+Share

Εκφράζουμε για άλλη μια φορά τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια ενός ακόμα αδικοχαμένου συναδέλφου μας στη μάχη για το μεροκάματο.

Ένας ακόμα συνάδελφος μας, 30χρονος μετανάστης διανομέας της «Efood», σκοτώθηκε χθες Τετάρτη 27/7/2022 σε τροχαίο εργατικό ατύχημα, στην Λ. Κηφισίας με Καποδιστρίου. Ο συνάδελφος ήταν freelancer, που σημαίνει αμοιβή ανά παραγγελία, δουλειά μέχρι να συμπληρωθεί το μεροκάματο.

Ο κατάλογος των σακατεμένων και των σκοτωμένων μεγαλώνει σε καθημερινή βάση στη μάχη για το μεροκάματο, επιβεβαιώνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το επάγγελμά μας είναι βαρύ και ανθυγιεινό, με τεράστιους κινδύνους. Επιβεβαιώνοντας ότι εργοδότες και κυβερνήσεις δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές παρά μόνο κέρδη και ζημιές.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας είναι εγκληματικές. Προωθούν με ταχείς ρυθμούς το μοντέλο του freelancing στη διανομή μέσω του εκτρωματικού νόμου Χατζηδάκη οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια κάθε μέρα στην κυριολεξία διανομείς στο νοσοκομείο αλλά και στο νεκροταφείο. Αρνούνται κατηγορηματικά να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των σωματείων για να βγει άμεσα υπουργική απόφαση για το καθορισμό τον ΜΑΠ και την ασφάλεια των οχημάτων.

Αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημα για ένταξη στα ΒΑΕ. Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι για Μέτρα Ατομικής Προστασίας στα μαγαζιά είναι ανύπαρκτοι και η χορήγηση για την αποζημίωση 15% του οχήματος των διανομέων που ισχύει από το 4611/19 όπως και στον ν. 4808/21 συνεχίζει στην ουσία να απαλλάσσει τους εργοδότες από το σύνολο του κόστους των οχημάτων και την υποχρέωση τους να παρέχουν εταιρικά οχήματα με προδιαγραφές ασφάλειας των οδηγών.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους διανομείς στο κλάδο να οργανωθούν στο Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία και να παλέψουμε οργανωμένα για τη ζωή μας για την ασφάλεια μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να χορηγηθούν όλα τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους διανομείς, εταιρικό μηχανάκι, συντήρηση και καύσιμα στην αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη.
  • Ένταξη ΤΩΡΑ της ειδικότητας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα!
  • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αναγνώριση του συνεργατικού μοντέλου ως εξαρτημένη εργασία. Να τηρείται απαρέγκλιτα το 8ωρο- 5θήμερο- 40ωρο με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Απαγόρευση της διανομής σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ορισμός χιλιομετρικής απόστασης για τη διανομή

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ