Για το εργατικό ατύχημα εργαζόμενου delivery στο κατάστημα Domino’s Καλλιθέας στις 30/7

FacebookTwitterGoogle+Share

 

Για το εργατικό ατύχημα εργαζόμενου delivery στο κατάστημα Dominos Καλλιθέας στις 30/7

 

Δυστυχώς, με τραγικό τρόπο ερχόμαστε ξανά αντιμέτωποι με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι στο πόστο του delivery. Χτες 30/7 ένα μέλος της οικογένειάς μας, συνάδελφος διανομέας από το κατάστημα Dominos Καλλιθέας τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της εργασίας του με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και να χειρουργηθεί.

 

Οι εργαζόμενοι της Dominos ευχόμαστε στον συνάδελφο μας περαστικά και γρήγορη ανάρρωση.

 

Το ατύχημα του συναδέλφου πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που μας «αξιολογούν»  με σκοπό να νομιμοποιήσουν ακόμα περισσότερο μέσα από νέες συμβάσεις τα ωράρια λάστιχο, την εντατικοποίηση της δουλειάς και το ξεζούμισμα των εργαζομένων με το λιγότερο κόστος για την εταιρεία. Αυτό συμβαίνει την στιγμή που εργαζόμαστε χωρίς σταθερό ωράριο με πίεση για την επίτευξη στόχων και χρόνων όταν έχει δουλειά το μαγαζί, ενώ όταν δεν έχει δουλειά μας κόβουν τις ώρες στο μισό με αποτέλεσμα να μένουμε ξεκρέμαστοι δουλεύοντας 1 και 2 ώρες την μέρα.

 

Οι συνθήκες αυτές επιβαρύνονται πολλές φορές από την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, αλλά και την πίεση, για γρήγορη «εξυπηρέτηση». Η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς δεν ξεπερνά σε μισθό τα 500 ευρώ. Είμαστε επίσης πολλοί αυτοί που αναγκαζόμαστε να κάνουμε και δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουμε, με αποτέλεσμα να δουλεύουμε 13 ώρες την ημέρα και στην κυριολεξία να εξαντλούμαστε, άρα να μειώνονται και οι δυνάμεις μας, τα αντανακλαστικά που χρειαζόμαστε για να οδηγούμε σε τέτοιες συνθήκες.

 

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι στον κλάδο την γνωρίζουμε και την ζούμε καθημερινά. Η επικινδυνότητα του επαγγέλματος δεν πρέπει να γίνεται άλλοθι για την εργοδοσία και την κυβέρνηση, ώστε να ξεφεύγει από τις βαριές ευθύνες που φέρει για τις συνθήκες που κυριαρχούν στον κλάδο συνολικά και στο συγκεκριμένο πόστο ειδικότερα.Αντίστοιχα ατυχήματα σημειώνονται σε όλη την χώρα, τα τελευταία 2 χρόνια μετράμε δεκάδες τραυματισμούς και θανάτους συναδέλφων.

 

   Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, έχουμε διέξοδο: Να μην είναι κανένας εργαζόμενος μόνος του, με οργάνωση στο Συνδικάτο να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν. Ως ελάχιστα μέτρα για την βελτίωση των όρων εργασίας και τα μέτρα ασφαλείας στους διανομείς και συνολικά τους εργαζόμενους στον επισιτισμό απαιτούμε:

 

  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. 5ημερο, 7ωρο με αποδοχές 8ωρου. Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Σύμβαση εργασίας με σταθερό ωράριο για όλους και αύξηση του ωρομίσθιου.
  • Να γίνει η Κλαδική ΣΣΕ στον Επισιτισμό υποχρεωτική, με επαναφορά όλων των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα.
  • Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες (καύσωνας, χιόνι κλπ).
  • Να καταργηθεί το παράτυπο σύστημα-ποινολόγιο με τους 3 πόντους που ισοδυναμούν με απόλυση.
  • Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής όλων των καταστημάτων σε κάθε περίσταση.

Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στην Dominos

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων & συναφών Επαγγελμάτων νομού Αττικής