Χωρίς καμιά προστασία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό!

FacebookTwitterGoogle+Share

Με απόλυτη συνέπεια ως προς την ικανοποίηση των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας, το υπουργείο εργασίας και η κυβέρνηση δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στους εποχικούς εργαζόμενους του κλάδου.

Ο φετινός χειμώνας δεν θα έχει ΚΑΜΙΑ προστασία για τους ανέργους!

  • Οι εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό μένουν για δεύτερη χρονιά χωρίς δουλειά και χωρίς επίδομα ανεργίας.
  • Ενεργοποιείται ο κόφτης των 400 ημερών επιδότησης για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα οι περσινές παρατάσεις του επιδόματος ανεργίας να αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εποχικών από τη φετινή επιδότηση.
  • Η τροπολογία για τα 50 ένσημα αφήνει εκτός επιδότησης ανεργίας όλους όσοι δεν έχουν προσληφθεί από τους ξενοδόχους το καλοκαίρι του 2021, ακόμη κι αν μονομερώς ανέστειλαν τις συμβάσεις τους, όπως είχαν δικαίωμα, τον Μάη και τον Ιούνη.
  • Όσοι δούλεψαν για πρώτη φορά φέτος θα περάσουν χειμώνα χωρίς εισόδημα, αφού δεν έχουν καμιά πρόσβαση σε καμιά επιδότηση του ΟΑΕΔ, γιατί το 2020, με κλειστές επιχειρήσεις, δεν είχαν 80 ημέρες ασφάλισης.
  • Και συνολικά όσοι είχαν συμβάσεις σε μονομερή αναστολή είναι αποκλεισμένοι από επιδόματα ασθένειας, ενώ σύντομα θα μείνουν έξω από κι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η εφαρμογή όλων των διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη συνοδεύεται από ακόμη χειρότερα μέτρα που χτυπούν ακόμη και την ελάχιστη προστασία που είχε απομείνει για τους άνεργους που αποτελούν την πλειοψηφία στον επισιτισμό και τουρισμό κάθε χειμώνα. Κόβουν την μισή ανάσα των εποχικών -αυτά τα 400 ευρώ για τρεις μήνες κάθε χρόνο- για να ταΐσουν ξανά και ξανά με νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο. Τους ξεζουμίζουν για λίγους μήνες με μισθούς που δεν φτάνουν για να ζήσει κανείς ούτε δεκαήμερο, για να τους έχουν στα αζήτητα, χωρίς εισόδημα μέχρι την επόμενη σεζόν.

Το σύνθημα εκατοντάδων συνδικάτων μέσα στην πανδημία: «κανένας εργαζόμενος μόνος του» είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.

Τώρα είναι η ώρα να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η οργάνωση σε κάθε σωματείο για να σηκώσουμε νέους αγώνες απέναντι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στην κυβέρνησή τους.

Μαζί με την πάλη για ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, πληρωμένες υπερωρίες, προστασία της συνδικαλιστικής δράσης απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος.
  • Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
  • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

 

Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων