Η  καθαριότητα είναι …μισή αρχοντιά

FacebookTwitterGoogle+Share

του Ηλία Κολλιόπουλου

‘’Η  καθαριότητα είναι …μισή αρχοντιά’’

Την άλλη μισή αρχοντιά,  όμως,  ποιος την λεηλατεί και την κατέχει ως τώρα;

Αρχικά μας ζήτησαν να στηρίξουμε την ‘’βιωσιμότητα’’ των επιχειρηματιών: «βάλτε πλάτη παιδιά να βγούμε από την κρίση, χαμηλώστε τα μεροκάματα, δουλέψτε περισσότερο, πιο εντατικά, για να αυξήσουμε την κερδοφορία μας, να μπορέσουμε να επενδύσουμε να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης» ( σ.σ.όχι εργασίας).  

Κι όλα αυτά, μετά την ‘’ανταγωνιστικότητα’’ των επιχειρηματιών στις διεθνείς αγορές, την δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για προσέλκυση επενδυτών (αφεντικών) που μόνο σκοπό έχουν την μέγιστη απόδοση κερδών. 

Ταυτόχρονα ζήτησαν τα καλύτερα κομμάτια της γης και μάλιστα φθηνά (ορυκτό πλούτο, λιμάνια, δρόμους, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους), τα καλύτερα και ικανότερα και νεότερα χέρια μας, επίσης φθηνά και με ελαστικότητα (σπαστά ωράρια, ημερήσιες συμβάσεις, επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης), χαμηλή φορολογία και  ασφαλιστικές εισφορές. 

Απαίτησαν να επιδοτηθούν για τις επενδύσεις τους και να δανειοδοτηθούν χαμηλότοκα μέσω της ρευστότητας των τραπεζών που παίρνουν δις, αυξάνοντας το χρέος, που όμως το εξοφλούμε εμείς με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις. 

Και για να βρεθούν όλα αυτά τα λεφτά, μειώνουν στον κρατικό προϋπολογισμό όσα είναι για τη στήριξη του λαού, για υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας, αυξάνοντας την άμεση και έμμεση φορολογία με χαράτσια, δημοτικούς φόρους, ιδιωτικοποίηση της υγείας, ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Το χειρότερο είναι ότι όλα τα παραπάνω θέλουν όχι μόνο να τα δεχτούμε, αλλά να χειροκροτούμε την αύξηση της εκμετάλλευσης μας, την μείωση ποιότητας της ζωής μας έως τα όρια της εξαθλίωσης, χωρίς προοπτική αλλαγής, διότι ο μόνος δρόμος κατά την άποψη τους,  είναι να εξασφαλίζουν την συγκέντρωση του πλούτου σε λιγότερους. 

Οι χορτάτοι να θέλουν να μας πείσουν να επιλέξουμε τον ‘’λιτό βίο‘’ ως στάση φιλοσοφημένης ζωής (λες και μας επιτρέπουν και άλλη επιλογή…) και οι ίδιοι να είναι άρχοντες και εξουσιαστές της ύπαρξής μας. Εξαγνισμένοι από κάθε αμαρτία και άδικο, αφού θα μας έχουν πείσει ότι είναι δική μας επιλογή. Δηλαδή από τη μια να τους κρατάμε ‘’καθαρούς’’ στην πράξη και ‘’αμόλυντους’’ στην συνείδησή μας και να είναι κάτοχοι του πλούτου από την άλλη. Όλη η αρχοντιά δική τους.

Ό,τι έχει φτιαχτεί γύρω μας είναι φτιαγμένο από τα χέρια των εργαζομένων  σε όλους τους αιώνες. Εμείς  δίνουμε  μορφή στα υλικά της φύσης με τα χέρια μας, το μυαλό μας, τα εργαλεία που σχεδιάζουμε,  με κοπιαστική  δουλειά,  τους δίνουμε αξία χρήσης. 

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας το καρπώνονται όσοι έχουν στη κατοχή τους τα μέσα παραγωγής που τα φτιάχνουμε πάλι εμείς. 

Άρα, δεν μας χρησιμεύουν πουθενά. 

Αλήθεια, πώς θα μας φαινόταν αν ο κάθε άνθρωπος πρόσφερε ανάλογα με τις ικανότητές του και θα λάμβανε ανάλογα με τις ανάγκες του χωρίς παραμέτρους και αστερίσκους. 

Καθαρίστε τη σκέψη σας από τα σκουπίδια του μικρότερου κακού. 

ΤΟ …ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΑΡΧΟΝΤΙΑ!