Τόσα χρόνια θυσίες, και στο τέλος….. κορονοϊος!

FacebookTwitterGoogle+Share

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Τόσα χρόνια θυσίες, και στο τέλος….. κορονοϊος!

Με εξαίρεση ένα μικρό «στραβοπάτημα» την περίοδο 2011-12, όλα τα τελευταία χρόνια οι μεγάλοξενοδόχοι θησαύρισαν με δισεκατομμύρια ευρώ στις πλάτες των εργαζομένων. Τόσα χρόνια τώρα, αυτού του είδους την «ανάπτυξη» την πληρώσαμε με ιδρώτα και αίμα.
Μετά από τόσα χρόνια τέτοιας εκμετάλευσης, μόλις λίγες μέρες «χασούρας» από τα κέρδη τους ήταν αρκετές για να καταλήξουν στο ποιος πληρώνει και πάλι τα «σπασμένα».
Χωρίς να παραβλέπουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την επιδημία του κορονοϊού, δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε ότι χτυπάνε ξανά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας. Αποφάσισαν όλοι μαζί, ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, Ενώσεις Ξενοδόχων και κυβέρνηση να τα φορτώσουν στους εργαζόμενους.
Ήδη έχουν έρθει καταγγελίες συναδέλφων για απολύσεις, αλλαγές στα ωράρια, μείωση των ωρών εργασίας, αναγκαστικές άνευ αποδοχών άδειες.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι εξαγγελίες για τη δημόσια Υγεία δε λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, μας λένε πως για την εξάπλωση του κορονοϊού ευθύνονται οι πολίτες, προσπαθούν να κρύψουν τη γύμνια του συστήματος υγείας. Το δημόσιο σύστημα Υγείας είχε και έχει τεράστια κενά σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και υλικά. Οι 2.000 προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δε φτάνουν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες της σημερινής περιορισμένης εξάπλωσης του ιού, πόσο μάλλον τις ανάγκες αντιμετώπισης πλατιάς εξάπλωσής της.
Η άδεια ειδικού σκοπού που νομοθετήθηκε για τους εργαζόμενους γονείς μεταθέτει το βάρος στους εργαζόμενους πετσοκόβοντας ένα από τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει, την κανονική άδεια με αποδοχές. Μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος εάν συνεχιστεί η πανδημία και τον Απρίλη, να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων. Ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι με διαλείπουσα εργασία, από εργολαβικές εταιρείες μένουν εκτός δουλειάς χωρίς κανένα εισόδημα.
Ενώ οι εργαζόμενοι μένουν στην ουσία χωρίς εισόδημα, η κυβέρνηση προβλέπει για τις επιχειρήσεις αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ. Δηλαδή οι επιχειρηματίες που μέχρι σήμερα θησαυρίζουν θα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης και από την άλλη οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με ανεργία, απληρωσιά και με την κανονική τους άδεια.
Τόσα χρόνια εμείς οι εργαζόμενοι πληρώσαμε τη χασούρα τους στην κρίση, πληρώσαμε την ανάπτυξη τους, τώρα πληρώνουμε και τον κορονοϊό! Η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού έγινε πύργος από τραπουλόχαρτα μπροστά στον κορονοϊό, αφού το σάπιο σύστημα στο οποίο ζούμε πραγματικά δε μπορεί να καλύψει την πρόληψη, την υγεία, τη δουλειά και συνολικά τη ζωή των εργαζομένων.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, για άλλη μια φορά η πλειοψηφία στο Σωματείο Ξενοδοχουπαλλήλων σφυρίζει αδιάφορα, εξυπηρετώντας στην ουσία τις επιδιώξεις των εργοδοτών.
Συναδέλφισσα, συνάδελφε δεν είσαι μόνος σου. Ως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ είμαστε δίπλα σου! Δίπλα σου είναι και το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού και συνολικά οι ταξικές δυνάμεις.
Σε καλούμε να μη δεχτείς, να μην υπογράψεις αλλαγή στη σύμβαση σου. Να μη δεχτείς και να μην υπογράψεις άδειες άνευ αποδοχών, κατάργηση δικαιωμάτων. Άμεσα ενημέρωσε το Συνδικάτο, ώστε συλλογικά να αποτρέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε σήμερα.

ΑΡΚΕΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Απαιτούμε από τους εργοδότες και την κυβέρνηση:

• Να μην εφαρμοστεί σε κανένα χώρο δουλειάς η εκ περιτροπής εργασία.
• Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.
• Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.
β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.
• Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους στην περίπτωση που δεν προσληφθούν από τα εποχικά ξενοδοχεία μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.
• Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (διαλείπουσα εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κλπ).
• Έκτακτη ενίσχυση για τους εργαζόμενους όπου λόγο της πανδημίας οι επιχειρήσεις που απασχολούνται μειώνουν ή σταματούν τη δραστηριότητα τους.
• Άμεσα να παρθούν τα απαραίτητα μετρά υγιεινής στα ξενοδοχεία, δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία μας.
• Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας – συντήρησης, ώστε οι χώροι να απολυμαίνονται επαρκώς και να είναι ασφαλείς για χρήση.
• Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
• Να αυξηθούν τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
• Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.

Στοιχεία επικοινωνίας με το Συνδικάτο:

Email: setepethess@gmail.com
Τηλέφωνα: 6973311296
6955530929