Εκλογοαπολογιστική συνέλευση Συνδικάτου: Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη συνέχιση του αγώνα (photo-video)

FacebookTwitterGoogle+Share

To Συνδικάτο  Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής πραγματοποίησε με επιτυχία την Γενική Εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση το απόγευμα της Δευτέρας 6 Σεπτεμβρίου.

Η συνέλευση έγινε με μαζική συμμετοχή στον ανοιχτό χώρο της πλατείας Κλαυθμώνος, ώστε να μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Οι εργαζόμενοι συζήτησαν για τον απολογισμό δράσης των προηγούμενων ετών, δράσης που ξεδιπλώθηκε κάτω από τις συνθήκες που διαμόρφωσαν οι επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης στον κλάδο. Με όπλο την πλούσια πείρα από τις συλλογικές διαδικασίες, την αγωνιστική διεκδίκηση, την οργάνωση κινητοποιήσεων το Συνδικάτο προετοιμάζεται για τη μάχη των αρχαιρεσιών, με στόχο τη μαζικοποίηση των γραμμών του και την ενίσχυση των δυνάμεών του μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος.

Στη συνέλευση έγινε μυστική ψηφοφορία για τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό και για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής. Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς επιβεβαιώνει «ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν και υλοποιούνται ήρθαν για να μείνουν και κυρίως αφορούν την ακόμα παραπέρα γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, με όλα τα είδη των συμβάσεων, την κατάργηση του 8ωρου, τη συνέχεια της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με ζεστό χρήμα που βγαίνει από την τεράστια φοροληστεία όλου του λαού» σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γιώργος Στεφανάκης.

Όπως εξήγησε στην εισηγητική του τοποθέτηση, η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς ξεπερνά κάθε προηγούμενο: «Ένας εργαζόμενος πλέον κάνει τη δουλειά που θα έκαναν 3, η καμαριέρα πλέον αναγκάζεται να καθαρίζει τη μέρα πάνω από 20 δωμάτια εκτελώντας καθήκοντα βαλέ, ο μάγειρας λάντζα, η ρεσεψιόν κάνει και γκρουμ και δεν συμμαζεύεται».

Πρωτοπόροι σε αυτό έχουν αναδειχθεί οι μεγάλοι όμιλοι, όπως τόνισε, δηλαδή όλοι αυτοί που μέχρι το 2019 «μπούκωσαν» από τα κέρδη που έφεραν τα ρεκόρ των εσόδων και των αφίξεων. «Τελικά ακόμα δεν έχουν απαντήσει όλοι αυτοί και οι κυβερνήσεις τους, πού πήγαν όλα αυτά τα κέρδη; Πώς και από τη μια στιγμή στην άλλη δεν έχουν να πληρώσουν μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, επιδόματα αδείας, δώρο Χριστουγέννων;» σχολίασε. Σήμερα, οι εργαζόμενοι έχουν  πείρα και από την εποχή που η κερδοφορία των επιχειρήσεων βρισκόταν στα ύψη και από την περίοδο που εμφάνισε κάμψη. «Ούτε στη μία περίπτωση, ούτε στην άλλη κερδίζαμε εμείς οι εργαζόμενοι. Και στις δύο περιπτώσεις χάναμε» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

«Η περίοδος της μεγάλης ανάπτυξης συνδέθηκε με την κατάργηση στην ουσία της κλαδικής σύμβασης στον Επισιτισμό, με την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία, μειώσεις μισθών, 10ωρα και 7ήμερα, την ελαστική απασχόληση και τα δουλεμπορικά γραφεία. Ενώ όλη αυτή την περίοδο μπαινοβγαίναμε από την αναστολή στην εργασία στην καλύτερη περίπτωση με πολλούς, κυρίως εποχικούς συναδέλφους, να μένουν μήνες χωρίς καθόλου εισόδημα» υπενθύμισε.

Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη μας καθημερινά στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, για να διεκδικήσουμε όλα όσα παράγουμε εμείς οι ίδιοι με τον ιδρώτα μας και να ζήσουμε στο ύψος των σημερινών αναγκών μας.