Ξενοδοχείο με καμαριέρες και γκρουμ ρομπότ

FacebookTwitterGoogle+Share

Άλλη μια τρανή απόδειξη ότι ο καπιταλισμός αξιοποιεί την επιστήμη και την τεχνολογία για την αύξηση των κερδών του, αποτελεί και η προσπάθεια της εταιρείας που διαχειρίζεται το ιαπωνικό ξενοδοχείο «Henn na» (που σημαίνει «παράξενο ξενοδοχείο»), να χρησιμοποιήσει ρομπότ που θα είναι υπεύθυνα για διάφορες εργασίες που μέχρι τώρα γίνονταν από εργαζόμενους!

Ο Χιντέο, πρόεδρος της εταιρίας Huis Ten Bosch που διαχειρίζεται το θεματικό πάρκο Σασέμπο στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε χθες ότι στις 17 Ιουλίου του τρέχοντος έτους πρόκειται να γίνουν τα εγκαίνια του διώροφου ξενοδοχείου, που θα περιλαμβάνει 72 δωμάτια.

«Θα δημιουργήσουμε το πιο αποδοτικό ξενοδοχείο στον κόσμο. Στο μέλλον θα θέλαμε τουλάχιστον το 90% των εργασιών στα ξενοδοχεία να εκτελούνται από τα ρομπότ. Ελπίζουμε να χτίσουμε 1.000 παρόμοια ξενοδοχεία», δήλωσε ο Σαουάντα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Με σύνθημα «Δέσμευση για την εξέλιξη», οι ιθύνοντες υποστηρίζουν πως θα υπάρχουν δέκα ρομπότ που θα έχουν ανθρώπινη μορφή, θα λειτουργούν με λειτουργικό Android και θα έχουν την ικανότητα να συνομιλούν με τους επισκέπτες του ξενοδοχείου. Το αρχικό πλάνο είναι τα ρομπότ να αναλάβουν καθήκοντα στον τομέα της καθαριότητας, της γραμματείας και στη μεταφορά των αποσκευών.

Στόχος των ιθυνόντων του ξενοδοχείου είναι τα λειτουργικά έξοδα να είναι μειωμένα, κάτι που θα αντανακλάται όπως λένε και στις τιμές κράτησης. Για να κρύψουν μάλιστα τον πραγματικό τους στόχο που είναι «η μείωση του εργατικού κόστους» όπως θεωρούν την ανθρώπινη εργασία, το ξενοδοχείο θα λειτουργεί με ηλιακά πάνελ και συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας. Αντί των κλασικών συστημάτων κλιματισμού, τα δωμάτια θα είναι εφοδιασμένα με πάνελ ακτινοβολίας που θα εντοπίζουν τη θερμότητα του σώματος του επισκέπτη και θα ρυθμίζουν ανάλογα τη θερμοκρασία.

Όπως και να έχει, καταλαβαίνει κανείς πως αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε η ανθρώπινη εργασία θα υποβαθμιστεί και θα υπάρξουν απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Και βέβαια δεν φταίει καθόλου η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αφού αυτή θα έπρεπε να συνοδεύεται από μείωση του εργάσιμου χρόνου και εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού, που σήμερα αδυνατεί να κάνει έστω και μια ημέρα διακοπές και αναψυχή.