H μαζική παρέμβαση του Συνδικάτου και σωματείων του κλάδου στην ΠΟΞ

FacebookTwitterGoogle+Share

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) πραγματοποίησε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, στο πλαίσιο της σημερινής τετράωρης στάσης εργασίας από τις 4 μ.μ. ως τις 8 μ.μ. για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου και διοικήσεων σωματείων του κλάδου πραγματοποίησαν παρέμβαση για τη ΣΣΕ και τα δικαιώματά τους σε εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ). Στο πλευρό τους παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών ενώσεων αρνήθηκαν να αποκαλύψουν στα σωματεία το περιεχόμενο της συζήτησης σχετικά με τη ΣΣΕ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που είχαν με την πλειοψηφία της διοίκησης της κλαδικής Ομοσπονδίας, χωρίς ωστόσο να διαψεύσουν τίποτε από τα όσα αντεργατικά έχουν διαρρεύσει.

Από την πλευρά τους τα μέλη του Κλαδικού Συνδικάτου και των σωματείων ξεκαθάρισαν ότι δεν θα περιμένουν την τυπική λήξη της σύμβασης. Απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να αξιοποιήσουν και την απεργία στις 18 Φλεβάρη για το Ασφαλιστικό, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς χωρίς να παραχωρηθεί κανένα δικαίωμα και καμία κατάκτηση.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων
Σε ανακοίνωσή του το Κλαδικό Συνδικάτο σχετικά με τη σημερινή κινητοποίηση αναφέρει τα εξής:

«Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία που συμμετείχαμε σήμερα στην κινητοποίηση – στάση εργασίας έξω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες απαιτήσεις των ξενοδόχων, μπροστά στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στα ξενοδοχεία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων άρπαξε την ευκαιρία που της έχουν δώσει μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) που διατηρούν τον άθλιο νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου και εκβιάζει τους ξενοδοχοϋπάλληλους για να υπογράψουν την καταδίκη τους μπροστά στη λήξη της κλαδικής ΣΣΕ στα Ξενοδοχεία.

Πριν λίγες μέρες, όλοι μαζί, ξενοδόχοι και κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Τουρισμού πανηγύριζαν για τα ρεκόρ κερδών των επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους – 18 δισ. έσοδα, 33 εκατομμύρια αφίξεις. Η μία χρονιά καλύτερη από την προηγούμενη για τους ξενοδόχους, που ταυτόχρονα απολαμβάνουν από την κυβέρνηση πολλές φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις από αναπτυξιακά προγράμματα, μείωση εργοδοτικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, έναν πακτωλό χρημάτων που είναι αποτέλεσμα της τεράστιας φοροληστείας που δέχονται οι εργαζόμενοι. Και επειδή δεν έχουν τελειωμό τα δωράκια των κυβερνήσεων προς τους ξενοδόχους, έχουν αρχίσει τη συζήτηση ώστε να τους παραδώσουν και όσους αιγιαλούς έχουν απομείνει ανεκμετάλλευτοι.

Πέρα όμως από τα πανηγύρια, κανείς από τους ξενοδόχους και την κυβέρνηση δεν μίλησε για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που έχουν επιβάλει μέσα στα ξενοδοχεία και που τις αξιοποίησαν για να αυγατίσουν τα κέρδη τους.

Κανένας από αυτούς δεν λέει ότι υπονομεύουν και ότι στην ουσία δεν εφαρμόζουν ούτε καν τη κλαδική σύμβαση που οι ίδιοι έχουν υπογράψει. Ότι η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, δουλεύουμε σε καθεστώς πραγματικής ομηρίας, με συμβάσεις εκ περιτροπής ορισμένου χρόνου από 0 έως 22 μεροκάματα. Ότι μας έχουν παραδώσει σε εργολάβους και μας πληρώνουν με 600 στην καλύτερη περίπτωση.

Τα δισεκατομμύρια των εσόδων που πανηγυρίζουν είναι αποτέλεσμα της κατάργησης της σταθερής δουλειάς, της επέκτασης των ελαστικών μορφών απασχόλησης, του σύγχρονου δουλεμπορίου που έχουν διαμορφώσει στα ξενοδοχεία.

Όμως όλα αυτά δεν φτάνουν για τους ξενοδόχους. Δεν χορταίνουν. Θέλουν να μας καταργήσουν ακόμα περισσότερα δικαιώματα, για να υπηρετήσουν τον ανταγωνισμό ανάμεσά τους, με σκοπό να συνεχίσουν να θησαυρίζουν από τη δουλειά μας. Απαιτούν μειώσεις στις αποδοχές και 6ήμερο με σπαστά ωράρια. Θέλουν μισθούς τριών ταχυτήτων με υποκατώτατο στα 600 για αυτούς που μπαίνουν πρώτη φορά στα ξενοδοχεία!

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας μέχρι σήμερα έστρωσε το έδαφος για να μπορούν κυβέρνηση και εργοδότες να περάσουν την πολιτική τους και να απαιτούν σήμερα ακόμα περισσότερα. Έχουν τεράστιες ευθύνες όσοι συνδικαλιστές μέχρι σήμερα στήριξαν τη λογική του συμβιβασμού, του παζαρέματος, της ταύτισης των συμφερόντων ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες στο όνομα της δίκαιης ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, σε συνέχεια του νόμου-«λαιμητόμου» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να βάλουν οριστική ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, να τη μετατρέψουν σε ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, σε πεδίο νέων αγορών για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Να καταργήσουν μια για πάντα την προσωπική διαφορά και την επικουρική ασφάλιση. Θα μετατρέψουν σε ακριβό εμπόρευμα την υγειονομική περίθαλψη και την Πρόνοια.

Κανείς εποχικός εργαζόμενους στον Επισιτισμό – Τουρισμό δε πρόκειται να μαζέψει πάνω από 9.000 ένσημα, που σημαίνει ότι θα πάρουν 384 ευρώ σύνταξη. Κανένας δεν θα πάρει ΕΦΑΠΑΞ μετά τη κατάργηση των επικουρικών ταμείων και τη συγχώνευσή τους στον ΕΦΚΑ.

Την ίδια ώρα που πάνω από το 50% των προσλήψεων στον κλάδο είναι με ημιαπασχόληση, εποχικοί, με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας ορισμένου χρόνου, είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, όπως και οι οικογένειές μας, δεν θα μπορούμε να κατοχυρώσουμε ούτε τα βασικά δικαιώματα στην Υγεία, στην περίθαλψη, στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη, στην προστασία της μητρότητας.

Από τη σημερινή μας κινητοποίηση στέλνουμε μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ,

ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ, ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ!

Με τον αγώνα μας να απαιτήσουμε να πάρουν πίσω τις άθλιες απαιτήσεις τους! Πληρώσαμε την «κρίση» τους με μεγάλες μειώσεις μισθών, δεν θα θυσιαστούμε για να συνεχίσουν να θησαυρίζουν από τον ιδρώτα μας!

Δεν είναι λύση να συμβιβαστούμε, έτσι θα χάσουμε ακόμα περισσότερα, είναι βέβαιο.

Ο μόνος δρόμος είναι να παλέψουμε οργανωμένα, μέσα από τη συμμετοχή μας στο Συνδικάτο μας. Όλοι οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς να οργανωθούμε στα επιχειρησιακά σωματεία, στις Σωματειακές Επιτροπές, να φτιάξουμε ακόμα περισσότερες οργανώσεις σε κάθε χώρο. Να πιέσουμε όπου μπορούμε για να παρθούν αποφάσεις για απεργία, για ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Το παράδειγμα των συναδέλφων από τα ξενοδοχεία της Γαλλίας μας δίνει αισιοδοξία για τα καταφέρουμε. Με τη μαζική μας συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, στην απεργία, έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 24ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ».

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ